Поврће у Семберији без организованог извоза

Семберски произвођачи поврћа немају организован извоз, а до сада су највећа производња и извоз обављани појединачно из семберског села Трњаци са имања Јовичевића, рекао је Срни потпредсједник Удружења повртара Републике Српске Раде Јовичевић. Из Семберије је извоз сведен на минимум, рекао је овај узорни семберски повртар и додао је ријеч о појединачном извозу произвођача по […]

среда, јул 31, 2013 / 12:14

Семберски произвођачи поврћа немају организован извоз, а до сада су највећа производња и извоз обављани појединачно из семберског села Трњаци са имања Јовичевића, рекао је Срни потпредсједник Удружења повртара Републике Српске Раде Јовичевић.

Из Семберије је извоз сведен на минимум, рекао је овај узорни семберски повртар и додао је ријеч о појединачном извозу произвођача по систему "ко се како снађе".

"Недавно сам прерађивачу `Танасић` предао седам вагона цвекле. Тај посао сада иде сналажењем и непрестаним наметањем самих произвођача, што није увијек лако", рекао је Јовичевић.

Он је напоменуо да се на извозу поврћа из Семберије највише ради посредством зворничке фирме "Воћар", а највише се извозе цвекла и паприка. До прошле године то је био и кромпир, који ове године неће бити предмет извоза, јер га нема у овом крају.

"Воћар" из Зворника преузео је око 4.000 тона краставца са подрињског подручја, а све остало надопуњује из Семберије – парадајз и паприку из Црњелова, а остале производе из Трњака.

Јовичевић је подсјетио да је Семберија препознатљива по производњи купуса и лубенице, али да те двије културе не субвенционишу ни град нити Република.

Да би се радило на извозу, истакао је Јовичевић, повртари морају имати субвенцију и за ове културе, а то није неизводиво, јер није ријеч о превеликим количинама.

Јовичевић је навео да у Семберији има 2.500 организованих произвођача поврћа, од којих сваки има најмање пет, али и до 20 и више хектара под повртарским културама.



0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор