Оптужница без крчмара: Предсједница није добила позив из Тужилаштва БиХ

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да није добила позив из Тужилаштва БиХ због наводног напада на уставни поредак и поручила да институције Српске раде у складу са Уставом.

среда, децембар 22, 2021 / 15:06

"Оно што знам јесте чињеница да су све институције Републике Српске и њихови запослени све своје послове обављали у складу са Уставом, да нико у било којој институцији Републике Српске није примјењивао било какву силу и није пријетио никаквом физичком силом", рекла је Цвијановићева новинарима у Прњавору.

Она је истакла да нико није ништа узимао од БиХ него се придржавао онога што им је Устав дао.

"Овдје је проблем са политичким прогонима који су најављивани и који се дешавају од политичког Сарајева. Подметати све што јесте политичка дискусија под неки правосудни систем, сматрам да ће то само уродити нечим лошим, а не никако нечим добрим", оцијенила је Цвијановићева.

Што се тиче институција, она је нагласила да парламент Републике Српске није шума, а посланици унутра су људи који се користе демократским средствима и гласају о одређеним стварима.

"Они имају пуно право да разматрају коју год желе информацију, која им је делегирана у складу са оним ко су то овлаштени предлагачи. И они који су овлаштени предлагачи могу да дају материјале, народни посланици могу да дискутују се изјашњавају, а прописано је и шта значи већинска одлука у свему томе", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је рекла да у парламенту посланици доносе одлуке, гласају за одређене законе и раде ствари у складу са Уставом, а не против њега.

"Према томе, нити је то шума, нити пријете оружјем. Ово је парламент који је институција Републике Српске. Тамо сједе људи који су изабрани директно од народа, грађана Републике Српске и све је у њиховим рукама", рекла је Цвијановићева.

Народна скупштина Републике Српске 10. децембра је на посебној сједници о враћању пренесених надлежности усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Тужилаштво БиХ након тога је отворило предмет против више лице због основане сумње да су починили кривично дјело напад на уставни поредак.Оставите одговор