Чекају Шешеља да га питају за Ђинђића

Лидер радикала Војислав Шешељ (57) ће, ако буде пуштен из притвора Хашког трибунала, бити саслушан у оквиру истраге политичке позадине убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, сазнаје београдски "Блиц". "Шешељ ће у преткривичном поступку бити питан за најаве да ће `пролеће у Србији бити крваво`, што је изјављивао пре одласка у хашки притвор фебруара 2003. године", […]

среда, мај 4, 2011 / 10:18

Лидер радикала Војислав Шешељ (57) ће, ако буде пуштен из притвора Хашког трибунала, бити саслушан у оквиру истраге политичке позадине убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, сазнаје београдски "Блиц".

"Шешељ ће у преткривичном поступку бити питан за најаве да ће `пролеће у Србији бити крваво`, што је изјављивао пре одласка у хашки притвор фебруара 2003. године", рекао је извор листа упознат о преткривичном поступку који се води за политичку позадину атентата на Зорана Ђинђића 12. марта 2003. године.

Он је додао да је против Шешеља била подигнута кривична пријава за подстрекивање на убиство, али му није суђено. "Наравно, биће питан и за све контакте са људима који су касније убили премијера", рекао је извор.

Шешеља је, након што је био осумњичен да је подстрекивао на убиство премијера Ђинђића, саслушао Вучко Мирчић, истражни судија Специјалног суда у притвору Хашког трибунала 4. августа 2003. године.

Међутим, напомиње извор "Блица", Шешељ би сада био испитан у свјетлу нових околности и доказа који су прикупљени након тога. Након првог саслушања, Шешеља је у свом исказу помињао свједок сарадник Дејан Миленковић Багзи, а о контактима лидера радикала са Душаном Спасојевићем говорио је и трећи човјек земунског клана Милош Симовић, који је ухапшен прошле године.

Хашки трибунал данас одлучује о захтјеву Војислава Шешеља за ослобађање. Почетком марта, Шешељ је затражио од претресног вијећа Хашког трибунала да га ослободи, оцјењујући да тужилаштво није доказало ниједну оптужбу против њега за злочине у Хрватској, Војводини и БиХ 1991-1993. године.

Тужиоци тврде да су извели довољно доказа о Шешељевој кривици.

Шешељу, који се у притвору Трибунала налази од фебруара 2003. године када се добровољно предао, суди се за злочине против човјечности и кршење закона и обичаја ратовања у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.Оставите одговор