Мистерија аматерског бициклистичког свјетског првенства у Бањој Луци: Толико аматерски да се не зна да ли је договорено организовање

Нова администрација Града Бањалука тврди да ни прошла ни садашња администрација није дала сагласност за одржавање Свјетског првенства у бициклизму.

среда, фебруар 10, 2021 / 14:46

"Поводом јучерашњег иступања у јавности господина Владимира Куваље да ‘Бањалука неће бити домаћин свјетског првенства и свјетске серије који ће окупити 9.000 учесника из 70 земаља гдје је Град Бањалука изгубио добит од 10 милиона КМ, као и да су добили сагласност Града Бањалука за организацију наведеног такмичења", желимо информисати јавност о сљедећем:

Претходна администрација Града Бањалука, као и садашња, нису званично дали сагласност за организацију овог пројекта јер нису добили план и програм организације, односно оперативни план организације и оперативни план прихода и расхода за организацију манифестација УЦИ Гран Фондо Wорлд Цхампионсхипс за 2021. годину.

Због тога се и нисмо могли изјаснити о суфинансирању овог пројекта.

Уједно, да би нека спортска организација организовала спортско такмичење или спортску манифестацију неопходно је да добије сагласност Града која се издаје на основу поменутих оперативних планова.

До данас нити Савез за спорт и рекреацију нити Бициклистички савез Републике Српске, који се до сада представљају као организатори, нису доставили тражене документе из којих би било јасно видљиво да ће учествовати 9.000 лица из 70 земаља и да ће Град Бањалука зарадити 10 милиона КМ.

Узмемо ли чињеницу да је на УЦИ Гран Фондо Wорлд Цхампионсхипс за 2019. годину у Пољској (Познањ) учествовало 2.000 људи из 46 земаља, постављамо питање који су чињенични подаци да ће у Бањалуци учествовати толики број особа и да ће Бањалука зарадити милионе када узмемо да пандемија ковид-19 још увијек траје у читавом свијету и неизвјесно је да ће и престати у 2021. години.

Такође, информишемо јавност да се администрација Града Бањалука званично упознала са кандидатуром Бањелуке за организацију УЦИ Гран Фондо Wорлд Цхампионсхипс за 2021.годину у септембру 2019. године дописом Савеза са спорт и рекреацију, што говори да је ово пројекат који није у систему такмичарског спорта већ искључиво манифестација из области спорта, која има за сврху популаризацију бициклизма и туризма на овим просторима.

Не желећи да умањимо значај овог пројекта, који свакако има своју вриједност на популаризацију бициклизма, Град Бањалука ће у наредним данима разговарати са организаторима овог пројекта, као и о врсти помоћи у име Града Бањалука. Морамо имати у виду да је у овом тренутку важно и приоритетно пронаћи више од милион КМ за Дом здравља и организацију вакцинације грађана овог града, као и за јавни превоз", наводи се у саопштењу тима за комуникацију бањалучких градских власти.

Шта је повод: Бања Лука изгубила билицклистичко првенство

Организатори Свјетског првенства су од Свјетске бициклистичке уније тражили пролонгирање датума за потпис уговора, како наводе свјесни промјена градске власти у Бањој Луци, међутим, сви рокови су пробијени.

– Жао ми је што Бања Лука неће бити домаћин Свјетског првенства и свјетске серије који ће окупити такмичаре из 70 земаља. То је пројекат на којем смо мој тим и ја радили више од три године. Године 2018. смо се кандидовали за Свјетско првенство и тада смо добили сагласност Града Бања Лука и републичких институција, без чије подршке кандидатура не би била могућа. Када је ријеч о броју учесника Бања Лука и БиХ нису имале овако велики догађај и били смо поносни када смо побиједили у конкуренцији 13 земаља – рекао је Владимир Куваља, директор Свјетског пренства.

Додаје:
– Била ми је жеља да домаћин СП буде Република Српска, а затим мој родни град Бања Лука која је постала регионални центар бициклизма. Све делегације су обишле стазу, коју смо припремали неколико мјесеци. Неки од највећих стручњака из свијета бициклизма су дошли и оцијенили ју као једну од најљепших стаза. Изабрали смо да старт буде у Бањој Луци, затим да бициклисти возе кроз кањон Врбаса, Крупу на Врбасу, преко Дабраца, кроз Мркоњић Град, преко Чађавице, Ситнице, Хан Кола и да се трка заврши у Бањој Луци. Свјетско првенство би трајало пет дана у пет дисциплина.

Ипак, чини се да сада сви планови падају у воду а град Бања Лука губи најмање 10 милиона КМ.

– Велики су притисци Свјетске бициклистичке уније, јер смо морали до 31. децембра 2020. да поднесемо извјештаје и доставимо уговор са градом домаћином, међутим, свјесни промјена у градској управи Бања Лука након избора успјели смо да пролонгирамо тај рок, контактирали смо град у више наврата и чекали више од мјесец дана састанак са Градском управом Бања Лука, међутим, одговор до данас нисмо добили. На жалост сви рокови су прошли – рекао је Куваља.

Да ли имате алтернативу када је ријеч о домаћинству?
– Као озбиљна организација морамо увијек да размишљамо о алтернативним рјешњима. С обзиром да на Свјетско првенство долази више од 9.000 учесника, од чега је око 3.000 такмичара, не могу све локације да угосте толики број људи, али тај потенцијал имају Источно Сарајево и Јахорина и са њиховим представницима ћемо разговарати- истакао је Куваља.

"УЦИ Свјетско првенство Гранфондо” је аматерско Свјетско првенство, на којем могу учествовати сви лиценцирани такмичари који испуне норму, а право учешћа немају само бициклисти из прве категорије (они који наступају на Тур де Франсу, Ђиро д’Италији…) а Бања Лука је као домаћин требало да ове године буде домаћин квалификационе трке на истој стази на којој ће бити одржано Свјетско првенство.

Свјетско првенство и квалификациона трка доносе домаћину бројне бенефите. Процјена је да би око 9.000 гостију, остварило до 45.000 ноћења те да би, с обзором да екипе саме плаћају смјештај, храну и ренитрање возила град или регион домаћин зарадио око 10 милиона КМ. Тако да ће осим на спортском плану, помјерање Свјетског првенства из Бање Луке сигурно ће осјетити хотелијери и угоститељи, али и туризам овог дијела Републике Српске. Не треба забравити да и обавезна квалификациона трка доноси додатни новац.

Извор: СрпскакфеОставите одговор