По писму се – ко познаје?

Избор писма за вријеме избора у Српској је неупитан. То је једино вријеме када на нашим улицама дјелује као да азбука није изумрла. Зато билборди ове политичке опције веома одударају. Не без разлога.

уторак, 11 септембра, 2018 / 12:28

Без обзира што скоро сви српски политичари у приватном и пословном животу користе готово искључиво латиницу, ни на крај памети им не пада да свој лик на предизборни плакат ставе без ћирилице. Бирачи, који се исто тако понашају, без грешке ће казнити свакога коме би се то омакло. Ћирилица је просто нешто за шта се Срби горљиво залажу само ако им је неко брани.

Војин Мијатовић и друштво, очигледно циљају на неки други подсвјесни механизам бирача. Да је то намјерно, указује и парафразирање (неко ће рећи и плагирање) изборног слогана СНСД, гдје Мијатовић Српској претпоставља ЕУ. Ваљда и себе као директну супротност најјачој партији владајућег блока. Ово је можда први примјер у нашој политичкој историји, да неко пародира слоган много познатије партије, додајући уз то и обавезне звјездице у облику "цијеле БиХ".

Бирајући ЕУ и "унитарну БиХ" као свој једини јасан политички програм (већ виђена тешка неоригиналност) они аутоматски морају да изаберу и латиницу као своје писмо. Код оваквих умова то је еквивалент. Што најбоље говори о будућности српског писма у таквим кретањима.

Фронталов став по овом питању је предвидив. Видимо се на пребројавању након затварања биралишта…4 КОМЕНТАРА

  1. Војин је пулен Драгана Чавића, био му је Драган дао мјесто замјеника министара у Министарству цивилних послова БиХ. Никакве фајде није било од њега ни Србима нити Републици Српској, онда је одлепршао у другу странку да се покаже ко је и шта је и да донесе “благостање “ БиХ. Српски јад и чемер, као и многи други неспособни и нестручни, само су по рођењу Срби а вољели би да нијесу.

  2. Не, није то та прича како аутор текста претпоставља. И овдје овај Мијатовић и његова партија (СДП) не циљају на неки други подсвјесни механизам бирача, већ је плакат намјењен њиховој циљној групи.
    А то су Бошњаци у Српској, њима притивник нису два политичка блока у Српској, него СДА и њима ваља преотети бошњачке гласове.
    Ту ћирилица баш и неће бити од помоћи, напротив, и логичан је избор писма.