Немогућа мисија: Порфирије брине за Србе, а састаје се са Хрбином Пуповцем

Његова светост партијарх српски Порфирије изјавио је данас да је до сада доста урађено на обнови објеката српског становништва које живи на подручју Петриње, поручивши да треба ићи и корак даље и обезбједити услове за привређивање.

четвртак, септембар 22, 2022 / 14:16

Патријарх Порфирије навео је да је на овом подручју потребно још много тога да се уради.

"Једна по једна кућа се прави, да људи имају где да сместе главу под кров, али је неопходно да се на овим просторима развије и домаћинство, неко елементарно сточарство и пољопривреда", рекао је партијарх Порфирије током обиласка куће Милана Врањана која је изграђена средствима Републике Српске.

Српски патријарх је унапријед захвалио свима који ће се потрудити да се оде још корак даље, те онима који су допринијели да се изграде куће у Лушћанима и Мајским Пољанама.

"Хвала свима за све што су до сада учили и за оно што ће учинити", додао је патријарх Порфирије.

Предсједник СДСС-а Милорад Пуповац истакао је да је уз обнову кућа потребно пружити помоћ у подизању привредних објеката неопходних за живот.

Он је изразио захвалност руководству Републике Српске, предсједнику Српске Жељки Цвијановић, премијеру Радовану Вишковићу, те српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, као и свима који су били први у помоћи, али и касније у трајном збрињавању.

Пуповац је захвалио и предсједнику Србије Александру Вучићу и Србији која је прва донирала значајна средства за пострадале у земљотресу, додајући и да су приватне компаније из Српске и Србије донирале за ово подручје око милион евра.

Милан Врањанин, којем је изграђена кућа, захвалио је Републици Српској за донацију, додајући да му је у земљотресу било све срушено и да се живјело у контејнерима.

"Све је то било тешко поднијети. Уништена је била и механизација, штале и други објекти. Држао сам краве и продавао мијеко Виндији, тога више нема, али се мора даље живјети", рекао је Врањанин.

У посјети породици Врањанин данас су били и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Подручје Петриње погодио је јак земљотрес крајем 2020. године. Влада Републике Српске је послије разорног земљотреса на Банији донијела одлуку да ће финансирати изградњу 10 монтажних кућа за припаднике српске заједнице.

Тада је одлучено да ће Влада Српске додатно помоћи обнови привреде и инфраструктуре. Кућа породице Врањанин је прва која је обновљена из средстава Републике Српске.Оставите одговор