Нетанјаху одбио Абасов план за УН

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху одбацио је настојања палестинског предсједника Махмуда Абаса да тражи признање палестинске државе у УН, поновивши да се мир не може постићи кроз унилатералне декларације. „Мир се једино може постићи кроз директне преговоре с Израелом”, навео је Нетанијаху у саопштењу, у коме Палестинску управу оптужује да непрестано избјегава разговоре с Израелом. Саопштење […]

субота, септембар 17, 2011 / 17:43

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху одбацио је настојања палестинског предсједника Махмуда Абаса да тражи признање палестинске државе у УН, поновивши да се мир не може постићи кроз унилатералне декларације.

„Мир се једино може постићи кроз директне преговоре с Израелом”, навео је Нетанијаху у саопштењу, у коме Палестинску управу оптужује да непрестано избјегава разговоре с Израелом.

Саопштење је издато након што је Абас у петак најавио да Палестинци планирају следеће седмице да поднесу захтјев Савјету безбједности за пуно чланство у УН.

„Када Палестинска управа одустане од тих јалових мјера, а прије свега унилатералне одлуке да се обрати УН, наћи ће у Израелу партнера за преговоре и мир”, истакао је Нетанјаху.

Абас је указао да Палестинци теже да делегитимитизују окупацију, а не Израел, у покушају да добију државност у УН. Он је навео да је Израел легитимна држава, али да се због наставка изградње у јеврејским насељима на окупираној територији и одбијањем тражених граница будуће палестинске државе, бави нелегалном активношћу, пренијели су израелски медији.

Палестински лидер је то казао недељу дана прије најављеног обраћања на годишњем засиједању Генералне скупштине УН у Њујорку, док је амерички Стејт департмнет поновио да Вашингтон остаје посвећен враћању Израелаца и Палестинаца за преговарачки сто.

„Ми смо усредсријеђени да их наведемо да се врате столу, како би могли да се баве многим питањима коначног статуса и постигну свеобухватни мировни споразум чије ће резултат бити двије државе које живе једна поред друге”, рекао је портпарол Стејт департмента Марк Тонер.

САД су се и раније оштро противиле иницијативи ПУ, тврдећи, као и Израел, да се палестинска држава може створити само кроз преговоре.

Палестинци кажу да се после двије деценије преговарања у застоја у дијалогу дошло до ћорсокака, због одбијања Израела да заустави ширење насеља на Западној обали и у источном Јерусалиму.

Вашингтон је директно рекао да ће ставити вето на било какву резолуцију о државности у СБ УН, а неки амерички политичари најавили су да ће покушати да обуставе годишњу помоћ САД Палестинцима која износи око 500 милиона долара.

У случају вета, Палестинци могу да се обрате ГС УН за унапређење статуса од ентитета посматрача до државе посматрача.

Абас је у свом говору, преношеном преко телевизије, нагласио да нема одлуке о алтернативним опцијама. Међутим, чињеница да их је поменуо наводи на закључак да има простора за маневар.

Исламистички Хамас, ривал Абасовом умјеренијем Фатаху, критиковао је Абаса и ПУ, тврдећи да је говор палестинског лидера оставио нека питања недефинисаним и нејасним.

Званичник Хамаса Јусеф Ризак, политички савјетник премијера у Гази Исмаила Ханијеа, рекао је да није сигуран како Абас може рећи да палестински план у УН неће утицати на проблем избјеглица и легитимитет Палестинске ослободилачке организације, када експерти кажу да ће избјеглице остати без легалног представника.

Портпарол Хамаса Фавзи Бархум изјавио је да Абас заправо жели да промовише преговоре с Израелом, чему се Хамас противи.Оставите одговор