Пекић: ПДП ће спасити јавна предузећа

Сва јавна предузећа која управљају огромним богатствима Републике Српске послују са губитком и јавна је тајна да служе углавном за извлачење новца, страначко запошљавање и финансирање предизборне кампање коалиције СНСД, ДНС и СП. ПДП ће, чим преузме власт послије избора, донијети законе и прописе по којима ће баш сваки директор и управа морати да одговарају за рад јавних предузећа”, рекла је члан Предсједништва Партије демократског прогреса Мира Пекић.

четвртак, 16 августа, 2018 / 11:37

Пекићева је подсјетила да највећи дио јавних предузећа има вишемилионска дуговања за неуплаћене порезе и доприносе према Пореској управи РС и да за то нико не одговара. ”Партија демократског прогреса одлучна је, одмах послије избора, да ријеши статус јавних предузећа, као и предузећа од стратешког интереса. Влада мора да именује управљачку структуру која од јавних предузећа прави успјешне пословне субјекте, који ће бити мотори економског развоја. Јавна предузећа су некад била понос и снага државе, а СНСД, ДНС и СП су их претворили у рупе без дна које гутају наш новац”, рекла је Пекићева.

Она је подсјетила да велики јавни системи пропадају све док нико не одговара за њихове резултате. Пекићева је додала да у свакој нормалној земљи власт дефинише очекиване резултате за свако јавно предузеће за сваку фискалну годину понаособ.

”Код тако дефинисаних критеријума управа предузећа је одговорна за резултате и она управа која не испуни очекивани резултат аутоматски мора да буде смијењена. У Републици Српској нико низашта не одговара и јавна предузећа, којима без икаквих критеријума управљају СНСД, ДНС и СП, служе искључиво за извлачење новца, расипништво и бахаћење народном имовином”, рекла је Пекићева.Оставите одговор