Пилот обореног авиона у Либији Србин?

Либијски побуњеници саопштили су да ће се прегруписати и у борбу увести тешко наоружање, након жестоких напада снага оданих лидеру Моамеру Гадафију, које сада напредују према нафтној луци Рас Лануф, првој линији фронта на истоку земље, одакле од јутрос бјежи становништво страхујући од напада. АФП јавља да је вођа побуњеника у Рас Лануфу пуковник Башир […]

понедељак, март 7, 2011 / 12:52

Либијски побуњеници саопштили су да ће се прегруписати и у борбу увести тешко наоружање, након жестоких напада снага оданих лидеру Моамеру Гадафију, које сада напредују према нафтној луци Рас Лануф, првој линији фронта на истоку земље, одакле од јутрос бјежи становништво страхујући од напада.

АФП јавља да је вођа побуњеника у Рас Лануфу пуковник Башир Ал Магреб изјавио да је један од пилота, који су управљали авионом Гадафијевих снага који је оборен недалеко од овог града, Србин, док други наводе да је можда ријеч о Либанцу или Сиријцу.

С друге стране, Петер Букаерт из „Хјуман рајтс воча” каже да је један од пилота борбеног авиона „сухој” код себе имао судански пасош, а да национална припадност другог још није утврђена.

У међувремену, француска агенција извјештава да су Гадафијеве снаге извеле ваздушни напад источно од Рас Лануфа на побуњенике који су узвратили ватром из свих шест противваздушних топова након што је два километара источно одјекнула експлозија.

Пуковник Мохамад Самир, који се бори на страни побуњеника, рекао је за АП да је његовим снагама потребно појачање након јучерашњих неуспеха у борбама у којима су Гадафијеве присталице нападима из ваздуха, артиљеријом и пројектилима настојале да спријече напредовање антирежимских снага ка Гадафијевом родном граду и упоришту Сирту на западу.

Ројтерс, у међувремену, јавља, позивајући се на изјаве свједока, да се снаге одане либијском лидеру крећу источно од Бин Џавада, који је сада у њиховим рукама, ка 60 километара удаљеном Рас Лануфу, који је под контролом побуњеника.

Према ријечима очевидаца, ка првој линији фронта креће се неколико камиона и војних возила Гадафијевих снага. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *