Обрачун код АД Комуналца: Шта то кувају Дико, Митрић и Љубиша

Сједница надзорног одбора једног градског комуналног предузећа ни у ком случају не дјелује превише узбудљива тема. Сем ако на њу не бану градоначелник и телевизијске камере.

уторак, децембар 22, 2020 / 18:33

Присуством будућег градоначелника Бијељине Љубише Петровића и камера БН телевизије, сједница Надзорног одбора АД Комуналац Бијељина постала је мали медијски спектакл. Сједница је заказана у петак пред крај радног времена, а требала се одржати рано јутро овог понедељка (21. 12). Петровић се појавио на састанку те оснажен камером збунио присутне и омео их у намјери, како о цијелом случају извјештава БНТВ, да именују новог директора. Из Комуналца су дан касније саопштили да то није била тема сједнице, већ да је на дневном реду било Разматрање приједлога Правилника о измјенама и допунама Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста А.Д. "Комуналац".

Према Петровићевом мишљењу, у Комуналцу су планирали да замијене директора, и да поставе Дарка Митрића, који је експресно поднио оставку на мјесто директора бијељинског Водовода, уз оптужбе да је Митрић довео Водовод у финансијске губитке и "до пропасти".

Наравно, све ово није се десило тек тако и има занимљиву позадину. Заправо, бројни политички процеси у Бијељини су се одједном укрстили у Комуналцу као фокалној тачки.

Пођимо редом. Вршилац дужности директора АД Комуналац је Дико Цвијетиновић, народни посланик са листе ДНС. Када су Мићић и СНСД направили договор о удруживању снага, ДНС је постао вишак и говорило се о смјени, како би се направио простор за нове политичке партнере. Предсједник ДНС Ненад Нешић током кампање театрално је поручио да "даје главу" али да "не да Дику" и да неће дозволити да буде смијењен. Међутим, када је Нешић заузео опозициони став и подржао кандидата СДС и ПДП, Љубишу Петровића, Цвијетиновић је панично сазвао конференцију да објасни како су у градском одбору уз Мићића.

На изборима за градоначелника побјеђује Петровић, а ДНС осваја два одборничка мјеста. Првопласирани је Цвијетиновић, а иза њега су Милош Станишић и Саво Попић. Њих двојица су отворено подржавали Петровића и најављивали му подршку у скупштини. Попић пријављује полицији пријетње које му је упутио министар саобраћаја и веза Ђорђе Поповић. Очито је да се у семберско-мајевичким одборима ДНС рађа сукоб на линији оних који су за и против Нешића, те његовог концепта "опозиционог рада".

Поповић је био народни посланик, прво оптуживан да је један од мангупа (због чега је смијењен са мјеста директора РиТЕ Угљевик) а потом постављен за министра, када је његово мјесто у НСРС заузео Цвијетиновић. Обојица су приликом новог лома у ДНС подржали Дарка Бањца који се одлучио да направи неку нову странку. Појављује се идеја да се направи нова комбинација у којој би Цвијетиновић одабрао мандат у бијељинској скупштини, како би из ње истиснуо Попића, који је уз Нешића. Због тог би се морао одрећи руководећег мјеста у градском предузећу, а умјесто тога би био намирен мјестом у РиТЕ Угљевик. Повлачењем из НСРС његово мјесто би припало Чедомиру Стојановићу, ВД директор у РиТЕ Угљевик. Стојановић је међутим након избора 2018. прешао у ДЕМОС, а на овим последњим је постао и одборник у Бијељини. Осим што би потписао Цвијетиновићу запослење, он би се и џентлменски одрекао мандата у НСРС, те га препустио петопласираном са листе ДНС из 2018. у изборној јединици 6, Угљевичанину Драгиши Видаковићу. Потребно је још само да се Видаковић одлучи да у новим ДНС подјелама, пређе у странку Дарка Бањца.

Игранка у АД комуналац је један од корака сложене операције, у којој би се Цвијетиновић пребацио на друго радно мјесто. Петровић је вјероватно одгодио или закомпликовао процес. Истовремено је одгодио пребацивање Митрића из Водовода, предузећа које је постало болан примјер мјеста за збрињавање подобних. Међу њима су прелетачи још из Мићићевог претпрошлог мандата (запослење без обавезе да се долази на посао), преко дјеце локалних моћника (да им иде стаж, такође не долазе на посао, воде приватне послове) па до појединих фудбалера Радника, којима се на тај начин компензује плаћање за играње у клубу.

Митрић је бивши члан СДС и народни посланик који је са Мићићем основао нову странку за потребе удруживања са СНСД. На локалним изборима његови фаворити су просто помели досадашње одборнике СДС који су прешли у Мићићеву странку. Највише гласова је освојила Ивана Станишић са 16 мјеста на листи, запослена у водоводу.

А како је Мићић, који је и прије короне био лошег здравственог стања, већ дуго на респиратору, Митрић већ разматра како наставити политички живот. Да ли остати уз СНСД који се у Бијељини такође гложи међу собом, или подржати новог градоначелника и чак се са постојећом инстант странком вратити у СДС. И то није нешто што у бијељинском СДС не прижељкују. Без обзира што Петровић сада критикује Митрића да је довео Водовод до пропасти. Можда му све то заборави и лично одобри прелазак у Комуналац. Јер пет одборника Мићићеве странке може бити изузетно важно у склапању нове већине. Као што може бити важан и сам Цвијетиновић, ако се на крају одлучи да буде одборник, а не посланик.Оставите одговор