Пандуревићка: 2006. је ишла свака једанаеста, данас за отплату дугова иде свака друга марка

Потпредсједница Српске демократске странке Александра Пандуревић поручила је данас да Влада Републике Српске више од деценије социјални мир купује мегаломанским задужењима, а на крају имамо привреду на издисају и масовни одлазак радно способног становништва из Српске.

недеља, септембар 2, 2018 / 17:53
Она је додала да је тако 2006. године свака 11 марка из буџета ишла на отплату дуга, док 2018. године свака друга марка буџетских прихода се издваја за ове сврхе. Пандуревићева је подсјетила да је у том периоду владавине континуитета СНСД-а, Република Српска продала свој значајан ресурс који се зове Телеком за милијарду и 200 милиона марака, док је ФБиХ и данас власник своја два Телеком оператера.
"То није све. У 2018 години ФБиХ је отказала све планиране аукције дугорочних обвезница, док се Влада РС задужила на Бечкој берзи за 320 милиона и то се задужила код шест домаћих банака по камати која је три посто већа него што би била овдје", нагласила је Пандуревићева. На тај начин, како каже, актуелна власт је покушала да баци прашину у очи јавности како смо битан фактор или је изложеност наших банака према Влади РС превелика да више нису могли да им дају кредите, па су прибјегли страним опцијама.

Цитирање Стевандића

Она каже да се све ово могло другачије урадити, без енормног задуживања. "Растерећењем привреде фискалних и парафискалних намета, отварате могућност за отварање нових радних мјеста и повећање прихода, јер кад имате јаку привреду, није проблем враћати покоји кредит", нагласила је потпредсједница СДС-а.
Она је поручила да је СДС са својим коалиционим партнерима, увјерена да ће се од 8 октобра ствари поставити другачије.
"Надам се да ћемо поставити здраве темеље за обнову Републике Српске и да ће приоритет нове власти на челу са Вукотом Говедарицом и Младеном Иванићем бити јача привредна активност, радна мјеста за све који хоће да раде и поштено зараде, а не мегаломанска задужења. Како је то некада говорио Ненад Стевандић да се ова власт задужује попут наркомана, што више узимају, виша доза им треба", закључила је Пандуревићева.


2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор