Образовни програм на норвешкој тв: Армија БиХ је агресорска

Након што се један норвешки официр, ангажован на подручју Крајине за вријеме "Олује" исповиједио о томе како су он и његове колеге у Двору на Уни пасивно посматрали како хрватска војска убија непокретне старце у инвалидским колицима, из Норвешке долази још једна ратна прича. "Дневни аваз" данас оптужује норвешку државну телевизији НРК, јер је приказала […]

среда, мај 4, 2011 / 10:19

Након што се један норвешки официр, ангажован на подручју Крајине за вријеме "Олује" исповиједио о томе како су он и његове колеге у Двору на Уни пасивно посматрали како хрватска војска убија непокретне старце у инвалидским колицима, из Норвешке долази још једна ратна прича.

"Дневни аваз" данас оптужује норвешку државну телевизији НРК, јер је приказала документарне филмове "Град који се могао жртвовати" и "Трагови из Сарајева" у којима је Армија БиХ приказана као агресор у рату у БиХ.

У документарцима се и опкољено Сарајево приказује из сасвим другог угла.

Документарни филм "Град који се могао жртвовати" говори о Сребреници и Србе приказује као жртве на подручју овог града, а не само муслимане.

За све што се дешавало у Сребреници директно је оптужен тадашњи предсједник БиХ Алија Изетбеговић, а филм почиње изјавом бившег америчког предсједника Била Клинтона да ће, ако муслимани жртвују 5 000 људи у Сребреници, НАТО напасти српске војне циљеве.

Аутор филма Оле Флијум закључује да су, "од више од 8 000 страдалих Бошњака, око 2 000 убили дијелови српске војске, док су остали страдали у борбама".

У другом документарцу тврди се да су у БиХ обучавани терористи који су напали Америку 2001. године.

Приказивање ових документараца изазвало је велико незадовољство бошњачке дијаспоре у Норвешкој.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор