Пајтић заоштрио сепаратистичку реторику

Предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић најавио је да ће покрајински парламент у сриједу донијети Декларацију о заштити уставних и законских права АП Војводине. "Нарушавају се и раније стечена права, што је незабележено у модерној европској пракси. Декларација ће озбиљно упозорити на то да непоштовање начела аутономије, уставних и законских решења, слаби правну државу и европску […]

субота, април 6, 2013 / 20:24

Предсједник Владе Војводине Бојан Пајтић најавио је да ће покрајински парламент у сриједу донијети Декларацију о заштити уставних и законских права АП Војводине.

"Нарушавају се и раније стечена права, што је незабележено у модерној европској пракси. Декларација ће озбиљно упозорити на то да непоштовање начела аутономије, уставних и законских решења, слаби правну државу и европску демократску праксу. Тиме се угрожавају стабилност и нормално функционисање одговорне државе", поручио је он.

Пајтић је додао да садашња републичка власт "мора имати снаге да поднесе терет погубне политике на Косову деведесетих година" и да "мора стећи снаге да донесе тешке, али далекосежне одлуке".

"Али, Војводина не сме бити полигон на којем ће се искалити бес и фрустрација због изнуђених и непопуларних потеза. Скупштина Војводине неће пристати на то да се Војводина и права њених грађана сведу на неку необавезну форму, попут невладине опрганизације, ловачког или риболовачког друштва", навео је он у писаној изјави за јавност.

Додао је да Војводина истовремено даје пуну подршку републичкој власти да се јасно опредијели за европски пут Србије, прије свега зато што у Европи постоји "добар обичај да се интереси и права грађана штите, а уставне и законске норме – поштују".

Војвођански премијер је навео да је недавно, "мимо уставних гаранција", смањен оквир на основу кога се опредјељује минимум финансијских средстава за Аутономну Покрајину Војводину и додао да је републичка влада противуставном одлуком, без консултација с покрајинским органима, почела на неуставан начин да располаже покрајинском имовином.

Према његовим ријечима, узурпирано је и право постављања директора Покрајинског фонда за здравство и социјалну политику, супротно од раније поднијете иницијативе утемељене на закону и неспорном праву Војводине.

Пајтић је рекао и да је у потпуности игнорисан захтјев покрајинске владе да се, у складу с неспорним надлежностима према Закону о утврђивању надлежности Војводине, представницима Покрајине обезбиједи одговарајуће учешће у власништву и управљачкој структури Новосадског сајма.

"Масовно се врше смене руководећих људи и чланова управних одбора у значајним државним институцијама пре истека мандата, без законске основе и било каквог образложења. Именују се страначки подобни кадрови уз непоштовање мишљења покрајинске и локалне администрације, експерата одговарајућих струка и синдикалних организација", навео је председник Владе Војводине.Оставите одговор