Довољан број доказа за 9 тачака оптужнице

Претресно вијеће Хашког трибунала, којим предсједава француски судија Жан-Клод Антонети, саопштило је данас да „постоји довољан број доказа за девет тачака оптужнице“ у предмету против лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља. Претресно вијеће је јутрос започело са саопштавањем одлуке по Шешељевом захтјеву да буде ослобођен од оптужби. Одлука има 120 страна и судија Антонети је […]

среда, мај 4, 2011 / 11:02

Претресно вијеће Хашког трибунала, којим предсједава француски судија Жан-Клод Антонети, саопштило је данас да „постоји довољан број доказа за девет тачака оптужнице“ у предмету против лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља.

Претресно вијеће је јутрос започело са саопштавањем одлуке по Шешељевом захтјеву да буде ослобођен од оптужби. Одлука има 120 страна и судија Антонети је у вези с њом, како је рекао, уложио дјелимично издвојено мишљење.

Трећа измијењена оптужница од децембра 2007. године терети Шешеља у 14 тачака за злочине против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ, Хрватској и Војводини.

Уколико саопштавање одлуке не буде окончано данас поподне, могуће је да читање буде настављено сутра, рекао је Антонети, напомињући да се Вијеће у одлуци осврће на процедуру и право, на тачке општужнице и облике одговорности, примјењиво право, примјере доказних елемената који су довољни за поткрепљивање навода оптужнице, као и на одговорност оптуженог.

Захтјев за ослобађајућу пресуду Шешељ је предао у складу са правилом 98 бис, према коме оптужени може да затражи ослобађање према једној или више тачака оптужнице, по окончању доказног поступка тужилаштва.

Шешељ је негирао постојање одређених злочина који су наведени у оптужници, истичући да за злочине који су почињени тужилаштво није доказало његову одговорност.

Лидер радикала раније је рекао да му се кривична дјела не могу ставити на терет ван разумне сумње и затражио да му се изрекне ослобађајућа пресуда. Тужилаштво тврди да не постоји основа за доношење ослобађајуће пресуде.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *