Петковић против Лукачевих камера: За регистрацију се може предати и задњи дан рока, то није противзаконито

Бројни грађани у Српској су у претходном периоду добили прекршајне налоге због вожње нерегистрованог возила, иако су на вријеме продужили регистрацију.

среда, фебруар 10, 2021 / 15:04

За све су криве АНПР камере, које су постављене на путевима у Републици Српској, а које су у веома кратком времену евидентирале толико казни колико полицајци, у просјеку, напишу за неколико година.

Ове камере имају могућност аутоматског препознавања регистарских таблица, па су бројни грађани у претходном периоду јавно негодовали због казни које су добили захваљујући наведеним камерама, тврдећи како су на вријеме продужили регистрацију али су, и поред тога, добијали казне.

Овај проблем посебно је био евидентан код оних који су регистрацију продужавали дан или два пред њен истек.

Парламент

Да ли су грађани неосновано плаћали казне и како да се убудуће понашају, била је једна од тема која се јуче нашла и пред народним посланицима у парламенту Српске, а покренуо ју је потпредсједник НСРС и адвокат Милан Петковић.

Он је, наиме, упитао министра унутрашњих послова РС Драгана Лукача на који начин може да ријеши проблем грађана који су регистровали своје возило, али су добили казну јер су их камере регистровале као нерегистроване.

Лукач је потврдио да су поменуте камере откриле на десетине хиљада нерегистрованих возила која се возе у Српској.

– Дешава се да, када људи донесу папире за регистрацију, предмет не може да буде завршен одмах. А они настављају да возе аутомобиле. Зато их подсјећам да то могу да ураде мјесец дана раније. Они који добију казну имају могућност да се обрате суду и да он одлучи ко је у праву. Онај ко плати казну одмах, она је 50 одсто мања – рекао је Лукач.

Петковић у изјави за Српскаинфо каже да грађани имају право да возило региструју и на сам дан истека регистрације, те да, прије него плате такву казну требају да провјере када су тачно продужили своју регистрацију.

Бројне притужбе

Ако је она продужена на вријеме, онда не требају да плаћају казну без обзира што им је стигао прекршајни налог, већ се требају обратити суду.

– Тачно је да грађани имају право до тридесет дана прије истека регистрације да поднесу захтјев за њено продужење. Могу, али не морају, јер имају могућност да продуже регистрацију и задњи дан пред истек регистрације. Министар је јуче потврдио моје наводе да се дешавало да неко региструје возило на вријеме и да добије прекршајни налог. У чему је проблем? У томе што је потребно два до три дана од дана продужења регистрације да се то унесе у систем – објашњава Петковић.

Каже да је као адвокат добио бројне притужбе грађана који су се односили управо на ову проблематику.

Истиче да је било случајева да неко региструје возило два дана пред истек регистрације, али да то не буде на вријеме унесено у систем, па да га камере региструју како вози "нерегистровано возило”.

– Тражио сам да МУП прво пошаље грађанима упозорење, односно обавјештење и да траже од њих да се изјасне да ли је возило регистровано или није, као и да ли је у међувремену извршена регистрација. Тек након тога треба да изричу прекршајни налог, а не да аутоматски изричу прекршајни налог као што су то до сада чинили – каже Петковић.

30 дана

Додаје да је велики број грађана у Српској до сада платило казну не желећи да иде на суд, иако нису требали да је плате јер су неосновано кажњени.

Петковић је упозорио грађане који не продуже своју регистрацију до дана до када она важи, да након тога не возе возило јер тада чине прекршај.

– Тачно је да грађани могу у року од мјесец дана након истека регистрације да је продуже, односно у том периоду не морају одјављивати своје возило. Међутим, оно није регистровано и не смију да га возе јер тада чине прекршај – појашњава Петковић.

Казнени бодови

Предвиђене казне за вожњу нерегистрованог возила, у складу са Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, крећу се од 100 до 400 марака. За вожњу нерегистрованог возила до 30 дана предвиђена је новчана казна у износу од 100 марака, те се осим новчане казне, возачу изриче и један казнени бод. Уколико је возило нерегистровано дуже од 30 дана, предвиђена је новчана казна у износу од 400 марака. Осим ове казне, возач добија и заштитну мјеру забране управљања моторним возилом у трајању од два мјесеца, те два казнена бода.Оставите одговор