Орден Драгана Драгановића

Ово је прилика да упамтите хероја. Српског народа и уопште. Хероји живе вјечно.

субота, 30 септембра, 2023 / 00:41

"Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко."

Познате су посљедње записане ријечи у ратном дневнику мајора Милана Тепића, Козарчанина, посљедњег народног хероја СФРЈ и првог хероја Републике Српске.

Ријеч није погазио ни војник Стојадин Мирковић, који је часно погинуо уз свог мајора у касарни Беденик код Бјеловара, бранећи од усташа складиште пуно наоружања.

Три су хероја

Али мало је познато да је, поред њих двојице, дату ријеч одржао и војник ЈНА Драган Драгановић, родом из Градишке, још један јунак Поткозарја, који није желио напустити свог земљака, мајора Тепића и друга Мирковића.

Драган Драгановић рођен је 15. јануара 1972. године, као најстарије дијете од укупно 12 дјеце Предрага (1947) и Јованке Драгановић (1950) из села Ћелиновац код Градишке. Три мјесеца након одласка на редовно служење војног рока, погинуо је бранећи касарну ЈНА у Бјеловару.

Чекала је мајка Јованка Драгановић три деценије свога Драгана, који је као војник погинуо у 19. години живота, бранећи, са мајором Тепићем и војником Мирковићем, складиште пуно наоружања у Беденику код Бјеловара 29. септембра 1991. године. Надала се мајка до краја да је њен Драган жив и да ће се појавити на вратима.

Нажалост, преминула је почетком 2021. године, не дочекавши тако Драганове посмртне остатке, који су 31 годину након погибије, идентификовани и 19. новембра 2021. године сахрањени на сеоском гробљу у засеоку Сарачевци. Драганове посмртне остатке дочекала су његова браћа и сестре.

Орден команданта свог

Драган Драгановић постхумно је одликован Медаљом мајора Милана Тепића 1998. године, али је његова прича остала неиспричана.

Зато Фронтал.рс позива све који су у могућности да у суботу, 30. септембра 2023. године, одају помен војнику Драгану Драгановићу, поводом 32. годишњице од његове погибије. Парастос ће бити одржан са почетком у 11 часова. Тада ће се обавити и освећење споменика који је недавно постављен на његовом гробу.

Гробље се налази у засеоку Сарачевци, на граници Кијеваца и Ћелиновца и до њега се може доћи из више смијерова добрим, углавном асфалтираним, путевима.

Једна улица у Градишци носи име Драгана Драгановића, а слијед улица је: Видовданска (главна улица у граду) – Милоша Обилића – Мајора Милана Тепића – Драгана Драгановића.Оставите одговор