Протест због марша СС формација кроз Ригу

Као знак протеста против марша ветерана летонске легије злогласне нацистичке формације Вафен СС који је одржан у Риги, припадници естонске антинацистичке организације одржали су данас протест пред летонском Амбасадом у Таљину. Демонстранти су носили транспаренте на којима су на руском и летонском исписане поруке: "`не` ренесанси нацизма у Европи", "Хероји? Вафен СС, ви сте положили […]

петак, март 16, 2012 / 16:01

Као знак протеста против марша ветерана летонске легије злогласне нацистичке формације Вафен СС који је одржан у Риги, припадници естонске антинацистичке организације одржали су данас протест пред летонском Амбасадом у Таљину.

Демонстранти су носили транспаренте на којима су на руском и летонском исписане поруке: "`не` ренесанси нацизма у Европи", "Хероји? Вафен СС, ви сте положили заклетву Хитлеру а не Летонији", "Ми смо против тога да се глорификује Вафен СС".

Више стотина ветерана летонске легије се у оквиру злогласне нацистичке формације СС борило у Другом свјетском рату. Они су са својим симпатизерима учествовали на јучерашњем маршу организованом у Риги.

Учешће летонске јединице у оквиру Вафен СС и даље разбуктава страсти у тој балтичкој земљи и у иностранству. Москва и руска мањина у Летонији у њој види величање нацизма, а бивши борци те дивизије и њихове присталице наводе да они нису били нацисти већ су се борили за независност.

Летонију је окупирала Црвена армија 1939. године послије пакта између Берлина и Москве. Након напада Њемачке на Совјет 1941. године, Црвена армија је потиснута из те балтичке републике, али се крајем рата вратила.

Неки Летонци дочекали су нацисте као ослободиоце који су окончали совјетску окупацију.

Око 146.000 Летонаца било је ангажовано или се укључило у Вафен СС, елитне јединице нацистичког режима.

Ветерани ове јединице су се током вишегодишњих маршева више пута сукобили са својим противницима.

У Летонији се 16. марта обиљежава Дан легионара. Иако није државни празник, на овај дан одржавају се параде у Риги у част 140 000 мушкараца који су се борили у Летонској легији, борбеним њемачким јединицима Вафен СС.Оставите одговор