Продановић: Странци не могу насиљем преко Устава БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић сматра да нико из међународне заједнице не може правити насиље над Уставом БиХ, тако што би се директно умијешао у процес формирања власти БиХ. "То би био сумњив потез и против интереса БиХ", каже Продановић. Говорећи о најављеном покретању иницијативе СДА према ОХР-у и Савјету […]

четвртак, јун 30, 2011 / 23:11

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић сматра да нико из међународне заједнице не може правити насиље над Уставом БиХ, тако што би се директно умијешао у процес формирања власти БиХ.

"То би био сумњив потез и против интереса БиХ", каже Продановић.

Говорећи о најављеном покретању иницијативе СДА према ОХР-у и Савјету за примјену мира да међународна заједница сачини "механизме деблокаде" у процесу формирања власти у БиХ, Продановић је рекао да би то би значило промјене Устава и уставних процедура, у којим нема ништа спорно.

"То је немогуће, они морају схватити да је потпуно јасна уставна одредба. Оно што су радили са Федерацијом неће моћи урадити на нивоу БиХ", каже Продановић.

Он сматра бесмисленим наводе странака поптисница Платформе у медијима којим се проблематичним покушава приказати да неко има општу већину а не ентитетску већину парламента БиХ.

"Неко је изабран у извршну власт од стране Парламентарне скупштине БиХ, тек када има задовољена оба ова критеријума“, појаснио је он.

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Асим Сарајлић изјавио је да ће СДА, ако Представнички дом данас не потврди мандатара Савјета министара БиХ, покренути иницијативу према ОХР-у и Савјету за примјену мира да се сачине "механизми деблокаде" питања о којим се у БиХ не може постићи сагласност.

Сарајлић је рекао да ће се то односити на питање формирања власти, али није прецизирао о којим би још питањима била ријеч.Он каже да ће СДА тражити да ОХР у том смислу постане оперативнији, наводећи да би за СДА биле прихватљиве и могуће промјене Устава и Дејтонског споразума.

Фрањичевић: Већ виђена стратегија бошњачког корпуса

Предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому парламента БиХ Мато Фрањичевић изјавио је да најављена иницијатива СДА према ОХР-у и Савјету за провођење мира да се сачине "механизми деблокаде" питања о којима се у БиХ не може постићи сагласност, представља већ виђену стратегију одређених политичких опција из бошњачког корпуса.

"То је стара стратегија одређених политичких опција из бошњачког корпуса. Када год нису у стању да договором или прегласавањем, уколико одређене процедуре то омогућавају, постигну своје максималистичке захтјеве онда траже интевенцију неких међународних фактора у своју корист", рекао је Фрањичевић Срни.

Он је напоменуо како је шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Асим Сарајлић најављујући ту иницијативу говорио о потреби да се нешто деблокира, иако је очито да су блокаде произашле управо из тих кругова које представља Сарајлић.

"Очито је да је блокада произашла из кругова које представља Сарајлић и то од момента када је Предсједништво БиХ прегласавањем исфорсирало Славу Кукића да он не може добити парламентарну већину и да то представља непотребно губљење времена", истакао је Фрањичевић.

Према његовим ријечима, услиједило је непотребно и додатно губљење времена инсистирањем да се Кукићу да још седам дана за консултације, што се претворило у десет дана који су непотребно избубљени.

"Све то се јуче додатно продубило, јер је предсједавајући Представничког дома Денис Бећировић, који представља исте политичке структуре као и Сарајлић, тражио додатно вријеме за усаглашавање што представља губљење додатних 10 до 15 дана", сматра Фрањичевић.

Он је изразио наду да ће међународни фактори напокон увидјети ко су кругови који отежу и опструишу у БиХ.

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Асим Сарајлић изјавио је јуче да ће СДА, ако Представнички дом не потврди мандатара Савјета министара БиХ, покренути иницијативу према ОХР-у и Савјету за примјену мира да се сачине "механизми деблокаде" питања о којим се у БиХ не може постићи сагласност.

Сарајлић је рекао да ће се то односити на питање формирања власти, али није прецизирао о којим је још питањима ријеч.

Пандуревић: Позив из СДА иде у правцу изолације и самоизолације

Интервенција међународне заједнице у формирању власти на нивоу БиХ коју иницира СДА увукла би БиХ само у правцу даље изолације и самоизолације, сматра посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

Пандуревићева је oцијенила да одређене политичке партије намјерно блокирају БиХ да би призвали међународни интервенционизам и изразила увјерење да је понављање сценарија формирања федералне Владе на нивоу БиХ немогуће, те да би то дефинитивно значио крај БиХ.

Према њеним ријечима, став међнародне заједнице је јасан – међународног мијешања у БиХ више нема, а пред БиХ је једноставан избор – или ће сама рјешавати проблеме или је чека самоизолација и остаје црна рупа.

"Нажалост, упрокос тако јасним порукама, очито је да су неки у Сарајеву навикли на нека прошла времена када је редовно тај међународни интервенционизам ишао на штету РС. Очито да не могу да се помире да је дошло вријеме да БиХ треба да заживи као самостална држава и да њене институције самостално профункционишу", наглашава она.

Пандуревићева истиче да је апсурдно очекивати да неко други отклања наше проблеме и да ЕУ буде с "двије стране преговорачког стола".

"Ако желимо у ЕУ, она од нас очекује да су наше институције способне да се суочавају са свим проблемима и изазовима", појаснила је она.

Радојичић: Несумњива жеља платформаша да добију међународну интервенцију

Предсједник Народне скупштине Републике Српске ИгорРадојичић изјавио је данас да је класична антидејтонска порука што је у процедури за предсједавајућег Савјета министара БиХ остао човјек који није добио ниједан глас из РС и којег је подржао само маргиналан број представник Хрвата.

"Несумњива је жеља странака платформе да добију интервенцију међународне заједнице и да ОХР наметне на нивоу БиХ концепт као у Федерацији БиХ што би значило да се у БиХ покушава тотално ревидирати Дејтонски мировни споразум и успоставити доминација једног народа што Срби и Хрвати сигурно неће прихватити", рекао је новинарима Радојичић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, постоји и покушај да се разбије српски и хрватски блок на нивоу БиХ.

"Бојим се да у РС има нервозних појединаца који су спремни да странке погурају и ставе лични интерес испред општег. Криза у БиХ и даље постоји, а странке из РС нису одговорне за њу и могу врло конструктивно учествовати у договорима кака би их уопште било", закључио је Радојичић.Оставите одговор