Ненад Стевандић

Ненад Стевандић: Смеће и јавно здравље

Истовремено јавно обраћање предсједнику Владе Републике Српске господину Радовану Вишковићу и градоначелнику Бањалуке господину Драшку Станивуковићу.

понедељак, април 5, 2021 / 12:37

Обраћам Вам се као грађанин не реферишући се на било коју политичку или сличну функцију коју обављам или ставове које заступам, а тражим од вас поступање као команданата Републичког и Градског штаба за ванредне ситуације.

Бањалука је административни центар и огледало Републике Српске који даје слику ко је колико политички јак, али и савјестан и одговоран. Такође даје слуку за све будуће инвеститоре, а на крају и грађане који у њему живе и одлучују.

Поштовани господине Станивуковићу,

Без жеље за политичким препуцавањем, морам Вам скренути пажњу на Вашу законску обавезу као команданта Градског штаба у ванредним ситуацијама. Гомилање смећа у нашем граду ремети и постојећу лошу епидемиолошку ситуацију, а такође може довести и до нових извора заразних болести.

О лошем имиџу града који једнако волимо, не бих ни говорио. Такође, као објективан човјек желим да Вам нагласим да разумијем садашње околности у којима је Ваша популарност и медијска заступљеност у граду заиста велика и да вама лично, а и многим грађанима Бањалуке ствара утисак да имате подршку унапријед и да није битно да ли сте Ви или неко други у праву.

Будући да је сад и смеће средство политичког обрачуна, али и фактор који утиче на здравље људи, све може да прерасте у сукобе и нереде са несагледивим последицама. Смеће у нашем граду не може да сакупља, гомила или чисти никаква страначка омладима!

Лично мислим да буџет Града не смије бити повод, а ни алиби за то. Амандмани који се односе на 5-6 милиона средстава које требају добити лично здравствени радници (исти нису дијељени по томе да ли раде у УКЦ-у или Дому здравља када је Влада Републике Српске давала једнократна средства од 1000,00 КМ) и труднице или друге категорије становника без подјела да ли раде у републичким или градским установама.

Ради се о помагању грађана Бањалуке и то све, па и Вас молим да у томе и лично учествујете. Та средства се лако надомире накнадама за градњу нових 5-7 зграда, а гради их се много више. И умјесто да то ријешимо на приходовној страни буџета, улазимо у непотребне обрачуне и затрпавамо се смећем. Бирајући ријечи које никог неће увриједити, не бјежим ни од личне одговорности, и не таргетирам никог лично и искључиво.

Али да се вратимо законима коју су нам заједничка обавеза:

На основу члана 22. став (1) тачка б) алинеја 16) Закона о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама градоначелник доноси одлуку којом одређује привредна друштва и друга правна лица која имају обавезу да поступе у складу са чланом 23. истог закона.

Наиме, чланом 23. су јасно наведене обавезе и дужности правних лица која обављају дјелатност из области стамбених и комуналних дјелатности, при чему посебно указујемо на став (1) тачку г) ђ) ж) з) којима је јасно прописано да су исти дужни припремити и извршавати задатке заштите и спасавања, формирати, обучавати и опремити јединице и тимове за заштиту и спасавање те исте ангажовати на потребним задацима самостално или на захтјев надлежног органа јединице локалне самоуправе и Републике, суфинансирају превентивне активности органа ЈЛС пропорционално обиму и степену пријетње која произилази из њихове дјелатности,информишу органе ЈЛС о стању заштите и спасавања.

На основу наведеног члана градоначелник је дужан (обавезан) да предузме мјере на основу овлашћења које му је дато и донесе одлуку на основу које су дужна да поступе правна лица која обављају дјелатност из области стамбених и комуналних дјелатности (у обвом случају "Чистоћа" а.д. Бања Лука) како би се спријечило угрожавање здравља становништва у Бањој Луци на начин да се и у овим околностима настави са чишћењем смећа у свим зонама.

Наиме, у Граду Бања Лука је дошло до обустављања редовног чишћења смећа у зонама које су изузетно епидемиолошки ризичне јер се на истима окупља односно сусреће велики број грађана. Сходно наведеном, непоступање по закону у ванредној ситуацији доводи до стварања околности које представљају висок ризик ширења заразе и других опасности које угрожавају здравље становништва, те је јасно да се исто може третирати као занемаривање заштите и бриге о већем броју грађана у изузетно тешкој епидемиолошкој ситуацији узрокованој пандемијом вируса корона.

Исто тако поставља се питање да ли је правно лице које се бави конкретно у овом случају комуналном дјелатношћу информисало органе ЈЛС( града Бањалука) о стању заштите и спасавању, а све то сходно члану 23.став(1) тачка 3) ?

Поштовани господине Вишковићу,

Без жеље да паметујем или се постављам изнад било које институције, желим Вам рећи да уколико градоначелник Бањалуке не поступи по горе наведеним законским прописима, једнака одговорност вриједи и за Вас и да у том случају Ви морате то да наложите градском штабу или директно преузмете радње и мјере које би биле у складу са очувањем јавног здравља, те наложите предметном комуналном предузећу или другим субјектима или органима.

Ово објављујем јавно у намјери да сарадњом и договором покажемо свијест и одговорност за грађане које представљамо, сматрајући да тиме штитим јавно здравље свих грађана.Оставите одговор