21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Република Науру повукла признање Косовa, за вођство у скупштини УН

Република Науру одлучила је да повуче признање Косова и прекинуће све дипломатске контакте које су до сада имали са Косовом, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

петак, 22 новембра, 2019 / 20:15

Он је Танјугу рекао да се у ноти, коју му је уручио замјеник министра спољних послова Науруа, а коју су упутили нашој амбасади у Аустралији, наводи да је Република Науру закључила да је одлука о признању била преурањена и да противрјечи принципима резолуције 1244 СБ УН, преноси Танјуг.

"У ноти се каже да је Република Науру преиспитала своју одлуку о признању Косова, одлучила да повуче признања Косова као независне државе и да ће прекинути све дипломатске контакте са Косовом које су до сада имали. Закључили су да је та одлука била преурањена и да је противречила принципима резолуције 1244 СБ УН”, рекао је Дачић.

Науру је 17. држава која је повукла признање једнострано проглашеног Косова, рекао је Дачић и поручио да ће Србија наставити са активностима у циљу заштите државних интереса и територијалног интегритета.

Према његовим ријечима, то је за Србију великог значаја јер је то још једна од земаља која је повукла призњање Косова.

Он је подсјетио да је прошле недеље рекао да је стање, када је ријеч о земљама које  нису и које јесу признале Косово да је било 94 према 94 плус 5 земаља које за које се не може тачно рећи какав је статус, али углавном је ријеч о оним земљама које ми рачунамо да нису признале, а Косово рачуна да су их признали.

"Ако сада имамо у виду ову нову ноту Науруа, тренутно стање је 95 не признаје, 93 признаје и 5 земаља је у статусу уздржаних. Наставићено са овим активностима у складу са инструкцијама председника Вучића у циљу заштите наших државних и националних интереса и заштите нашег територијалног интегритета”, рекао је Дачић.2 КОМЕНТАРА