Промоција књиге ТАИ

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске 14. априла ове године биће промовисана књига Горана Гацића "Таи". О Гацићевој књизи, који је иначе добитник НИН-ове награде за 2013, овом приликом говориће Милета Аћимовић Ивков, као и сам аутор. Књига коју одређује њен топос: Тајланд. Љубав и Тајланд. Жена, путеност, демистифи кација главног јунака. Анализа Далеког […]

понедељак, април 7, 2014 / 15:03

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске 14. априла ове године биће промовисана књига Горана Гацића "Таи". О Гацићевој књизи, који је иначе добитник НИН-ове награде за 2013, овом приликом говориће Милета Аћимовић Ивков, као и сам аутор.

Књига коју одређује њен топос: Тајланд. Љубав и Тајланд. Жена, путеност, демистифи кација главног јунака. Анализа Далеког истока у односу на (Далеки) запад.

Да није роман, ово би била „студија о изводљивости“ на тему како би један самосвестан мушкарац могао или пре – желео да (хришцански) заштити једну жену. Пројекат који је у датим условима осуђен на пропаст: не зато што није остварив већ зато што није потребан. Та наизглед крхка жена самим својим „пасивним“ постојањем, присуством, (будистичким) одбијањем у прихватању, допринеће самоурушавању овог с почетка књиге привидно мачо мушкарца, који ће се у запањујуце поштеној самоанализи претворити у једно рањиво биће. Толико рањиво да ће њему бити неопходан Свети Христифор, заштитник путника.

Структура романа грађена је и једноставно и компликовано. Резултат је врло користан по књигу: тежина претеже у разумљивост, као што други лик књиге, јунакова сенка, надопуна, контраст или чак алтер его, идеално надопуњује овог госта у другој култури. Тако и Белешке с краја текста надограђују белетристику, то јест Лепу уметност.Оставите одговор