Предизборна анализа 5: Удомљавање малих странака и докторски тријумвират

Говорили смо о кандидатима за појединачне функције, блоковима за ПСБиХ, борби у бошњачком бирачком тијелу. Ред је да споменемо и НСРС.

понедељак, април 9, 2018 / 12:43

Пише Младен Боројевић

Треба нагласити да политичке прилике у Српској намећу укрупњавање. Након последњих избора све је јасније да постоји тек шест (бројем 6) странака које могу самостално ући у НСРС, а на локалним изборима у скоро свакој општини ући у локалну скупштину. Седма је СДА, која може у НСРС, а и они траже коалицију која ће надмашити ону коју планира СДП.

У СДА друштву наћи ће се Странка за БиХ (странка политичког рахмета Силајџића), јуесејд Дураковић, Сејфудин Токић, Сефер Халиловић, а по свој прилици и нека маргинална хрватска странка би се могла овајдити за компензацију, попут Иване Ловрић 2014. Иако су СДА цвијеће у Српској ХДЗ 1990, ХСП БиХ, ХСП, Хрватски блок, наводно се прва компензација нуди извјесној Посавској странци. Иако је освојила око 400 гласова у Броду и тиме остварила један општински мандат, ова странка нема ништа више, па једини покушај објашњења гласи да је циљ оставити СДП без икаквих Хрвата за коалицију.

Но вратимо се политичким субјектима у Српској. Политичку сцену осим наведених шест јачих странака чине политички субјекти који су настали фракцијашењем од других и имају снагу тек у локалним оквирима. Они који 2014. нису схватили да је једина могућност да се убаце на листу неке веће странке, зажалили су. Стога ће за неке ово бити последњи покушај да преживе у савезу са неком од странака, или прилика да на тежи начин дођу до потврде ових тврдњи. Осим тога, након 2014. је настало још више фракција.

Ствар компликује и то што се и двије странке од поменутих цензусаша налазе на самој ивици цензуса и сами морају размишљати о томе како да се осигурају. НДП је на вријеме кренуо у покушај везивања са ПДП, са којим су 2014. заједнички ишли у борбу за ПСБиХ. Све је у једном тренутку дјеловало као завршена прича, али се испоставило да НДП у односу на снагу странке има превише јаких фигура, а да ПДП није спреман да подијели толико компензација.

Друга странка која игра око цензуса су Социјалисти, али на њихово испадање се не треба кладити. Осим што као НДП нису имали унутрашњег осипања, имају завидно искуство у преживљавања у сјеновитом простору који су направили њихови коалициони партнери. Извјесно је да ће бити уз СНСД на нивоу за ПСБиХ, али врло лако ради осигурања могу бити коалиционо уточиште за неке мање странке, као што су се раније здружили са Пензионерском странком или једном фракцијом радикала.

Михајиличини Радикали ће се вјероватно наћи на листи СДС. Питање је да ли ће се исто десити и са Напредном Српском на челу са Гораном Ђорђићем, будући да и они спадају у групу оних који тешко могу самостално у НСРС, а могу дати допринос у бар једној изборној јединици.

Сами ће тешко моћи и други Радикали, који су 2014. били на двије различите листе (ДНС и СП) а сада су наводно уједињени.

Од странака са одређеним резултатом на локалним изборима ту је и СНС који предводи Хаџи Јован Митровић, који је виђен на скупштини НДП. Додуше, на том скупу је био и Марко Павић, и добио значајан аплауз. Такође, присуствовао је и Будимир Балабан, који је барем у скупштини града Бања Лука придобио више ДНС-оваца по изласку. Балабана неки повезују са СДС. У власт са СНСД је ушао Зоран Талић, који је основао покрет ПОЛИГРАФ, па ће бити занимљиво видјети како ће се поставити на општим изборима. За странку Огњена Тадића једина је дилема да ли ће се утопити у ДНС, или само ући у коалицију.

Најзанимљивије додуше како ће се понашати Уједињена и Успјешна Српска, коју предводе Ненад Стевандић и Златко Максимовић. Уједињена је придружила себи Изворни СДС Славка Дуњића, и реално је да у изборним јединицама Бања Лука и Градишка покуша ући у НСРС. Циљ преласка цензуса био би им много ближи када би се удружили са Максимовићевом УС, који је најјачи у изборној јединици Бијељина и тамо тражи пролаз. Медији су натукнули да би могло доћи до коалиције, чак и уједињења, мада су обе ставке на дугом штапу. Чини се да ће овдје прорадити сујете и да до докторског тријумвирата бивших СДС-оваца неће доћи, а да ће приче о цензусу и једних и других остати на нивоу жеља (остаје покушај пролаза кроз изборне јединице).

Наравно, немогуће је побројати све који у некој општини имају одборника, и ништа више од тога, али није немогуће да неко егзотично име видимо како појачава нечију листу у некој изборној јединици. Наша Херцеговина, Снага Херцеговине, Српски покрет обнове, Независни демократски покрет… Списак је подугачак.21 КОМЕНТАРА

 1. Нека си ти жив и здрав Боројевићу,нема везе што не помену ЗЕЛЕНЕ, који ће успут буди речено одлучити о много чега на јесењим изборима, наравно, све у корист Републике Српске, па зато смо и формирани.

  Не замјерам ти Боројевићу непомињање једине неукаљане и једине могуће приче у будућем времену Републике Српске, али то као новинару, образованом човјеку, можда и родитељу(ако то јеси,не знам), замјерам што бар не помену да постоји бар нека позитивна прича, прича, прича коју не воде ПАПЦИ и израубовани политичари,замјерам ти што не помену да постоји у Републици Српској једна авангардна и хумана прича везана за, на локалу парламентарне ЗЕЛЕНЕ СРПСКЕ.

  Могао си Боројевићу, „политички аналитичару“, ако ништа због људске САВЈЕСТИ поменути ЗЕЛЕНЕ, па да се оградиш о прогнозе везане за успјех на изборима, било да идемо сами, или са неким?

  П.С. Надам се да ћеш ово прочитати, па под својим именом послати коментар, или се јавити Лазаревићу, зато што си својим (не)размишљањем нанио штету свакој породици и сваком дјетету у Републици Српској, па и твојој породици, ма кога да имаш?

  1. Terapija, terapija, svemu je kriva terapija.
   Molim ljekare koji pregledaju postove dotičnog pacijenta da prekinu sa eksperimentalnom terapijom i prebace ga na provjerene antipsihotike. Hvala.

 2. Budućnost srpske najbolje i najjasnije se vidi u brčanskom mraku.
  Doktor poredao u špalir SDS-OVCE i prenosi spavačima direktive iz Banjaluke. Mile nema pola SDS-a, on ih ima sve počevši od broja 1 udbaškog guslara.
  Zato prebjezi na vrijeme kod Pavića & Pere ako želite sačuvati dostignuća dugogodišnjeg gmizanja u politici.

 3. партизану,

  непријатељима Републике Српске очигледно смета свака прича која нас приближава нормалном свијету.
  Ваљало би да смо сви сељачине, провинцијалци, да нас називате шумљацима,МОЈА ПАРТИЗАНЧИНО СА „U“, КАО КОКАРДОМ НА КАПИ.

  Кад би Пухало ово радио шта ја радим, вама српским душманима не би ваљало?

  Нема везе што је то једнако добро за сваку породицу у БиХ, зар не?

 4. Лазаревићу,

  шта мислиш о коалицији СПО-Зелени?
  Ми смо државотворна странка јер смо учестовали у оснивању РС, а зелени перспектива.

  Само ћеш морати да допустиш да се још понеко огласи, ане само ти. Досадићеш, (ако већ ниси) народу.

 5. Какав СПО, да ли си ти нормалан, ја сам монархиста по убјеђењу, не као Драшковић и остали удбаши по наређењу и занимању.

  Спас Србије од овог зла што је снашло задњих 30 година је у јединству Цркве, круне и војске,односно у парламентарној Монархији, то је Драшковић 2001 године имао у рукама.

  Што се тиче тога да се још неко огласи,за Фронтал сам довољан ја, да не би сад истурао неког доброг човјека, па да му ви овдје гаће изврћете наопачке и шпрдате се са њим, јебете мене још сам за вас прејак, замисли људе који нису навикли на ова срања разних ботова и АИДА.

  Ако мислиш на друге медије,немамо ми баш неку прилику,видиш колико нас наши поштују, морам ићи на федералне медије да износим ставове Еколошке партије Републике Српске и да причам истину о нашем програму и фондовима, ону истину која смета ПАРТИЗАНУ СА КОКАРДОМ НА „U“.

  Нисам ја као неки други да лајем на друге, па да због тога добијам сваки дан простор на РТРС или на АТВ, мада ме овдје сврставају да сам ваш, опет на БН нас не зову јер мисле да сам ваш?

  Јебе луд збуњена, зар не?

  1. iznevjerio si me Nikola i osramotio pred mojim sugradzanima,Lobirao sam za tebe i ZORU, a ti bi monarhiju.

   Teska srca al moram priznati simo krajnik je sve bio u pravu u vezi tebe.

   Mi smo sebi napravili jos zeleniju stranku i ogradzujemo se ubudece od izjava zelenog monarhiste.

   Nas predsjednik je g,Arifagic(onaj sto ga drazen opisao kao nekog sto je sjebao gusjenicu tenka,onomad)

   Do sada nam je privukao oko 100 mil (svojih para) i z evropskih fondova.Nikola obecava milijarde al ako neko drugi da.

   DOLE MONARHIJA:ZIVIO NAROD:BOLJE GROB NEGO ROB:TEKBIR:::UPS

   izleti mi..

 6. Хајде Јасмине не сери, ја сам причао о Србији, прво прочитај шта пише?

  Зар ти мислиш да бих ја био толико глуп да призивам овдје монархију,БиХ је други пар ципела, о монархији овдје већ 27 година увелико раде Изетбеговићи,шта више, мислим да су најмање 70% посла урадили, све захваљујућу будалама у муслиманском народу и „патриотима“ у српском и хрватском народу.

  Молим вас, немојте ви национално толерантни муслимани мијењати мене, мијењајте ви себе, ја и Арифагић се разумијемо и поштујемо, ја и његов предсједник Ибро Хаџибајрић смо пријатељи и комшије са Бентабаше, то није непознато.

  Ја јесам Србин и српски капетан, погинућу за сваког српског ђеда и бабу, замисли онда за дијете, али исто тако ћу јебати и мајку и ђеда и бабу сваком Србину који би покушао да неком Јасмину и његовим без икаква разлога нанесе и најмању бол.

  Видиш, ја сам српски капетан на капи је мени КОКАРДА грб Немањића, то је светосавски грб, то значи љубав, правду поштовање и заштити нејаких, зато се и зове СВЕТОСАВЉЕ.

  Не мислиш да ја као Србин по рођењу, монархиста по убјеђењу,са КОКАРДОМ ГРБОМ НЕМАЊИЋА, вриједим исто као разни Делимустафићи,Силајџићи, Ченгићи, Хасангбеговићи и остали „ослободиоци муслиманског народа“ са кокардом на „U“

  Ево ти један приимјер, даће Бог, од идуће године ја и Ибро Хаџибајрић крећемо заједнички са пројектом „чиста Миљацка“, пројектом вриједним 850 милиона марака, видјећете шта значи рад, поштовање, међуентитетска сарадња и подршка ЕГП -зелених Европе.
  За оне који сумњају, пројекат је већ завршен, чекају зелени да нормални људи преузму одговорност за овакве послове.

  Значи, до вас је тзв. секуларних муслимана хоћете ли гласати за Ибра, Касумовића,Никшића………….. или за оне са којим честити Србин Никола Лазаревић хоће да створи услове да нико одавде не иде, напротив, да нашу дјецу вратимо, акратке пантолонице које вас секуларне муслимане уводе без Срба и Хрвата уводе у шеријет, гдје ће мој Јасмине можда твоја кћерка бити четврта жена неком арапу, или некад нашем секуларном, а сад дебељушкастом и масном фундаменталисти ћевапџији од 160 цм, и 65 година живота.

  Молите се ви муслиману Алаху, као што се сви пољопривредници и БиХ треба да моле мом светом Стефану да мене допадне, све како би за пар година 100% зауставили увоз све хране и пића, који ће нам курац хемија, кад ће Ниџо, све са Арифагићем и осталим Лазаревићима овдје уредити систем и развити производњу и прераду хране да ћемо је имати, таман да пет година пуцају атомске бомбе.

  1. Mladene-Bin Ladene

   Pusti te AIDOVSKE.Nikola je na prekretnici,ili ce stvarno uciniti ovu zemlje boljom ili propasti.Zato mu i postavljam ovako teska pitanja i tjeram kroz iglene usice…
   On to zna i ne zamjeri.Ima sve preduslove da postane pravi mesija.

   Vjerovatno ti to ne razumijes.Zato malo strpljenja.Pusti malo vece igrace da odrade svije.Pa onda kritikuj.

  1. Nikola budi se iz prvomajskog mahmurluka.Neprijatelj ne spava.

   On je na panelu „Prirodna bogatstva u funkciji ravnomjernog i regionalnog razvoja“ rekao da je sasvim blizu i postizanje konačnog dogovora da tokom ljeta počne izgradnja hidroelektrane „Buk Bijela“.

   „Nadam se da nas neke administrativne aktivnosti, kroz koje moramo da prođemo u tom procesu, neće zaustaviti, pa da se to ne desi tokom ljetnih mjeseci. Vlada Republike Srpske učinila je sve da počne izgradnja ovog kapitalnog energetskog objekta“, naglasio je Đokić.

   Prema njegovim riječima, ovaj objekat nije jedini, jer su planirane još tri hidroelektrane koje će zajedno dati 100 megavat-časova električne energije.

   Đokić smatra da sada prioritet treba da bude gornji tok rijeke Drine i da se posmatraju srednji i donji tok, gdje su, takođe, izvodljivi projekti.

   „Ali, taj posao moramo da vodimo zajedno sa institucijama BiH jer je to granična oblast sa Srbijom“, kaže Đokić.

   Prema njegovim riječima, Vlada Srpske brine prvenstveno o javnom interesu, a to znači da „Elektroprivreda“, odnosno Republika Srpska bude nosilac izgradnje kapitalnih energetskih objekata.

   On očekuje da će do kraja godine značajno biti promijenjeno poslovanje „Elektroprivrede Republike Srpske“ jer će i „neke prirodne pogodnosti ići tome u prilog“.

   Đokić kaže da je Republika Srpska, prema mišljenju Vlade, imala pogrešan pristup u periodu kada je počela koncesiona aktivnost u Srpskoj.

   „Naprosto, krenuli smo nekako potpuno stihijski, bez ikakve organizacije, dobili smo složen pravni položaj prema koncesionarima, jer se morao čekati dug period da se raskinu ugovori sa njima i pokrenu novi postupci dodjele koncesija. Do sada smo raskinuli oko 35 koncesionih ugovora i omogućili nove“, rekao je Đokić.

   On smatra da se Srbija otvoreno i iskreno uključila u podršku razvoju infrastrukture u Republici Srpskoj, prije svega drumske.

   „Srbija želi da se upusti u podršku izgradnje mreže auto-puteva u Srpskoj. Srbija je nedavno dala značajnu donaciju za izgradnju puta od Tjentišta prema Gacku. Od velikog značaja bi bilo kada bi Srpska mogla da izgradi saobraćajnicu u istočnom dijelu – od Bijeljine, preko Zvornika, do Trebinja“, naveo je Đokić.

   Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska ima razvijenu građevinsku operativu koja može da se upusti u velike infrastrukturne projekte.

   „I resurs poljoprivrednog zemljišta veoma je značajan za Srpsku i Vlada čini sve da se poboljša iskoristivost poljoprivrednog zemljišta, da ga zaštiti, kao i proizvođače. Smatramo da je u poljoprivrednoj proizvodni veliki resurs i da se radno može angažovati veliki broj stanovnika“, naglasio je Đokić.

   On je rekao da je Vlada Srpske definisala takav prisutup prirodnim resursima da se ona koriste na najefikasniji i najekonomičniji način.

   „Posebnu odgovornost imamo prema resursima koji nisu obnovljivi i moramo da vodimo računa da ih potpuno ne iscrpimo, već da njihovim korištenjem na najekonomičniji način omogućimo razvoj“, naglasio je Đokić.

 7. Јасмине,

  не знам откуд ти знаш шта је прије пар часова рекао Ђокић, да ниси био тамо?

  Ако јеси, што се ниси јавио ко год да си, шта има везе?

  Иначе ако то знаш, онда си био и знаш да сам ја тај панел затворио тако да је владу глава заболила?

  Како, можеш то фронталовцима објаснити.

  1. Lako.
   Bio sam tamo kao i na sastanku ekoloskih udruzenja prije dvadesetak dana.U kojoj funkciji nek zasad ostane mala tajna.
   Nisam se htjeo javiti jer mi radi pomalo ego.Iako sam 2-3 puta napisao ko sam ti me uporno zoves pogresno.A znam i zasto.Simo krajnik se je poodavno zanimao da otkrije moj identitet na frontalu.Znam tacan datum kad ste razgovarali,a on ti prenio pogresnu informaciju,jer je ubjedzen da sam neko drugi.

   Samo ti slusaj njega…
   Na kraju ,bio sam metar od tebe i prevalio sam da ti pridzem,da se upoznamo.Medzutim to nije bilo moguce jer poslije tvoje „galame“ to je bilo pomalo i neizvodljivo.

   Jos nesto.Svi oni ,koji su u tom momentu htjeli da ti nesto kao objasne nisu prijatelji ni tebi ni Zelenim.
   Toliko.

 8. Ovo je stvarno prejako jasse.
  Moj drugar Željo šibicar iz Banja luke napio sa sa Lakom likom koji ide često službeno na putovanja u Banja luku i Sarajevo.
  Normalno pun para i sa viškom vremena moj ti je Željo odlučio da ga prvo prati u Sarajevo.
  Gdje god je Lako stao i zadržao se pola sata Željo je uspio neprimećen od Lake proturiti priču okolo ljudima da je Lako opasan manijak i varalica koga on službeno prati i da će on platiti sve račune a od osoblja je tražio samo da ga izbace na ulicu.
  Laki ništa nije bilo jasno dok mu se Željo nije javio, dalje su nastavili uz smijeh.
  Mislim da je jasse pravi aidovac i da službeno prati Nikolin rad. Genijalno bi bilo vidjeti kako jasse nagovara Nikolu da uzme riječ a Nikola se izbacuje da ga snime policijske kamere.

  1. Opet ti miladine hodas po uskoj uzici aidovskoj.Objasni prvo jel tal Laka Musliman,a Zelja?Koje je vjere?Peica ima smisla za humoe al dok se ne razazna ko je koje vjere dzaba.

  2. Nisam razmišljao o tome ali bi stvarno bilo smješnije da sam napisao koje su nacionalnosti.
   Od sada ću paziti da dobro rasčlanim složno društvo koje dobro pravi zajebancije.
   Lako je se tebi i meni zajebavati, Nikola je u raljama službi i nesvjesno učestvuju u specijalnom ratu i udaru na Srpsku.

 9. Da ne bi bilo zabune ili da neko ne vjeruje;komentar objavljujem (po dolasku s puta) 5.5 u 5.17. sati.
  Na kraju ,bio sam metar od tebe i prevalio sam da ti pridzem,da se upoznamo.Medzutim to nije bilo moguce jer poslije tvoje „galame“ to je bilo pomalo i neizvodljivo.

  Jos nesto.Svi oni ,koji su u tom momentu htjeli da ti nesto kao objasne nisu prijatelji ni tebi ni Zelenim.
  Toliko.

  Nikolina kolumna se objavljuje par sati kasnije.oko podneva(cak i kasnije).

  uзех микрофон на крају, рекох да бих ја поништио све концесије и још понешто, али нажалост не рекох нешто безобразно, нешто чему сам иначе склон кад не могу да истрпим лаж и глупост……
  Jos nesto.Svi oni ,koji su u tom momentu htjeli da ti nesto kao objasne nisu prijatelji ni tebi ni Zelenim.
  Toliko.

  Не могу рећи да сам незадовољан што сам на Јахорини провео у два дана око 15 часова, свашта и свакога сам види.
  Видио сам неке драге људе, видио сам и оне који мене и друге гледају, неким доказано подмуклим сам у себи приликом руковања одговорио, „ЈЕБ*М И ЈА ТЕБИ“,

  Sve slicnosti ova dva teksta su namjerne.Toliko(zasad).

 10. Nikola
  Ja jos cekam na odgovor

  jasse 5. маја 2018. у 05:17
  Lako.
  Bio sam tamo kao i na sastanku ekoloskih udruzenja prije dvadesetak dana.U kojoj funkciji nek zasad ostane mala tajna.
  Nisam se htjeo javiti jer mi radi pomalo ego.Iako sam 2-3 puta napisao ko sam ti me uporno zoves pogresno.A znam i zasto.Simo krajnik se je poodavno zanimao da otkrije moj identitet na frontalu.Znam tacan datum kad ste razgovarali,a on ti prenio pogresnu informaciju,jer je ubjedzen da sam neko drugi.

  Samo ti slusaj njega…
  Na kraju ,bio sam metar od tebe i prevalio sam da ti pridzem,da se upoznamo.Medzutim to nije bilo moguce jer poslije tvoje „galame“ to je bilo pomalo i neizvodljivo.

  Jos nesto.Svi oni ,koji su u tom momentu htjeli da ti nesto kao objasne nisu prijatelji ni tebi ni Zelenim.
  Toliko.

  Одговори
  jasse 6. маја 2018. у 07:21
  Da ne bi bilo zabune ili da neko ne vjeruje;komentar objavljujem (po dolasku s puta) 5.5 u 5.17. sati.
  Na kraju ,bio sam metar od tebe i prevalio sam da ti pridzem,da se upoznamo.Medzutim to nije bilo moguce jer poslije tvoje „galame“ to je bilo pomalo i neizvodljivo.

  Jos nesto.Svi oni ,koji su u tom momentu htjeli da ti nesto kao objasne nisu prijatelji ni tebi ni Zelenim.
  Toliko.

  Nikolina kolumna se objavljuje par sati kasnije.oko podneva(cak i kasnije).

  uзех микрофон на крају, рекох да бих ја поништио све концесије и још понешто, али нажалост не рекох нешто безобразно, нешто чему сам иначе склон кад не могу да истрпим лаж и глупост……
  Jos nesto.Svi oni ,koji su u tom momentu htjeli da ti nesto kao objasne nisu prijatelji ni tebi ni Zelenim.
  Toliko.

  Не могу рећи да сам незадовољан што сам на Јахорини провео у два дана око 15 часова, свашта и свакога сам види.
  Видио сам неке драге људе, видио сам и оне који мене и друге гледају, неким доказано подмуклим сам у себи приликом руковања одговорио, „ЈЕБ*М И ЈА ТЕБИ“,

  Sve slicnosti ova dva teksta su namjerne.Toliko(zasad).

  Одговори
  jasse 6. маја 2018. у 07:29
  Lopta je Nikola sad na tvom terenu .Objasni ti sad frontalovcima cime te je Simo krajnik toliko zaduzio da ne vidis dalje od njegovog ….napicka?

Оставите одговор