Требају им као носачи авиона: Лондон одбио да врати острва Маурицијусу

Велика Британија је одбила да Маурицијусу врати контролу над удаљеним низом острва у Индијском океану, на којима је и америчка војна база.

петак, новембар 22, 2019 / 20:01
Америчка база на острву Дијего Гарсија

Генерална скупштина УН-а је са 116 гласова за и само шест против у мају одлучила да Велика Британија до 22. новембра треба да врати Маурицијусу архипелаг Чагос, али она то није урадила, јавља Скај њуз.

У необвезујућем гласању, 56 земаља, укључујући Француску и Немачку, остало је суздржано. С обзиром на то да је прошао шестомјесечни рок, премијер Маурицијуса је изјавио да је Велика Британија од сада "илегални колонијални окупатор”.

Маурицијус тврди да је 1965. био присиљен да у замјену за независност преда тај архипелаг удаљен 500 километара од Малдива британским прекоморским територијама. Међутим, Британија сматра да има право да задржи власт над острвима од којих је један, Дијего Гарсија, сједиште америчке војне ваздушне базе, преноси Танјуг.

Треба истаћи да је англо-амерички удружени окупатор Чагоса раселио тамошње становништво, кога је тада било око 2000 људи, како би се изградиле базе. Већ неколико деценија они воде правну борбу како би добили одштету због нелегалне депортација и омогућено право на повратак.

Архипелаг је практично британско-амерички носач авиона. Положај у Индијском океану омогућава контролу тог дијела свијета, која би била логистички тежа уколико би у том дијелу свијета морали користити бродове који носе авионе.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор