ПДП: Додик треба да се каје, а не да моралише поводом Јасеновца

Оглашавање Милорада Додика око покушаја у Хрватској да се умањи значај концетрационог логора Јасеновац је крајње лицемјерно и срамотно. Онај ко је лично предао јасеновачку грађу у руке џелата српског народа би требало да заувијек ћути и чека осуду историје због неприкосновенoг чина издаје свог рода.

субота, септембар 1, 2018 / 21:40

Хрватска јавност већ дужи период покушава да релативизује злочин мијењањем природе и намјене концентрационог логора Јасеновац, приказујући га у свјетлу другачијем него што он заправо јесте био: најстравичнији логор смрти у Европи након Аушвица.

Такви покушаји не би били могући да у хрватске руке није дошао комплетан материјал који документује опсег злочина и индустријску природу фабрике смрти коју је осмислила и у дјело спровела НДХ. Једном кад су преузели документацију и грађу, Хрвати су успоставили монопол над истином што им је омогућило да несметано кроје историју, умањујући злодјела која је чинила усташка твревина над Србима, Јеверејима, Ромима и свима који се нису уклапали у расну идеологију НДХ.

Директно одговоран за то је Милорад Додик. Да није било њега и његове срамне одлуке да цјелокупну грађу уступи Хрватској, Срби би сада имали материјалне доказе којима би бранили своје жртве, њихово страдање, свој понос али и историју.

Умјесто тога постали смо таоци Додикове сервилност Хрватским интересима који су, без сумње, усмјерени дирекнто против Срба, њихове историје, али и саме Републике Српске.4 КОМЕНТАРА

 1. Потпуно је у реду да политичке опције, блокови кампању граде тако што ће компромитовати противника, и што ће ископати и потенцирати неке гријехе из прошлости како би их оцрнили, и треба.

  Но овдје ПДП манипулише овом проблематиком, и што је важније, протура мантру која иде у прилог оних који врше бестидну ревизију историје.

  Наиме, није ова грађа предана Хрватској, него је 27.10.2000, потписан споразум о предаји aрхивско-музејске грaђе Спомен подручјa Јaсеновaц Меморијaлном музеју холокaустa САД у Вaшингтону.. Значи овом музеју, не Хрватској, што је важно јер је та грађа евидентирана.

  Први сам био и тада и данас против те предаје грађе. Што опет отвара питање шта са њом, шта учинити, сакрити (а то треба и обезбјеђивати) или некако прошверцовати до Београда? Изабрано је ово рјешење.

  Часни људи из ЈУ „Спомен подручја Д.Градина“ су сваки документ, фотографију копирали, оно што треба „склоњено“ је, предан је мањи дио грађе, главни дио је у Београду.
  И не само то, све су то класификовали, добар дио и дигитализовали, и велики број докумената, списа је на интернету доступан.

  Тако да није истина да у Хрватској имају монопол и да могу манипулисати интерпретацијом тог времена.
  Могу поред оваквих ликова који овакву лажну мантру гурају. Истина о Јасеновцу је сачувана, у великој мјери и дигитализована.
  Оваквим лажним спиновима само се уноси смутња и мантра у корист (тако да се протура привид да је загубљена грађа) оних који данас поричу Јасеновац и раде на ревитализацији усташтва.

 2. Није шија него врат ?!? Није то Додик дао нивох НДХ, већ је дао Американцима, да им они то предају. А изговор, Боже мој, да се код нас то чува у лошим условима ??? А музеј геноцида у Београду, полупразан ??????

  1. Какви црни лоши услови? И одакле право теби да „тумачиш“ нечије ријечи?

   Написах горе, први сам тада био, и данас исто мислим, против предаје те грађе, ишао бих на ризичнија рјешења, но изабрано је ово.

   Овдје је најважније да ПДП манипулише овим текстом, тврдња да такви покушаји (релативизације и ревизије) не би били могући да у хрватске руке није дошла ова комплетна грађа (није комплетна, већи дио је у Београду) је бесмислена и покварена манипулација.
   У Хрватској то раде већ деценијама, и данас кмече због грађе која је у Београду, и оваквим спином ПДП протура привид да имају покрића за своју изопачену интерпретацију историје.

   Немају, истина је сачувана, све је копирано, подоста и „склоњено“, и оно јако важно, добар дио је дигитализован и доступан на интернету, часни људи ЈУ „Спомен подручја Д.Градина“ су урадили добар посао, и данас о Јасеновцу можемо много тога сазнати.
   Ти који врше ревизију и релативизију ову фабрику смрти немају покрића за своје болесне тврдње.

Оставите одговор