За три мјесеца, жиранти платили више од милион КМ кредита

Жиранти у РС само за прва три мјесеца ове године отплатили су више од милион марака кредита физичких лица У извјештају Агенције за банкарство РС о стању банкарског система Српске у првом кварталу ове године се истиче да је у посљедње двије године посебно наглашен проблем отплате кредита од стране жираната умјесто главног дужника. "Према […]

четвртак, 30 јуна, 2011 / 22:18

Жиранти у РС само за прва три мјесеца ове године отплатили су више од милион марака кредита физичких лица

У извјештају Агенције за банкарство РС о стању банкарског система Српске у првом кварталу ове године се истиче да је у посљедње двије године посебно наглашен проблем отплате кредита од стране жираната умјесто главног дужника.

"Према извјештајима банака за прва три мјесеца ове године 1.256 јемаца или судужника отплатило је 1.003.000 марака по 1.035 кредита физичких лица или 0,32 одсто од укупно 322.640 кредита физичких лица. У току прошле године 1.842 јемца укупно је отплатило 3.052.000 КМ по 1.507 кредита физичких лица или 0,46 од укупно 380.211 кредита физичких лица", истиче се у извјештају.

Предсједник Удружења за заштиту жираната БиХ Јовица Цвјетковић каже за "Глас Српске" да су ово подаци које су банке доставиле Агенцији, те да у њима има мало података о жирантима који плаћају туђе кредите преко микрокредитних организација.

"Микрокредитне организације врло слабо или никако достављају банкама податке, а обавезне су да то раде. Наши подаци говоре да је у цијелој БиХ прошле године око 20.000 људи платило туђи кредит", истакао је Цвјетковић и нагласио да ће Удружење инсистирати на томе да се законом предвиди и да банке прво искористе све механизме наплате од дужника, па да онда наплаћују од жираната.

У извјештају Агенције се додаје се да су неквалитетни кредити у банкама у РС у првом кварталу ове године износили 686,4 милиона КМ, те да имају стопу раста од 1,3 одсто у односу на крај 2010. године.

У извјештају се наводи да је стопа раста укупних кредита у прва три мјесеца три одсто, те да је извјесно побољшање квалитета активе које се види у смањењу учешћа неквалитетних кредита у укупним кредитима са 17,14 одсто на 16,92 одсто.Оставите одговор