Обама: Гадафи је мртав, Американци поново воде

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да смрт бившег либијског лидера Моамера Гадафија и крај рата у Ираку представљају потврду обнове америчког вођства у свијету. Он је, у недељном обраћању нацији, истовремено истакао да САД сада треба да се истом таквом хитношћу и јединством позабаве оживљавањем привреде и отварањем радних мјеста, као својим највећим изазовима. […]

недеља, октобар 23, 2011 / 09:12

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да смрт бившег либијског лидера Моамера Гадафија и крај рата у Ираку представљају потврду обнове америчког вођства у свијету.

Он је, у недељном обраћању нацији, истовремено истакао да САД сада треба да се истом таквом хитношћу и јединством позабаве оживљавањем привреде и отварањем радних мјеста, као својим највећим изазовима.

Обама је у петак објавио да ће се до краја године повући сви амерички војници из Ирака и да ће тај рат за САД бити завршен, док је претходног дана погибију Гадафија оцијенио значајним даном за Либију.

„Ове недеље имали смо два снажна подсјетника о томе како смо обновили америчко вођство у свијету. Послије деценије ратова, окрећемо страницу и крећемо напријед, снажно и поуздано”, рекао је предсједник САД.

Он је додао да одлазак из Ирака омогућава да се САД усмјере на Авганистан, одакле ће се трупе повући до краја 2014.

Према његовим ријечима, окончање оба та рата омогућиће да се САД усмјере на обнову привреде и смањење незапослености.

Протекле деценије, потрошили смо хиљаду милијарди долара на ратовање, позајмљујући из иностранства, а мало инвестирајући у највећи ресурс снаге наше нације- наше људе. Сада, нација коју треба да изграђујемо је наша сопствена, истакао је Обама.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор