Небојша Радмановић: Не бојим се дешавања народа (2)

У другом и коначном наставку интервјуа са Предсједаваућим Предсједништва БиХ, разговарамо о економији, непотизму, очувању српске традиције и националних интереса, дипломатској мрежи и, наравно, о ћирилици.

петак, април 8, 2011 / 09:35

Разговарао: Дани(ј)ел Симић

Предност коју је РС имала, да је једна адреса и за пословање и доношење одлука у односу на ФбиХ гдје се не зна ко пије и ко плаћа, чини се као да није поптуно искориштена. Ерозија институција РС и њеног државно-правног статуса, која је успорена доласком Милорада Додика и СНСД на власт, као достигнуће ће постати бесмислено уколико економски паднемо на кољена, да нас може свака врана позобати?

Добра је ова посљедња констатација, али није потпуно тачна. Треба се вратити у период од прије пет година када је једна нова коалициона власт дошла у РС. Јасно ће се показати да смо тада били много слабији дио БиХ.
Ако би се присјетили тога, а није тешко пронаћи податке када је у питању и број запослених, и плате, и пензије, и све остало, и видјети да смо сада, пет година након тог периода, у свим тим дијеловима укупног стања, бољи.
Није било за очекивати да ћемо од тога, када имамо 20 одсто мање плате, за пет година доћи до тога да имамо за 100 одсто боље плате, али да смо стигли и престигли у неким дијеловима други дио БиХ, то је тачно. Тачно је, као што сугеришете ви, да смо ми ову предност коју имамо искористили, дакле ту неорганизованост Федерације, огроман број кантона министарстава и разних нивоа одлучивања. Није се прије тога искористила, и сад се искориштава.
Нажалост, десила се свјетска економска криза, против које и данас ништа не можемо. Они који су на почетку те кризе, док је она била само финансијска, говорили да ће она нас заобићи не познају прошлост ни периоде криза који су прије били.
Господин Џомбић је говорио да ће нас криза заобићи?
Није он то говорио као министар финансија?
Јесте. Било је нпр, у Скупштини, крајем 2008. године, посланичко питање господина Михајлице: "Шта је урадила влада да се спријечи економска криза". Господин Џомбић је рекао да смо ми мали систем и да смо потпуно независни од економских токова у свијету, да би пар мјесеци након тога била друга прича.
Ту су двије могућности у питању. Прво, да се неопрезно каже, што је увијек могуће да министар неопрезно нешто каже, а друго, да ако је то било само на почетку, када се односило само на финансијску кризу, која је тресла велике банкарске ситеме у свијету, из тог угла се могло рећи да ми нећемо имати такву врсту финансијске кризе.
Наше банке нису велике, нису на свјетским тржиштима, нису на тај начин пропадале, али је потпуно јасно да нас свјетска економска криза није могла заобићи. Показало се да сада, када велике земље покушавају изаћи из тога, нас то још увијек тресе.
Сигурно да би се, када говоримо о екомској ситуацији, могло наћи неких унутрашњих слабости, или, ако не кажемо слабости, а онда можда неких ствари које су се могле боље урадити. То је увијек могуће. Када неко независан, као што сте ви, гледа са стране, онда увијек боље сагледа.
Чињеница је да су порези и доприноси повећани на и онако слаб принос средстава и економску кризу, тако да ће бити много мање средстава у буџету. Сада, у свему томе, бојите ли се ви оваквих израза незадовољства, као што имамо у Хрватској или као што су ова догађања у сјеверној Африци?
Не бојим се јер се неће баш тако дешавати, али да прво да довршим око економије. У РС сада постоји концепт како ће се превазилазити тешкоће и свјетске, али и унутрашње кризе. Требају нам страни инвеститори, а ми политичари смо криви што је мало страних инвестиција овдје, јер тешко ћете на неки нестабилан простор, политички гледано, обезбиједити да дођу људи који имају капитал и то је проблем за читаву БиХ.
Још већи проблем је у Федерацији, рекао бих. Имају много бољу шансу да од арапских земаља и Турске добију инвестиције, а нису, јер нико не да свој капитал нестабилном простору. Српска не само да се отворила, него се чини у последње вријеме да то све боље иде.
Имамо већ неке евидентне стране инвеститоре, поготово када је електро-енергетски сектор у питању. Ја лично, иако се тим не бавим, мислим да је изградња аутопутева која је у изгледу, као и изградња хидро и термо електрана, може РС у овом процесу много побољшати.
Наравно, то не значи да ћемо за двије године имати ријешену незапосленост, да ће нам плате бити на европском нивоу – неће. Али значи да ћемо имати боље плате, да ћемо имати више запослених, а мање незапослених и морају сви, као што сугеришете, радити свој посао одговорно и квалитетно. Вјероватно ће и у будуће бити одређених пропуста и неспоразума.
Дешавање народа?
Када говоримо о покретима грађана, или дешавању народа, ја се тога не бојим. Не бојим се из следећих разлога.
Прво, мислим да грађани имају право да изражавају незадовољство на разне начине и да то буде у складу са законом. Наравно, тешко је схватити да, када је неко на власти, изабран прије неколико мјесеци, што послије тих неколико мјесеци изађу групе и кажу: "ово више не ваља." А они, или неки други су гласали за ту власт. Тешко је схватити и да су носиоци тога студенти приватних универзитета, дакле они коју могу да плате, па су се опредијелили за то.
У читавом свијету, ако студенти носе револуције, а носили су у прошлости, то знамо, увијек то буду они који тешко живе, тешко могу да се издржавају, а одлично уче, а не они који не знају шта ће од пара или када је питање уопште да ли су студенти.
Зашто се још не бојим. Мислим да је у РС боље стање него у региону у цјелини и не може бити у Бањој Луци бунт као што је у Загребу, или као што је у Београду. Оно о чему треба водити рачуна је да се тај социјални бунт, који је често оправдан, не претвори у нешто друго што покушавају да направе одређене политичке структуре у Сарајеву.
Наиме, због свега овога што се дешава сада у Сарајеву, око формирања власти, држе се под контролом, неки тамо оправдани социјални случајеви, прије свега њихови борци, и чека се да се види како ће то да буде у Бањој Луци.
Мислим да то Бањој Луци не треба. Мислим да људи треба да изразе своје незадовољство, али то незадовољство не може донијети поправљање стања у цјелини. Када бисте сада неким случајем срушили власт, питање је шта бисмо добили. Али притисак на власт, да се поправи или да се мијења, је увијек дозвољен, као што се дешава, или чини ми се да се дешава у Загребу.
Ако погледамо шири регион, сјевер Африке и ово што се дешавало, мислим да има много разлика.
Јавност је вас на почетку мандата, прилично осудила што сте за савјетника именовали свог зета. Смета ли вама таква врста оптужбе за непотизам?
Не смета јер није тачна. Односи се на Данила Петровића, којег сам именовао за савјетника када ми није био зет. Зет ми је постао више од годину дана послије тога. Сви предсједници именују за савјетнике људе у које имају повјерења и за које мисле да знају радити одређену врсту посла, да ће помоћи предсједнику. Тако сам и ја радио.
Када је у питању Предсједништво, тачно су дефинисани савјетници који и какви могу да буду и ја мислим да је моја читава екипа од шест савјетника, колико их имам ја и други чланови Предсједништва, поптуно добро постављена. Ради се углавном о младим људима. Од њих шест, четворо је младих потпуно, плус Шеф кабинета, а и она друга два су много млађи него ја.
Од шест савјетника и седмог шефа кабинета, шест њих говори енглески језик. Неки говоре и друге језике и потпуно су савладали и уставно-правна питања и економска питања и безбједносну политику, а двоје и спољну политику. Мени је нормално да људи под посебном лупом имају предсједнике и анализирају сваки потез, али није нормално када не знају стање у потпуности и онда дају оцјене.
То је била прича која је изашла у јавност
Ево, ви први пут питате, али има оних који само пишу и који су почели писати прије четири године, и када сам им ово објаснио, престали су. Сада је поново то неко актуелизовао.
С друге стране, не можете да казните младог човјека зато што вам је постао зет и сада да му кажете да не може радити нешто, што он добро ради. А када већ о њему говоримо, требало би у цјелини сагледати само ових 15 мјесеци рада Савјета безбједности и видјети шта значи таква врста посла.
Шта значи, по ноћи пратити СБ да би ујутру имали став за наредну сједницу, а то се ради већ 15 мјесеци. Шта значи усаглашавати, што је специфично за БиХ, један говор између три кабинета и како покушати своје ставове и оно што већина народа овдје мисли, ставити у један говор насупрот двојице који потпуно обрнуто мисле.
Тај посао није једноставан и ја мислим да га сви у мом кабинету одлично раде. Морам рећи да понекад и она друга два члана Предсједништва са љубомором гледају како то добро функционише.
 
Што се тиче понашња амбасадора БиХ у свијету, оно је у најмању руку брука. Последњи случај смо имали у Јапану, господина Пере Матића, који се није баш понашао достојно ситуацији у којој се нашао. Када ће БиХ коначно у свијет слати људе, који су достојни амбасадора, било да су они професионалци или нису?
Немогуће је децидно одговорити на ваше питање. Прво, морали бисмо бити нормална држава да бисмо имали нормална дипломатско-конзуларна представништва. Нисмо на жалост нормслна држава и тешко можемо функционисати и не може мрежа бити боља него што смо ми домаћи политичари. Тешко је очекивати да ће амбасадор бити бољи него нас тројица у Предсједништву.
Мислим да смо ту направили одређени успјех и искорак када су амбасадори из реда српског народа у питању, јер у складу са оним што смо раније говорили, компромисима, ставовима, мојим погледом на поштивање Устава, амбасадори из реда српског народа и генерални конзули, то је исти ниво, имају став да представљају БиХ онакву каква јесте. Ја мислим да су тако требали да раде и амбасадори из друга два народа, али нису радили.
Чак и ту постоје изнађења. Релативно млађи људи које смо изабрали, и који су по свему требали да буду добри амбасадори, онда се деси један политички моменат као овај у Аустрији и онда видите да амбасадор не представља земљу онакву каква је одређена Уставом, него, чек не представља ни нацију, него једну политичку линију.
У таквој ситуацији било би штета и именовати неког интелектуалца да ради на угледу земље, јер, ево и неке ваше колеге сугеришу да би се он изгубио у представљању овакве земље гдје су подијељени ставови и унутар ње а и у представљању вани.
Наравно да ће се дешавати и у будуће слично нешто што се десило и у Јапану. Ту не можете ни да претпоставите да ли неко има храбрости или не. Да ли више воли себе него земљу у којој је, или своју земљу из које долази. Мој лични осјећај је да се човјек препао за лични живот.
Врло је комплексан начин именовања свих у институцијама БиХ па и овај за амбасадоре. За сад нам то функционише захваљујући претходном Предсједништву, које је то уредило Споразумом о расподјели дипломатско-конзуларних функција и по томе се понашамо претходних пет година.
Иначе, какви смо ми били у претходном сазиву, дипломатско-конзуларне мреже не би ни било. У складу са споразумом, кључне дестинације су подијељене, и у ротационом систему, како ми то кажемо, мијењају се по систему Бошњак-Србин-Хрват сваке три године. Односи се на велике земље и на све мисије и на неке генералне конзулате, а један број земаља има, да тако кажем, стално национално мјесто и зато то функционише.
Питање је да ли ту погријешимо код именовања. Основа каже да се именују истакнути политички, културни и јавни радници или радници из дипломатске службе који су достигли до тога да буду амбасадори.Тога смо се, мање више и држали када су у питању амбасадори из реда српског народа и морам рећи да није лако то урадити. Мора земља да прође један период сазријевања да би имала ту дипломатско-конзуларну мрежу како треба.
Оно што је већи проблем јесу дипломате испод амбасадора, које именује директно министар иностраних послова, који би, у складу са тим правилима, требало да се усаглашава са замјеником министра и да национална структура одговара националној структури земље, а и амбасадора, што се на жалост не дешава, а не постоји могућност санкција против оваквог министра.Онда имате проблем који је много гори и већи од министара, савјетника и секретара него што је амбасадорски проблем.
Има ли сврхе да ви у Сарајеву браните српске националне интересе, док ћирилица изумире у самој Бањој Луци и остатку Српске?
Неће изумријети. Иако врло озбиљно треба схватити тврдњу коју сте ви сада у питању изнијели. Имали смо и раније периода када се ћирилица скоро губила на овим просторима и не само на овим просторима него и у Србији на примјер, па се то на разне начине враћало.
Ја мислим да не треба, и да политичарни не смију допистити да се изгуби ћирилица, јер је она дио наше традиције и дио наших обичаја и није само наша и треба учинити све да се она очува и даље развија. Наравно, то не значи да се требамо сукобљавати са свијетом и да не требамо знати латиницу и користити њу јер је она у употреби у већем дијелу свијета, а поготово млади који комуникацију у свијету остварују преко енглеског језика на интернету.
Мораће се у РС повести рачуна када су у питању јавне установе па и сервиси, да они дају већи значај. Јер, ако кренемо у институцијама РС да то занемарујемо, онда ћемо имати проблем.
Имате дијелова РС, који, уловно речено, "највише србују", а ни на једној радњи нећете наћи да је написано ћирилицом, а то се исто дешава и у неким дијеловима Србије. Имате много младих, који не знају чак ни да пишу то, јер није тешко то заборавити, ако неколико година пишете само латиницом и куцате латиницом на рачунару.0 КОМЕНТАРА

 1. Bojiš se ti dešavanja naroda, bojiš, nebojša.Ježim se i zlo mi je gledati te i slušati.U americi dvoje iz iste kuće ne smiju raditi ni u perionici auta.
  Koliko mladih ljudi koji , na svu sreću ,nisu tebi zet,jer imati pokolenje sa tvojim genima, je prokletstvo,(Oteto -prokleto)da bi bolje radili od njega?
  Odmah čim ste postali familija, on je trebao otići sa toga mjesta.Ali, on je tu, pošto si znao da će ti biti zet.
  Znam te nebojša od prije rata, alkos, neradnik, laktaš, sirotan, nečovjek, muljator, kroner…
  Podigao si ruku za bombardovanje libije, od tada nisi samo nepotista, korupcionaš, kriminalac, nesposoban da sastaviš proširenu rečenicu, od toga dana si i ubica.

 2. moja nacija je od postojanja bila srprska, moj jezik srpski, moja crkva pravoslavna.Bila uvijek i biće.Moja dva pisma su ćirilica i latinica.Borio sam se od prvog dana za ovu RS, ali ne za radmanovićevo i dodikovo vlasništvo.I, zato ću se boriti, da RS bude sviju koji u njoj žive, koji je vole i poštuju, a posebno onih koji su je stvorili.Dakle, boriću se protiv najvećeg zla i najveće nesreće koje je zadesilo RS, osim rata, a to je dodik i snsd.

 3. Slažem se sa mojim sugrađaninom, „sparta“ očigledno ima malo sužen pogled na stvari pa se upecao na SNSd-eove retoričke manipulacije, on ne shvata da je tema o kojoj on priča, tema za akademske ljude, Senat(mada su tu upali političari i to opet po partijskom sistemu), školstvo, ministra kulture(pitaj ga kojim on jezikom priča!) i druge obrazovne institucije i naše velike umove cijenjene kao svjetski kadar. Milorad i ekipa pričaju o politici i skreću pažnju na druge teme od kada su potrošili milijardu i po samo od prodaje strateških preduzeća, te pare su potrošili za manje od 2 godine, znaš li ti koliki je to iznos za ovako malu republiku?! Sretan ti put njegovim autoputem prema aerodromu Trebinje, pa kad poletiš sa njega avionom AIR Srpske, nadam se da ćeš odozgo bolje vidjeti realnost, Radmanović to ne vidi, on živi u svom svijetu kao i svi oni gore i nema dodira sa realnošću, zato lupa ovolike gluposti koje je Frontal objavio, „sparta“ ako nisi policajac, prosvjetni radnik ili zdravstveni, ako nisi rukovodilac javnog preduzeća ili eventualno imao/la sreću da se zaposliš negdje u bankarskom sektoru, ili eventualno tajkun, mada znam da se oni ne služe kompjuterima i internetom, onda ne shvatam kako ti ne vidiš realnost?!!?

 4. Инвеститори, па инвеститори. Неће они доћи тамо гдје је несређено, а претпоставимо ко је одговоран за уређење земље. А њихов недолазак нас не сречава да срежемо трошкове администрације (плате у управним одборима, скупштини, скупштинама општина, смањимо број беспослених у администрацији, па све до броја штампаних папирних материјала, телефонких рачуна и потрошене струје), оснујемо неку своју банкицу и почнемо финансирати пројекте, започетак мање, боже мој, али да видимо да се ради.

 5. Просто не могу да не кажем нешто у вези са овом темом. Приједорчанин је огорчен и то разумијем, али на тај начин и толико вријеђати Радмановића је некултурно. Чињеница је да није смио запослити зетоњу као савјетника, чињеница је да није био баш најхрабрији у дуелима са овим претходним члановима Предсједништва и да је све своје елегије исказивао у Бањој Луци, ријетко или готово никако у Сарајеву. Радмановић је некултуран и неискрен када говори о приватном факултету на којем студира фејсбук револуционар, јер је заборавио чињеницу да тај факултет држи он заједно са Калинић Зораном. Има он још много пропуста, али брате из Приједора, немој омаловажавати човјека којег не познајеш, по мени је часно што је Небојша у рату био и дринкер и сиротиња и што није тада био „богат“. Није, јер није хтио са фукаром. Сада има више, али бар није крваво, иако не оправдавам ни секунде, али нека органи задужени за истраге прегледају и тебе и мене и њега, а долази вријеме и за такве ствари. Спарта, немој се сврставати у небеске, јер небески народи не постоје и не подцјењуј друге, мислећи да су припадници нашег народа једино лијепо и добро на овој планети. Радмановић је човјек који има и доста својих квалитета и пропуста. Највећа грешка му је што је своје социјалисте утопио у Милину социјалдемократију, а у међувремену је Ђокић упропастио идеју социјалиста, а Миле постао нешто десето. Све смо могли ми, да је дужи био дан, да си нашао, мало за ме времена..

 6. Шта ово би на крају првог видеа? Није ваљда Шикуљак отресао са столице кад је чуо неку небулозу!?

  „Ерозија институција РС и њеног државно-правног статуса, која је успорена доласком Милорада Додика и СНСД на власт, као достигнуће ће постати бесмислено уколико економски паднемо на кољена, да нас може свака врана позобати?“

  Ка’да сам га ја пита’! Ал’видиш, није тачно. Вук је зелен!

 7. „Они који су на почетку те кризе, док је она била само финансијска, говорили да ће она нас заобићи не познају прошлост ни периоде криза који су прије били.“

  Па зар нису господа Додик и Џомбић увјеравали да ће нас заобићи? Кад већ они не познају прошлост, зашто нису питали Аријела? Он се сигурно сјећа оне из 1929. године.

 8. Приједоре, могу да се сложим са доста ствари које пишеш, али ово за Небојшу си га мало претјерао. Он је икебана и још од комунизма је навикао на то да занемарује интересе нације или свог града, ако се укрсте са његовим. И да је непотиста је такође истина и то се не може сакрити и сигурно да се боје народа. Ја би све њих послао у три п…. м……. али опет је добро бити културан до краја јер си онда исти као они.

 9. Po meni nema nista sporno sto se tice ako dobro radi svoj posao ipak nije ga on zaposlio kao zeta vec mu je covjek to kasnije postao.. Sad da covjeku trazimo dlaku u jajetu , sve druge stranke na vlasti su zaposljavali komplet uzu i daljnu familiju barem je kod ovih iz SNSD to manje izrazeno ako nista… Inace Ruzo prodali su samo Telekom i to prije vise od 4 godine a ne 2 kao sto kazes i ne te silna preduzeca koja spominjes a koliko vidim trosi se to uglavnom na osnivanje investicione razvojne banke i na infrastrukturu neko mora i to da placa na kraju.. Kriza je danas svuda vidis samo koliko je Evropskih drzava bankrotiralo barem su plate i penzije kod nas redovne budzetskim korisnicima i to je neki uspjeh.
  Ne kazem da je savrsena vlast ali je sigurno efikasnija od svih prije njih a dok se Mile ne boji reci NE strancima i ovima iz Sarajeva ne moramo se brinuti za Srpsku po meni samo zbog toga vrijedi i glasati za njih ako ni za sta drugo.

 10. @nepitajzasto
  tvoj nik govori da ne znaš i nemaš objašnjenje na odgovor.zaposlen je jer je znao da će mu biti zet.
  Sve evropske države za koje ti misliš da su bankrotirale imaju valjanu privredu, a penzioneri mogu živjeti od penzija. naše tzv penzije su socijalne pomoći od kojih se može preživjeti pet dana, kada se podmire računi. mile je rekao svom narodu: NE posao, NE penzije, NE ljudska prava…Rekao je DA nepotizmu, pljački , kriminalu, korupciji, ekonomskoj propasti RS.
  Znaš dobro ko ga je doveo na vlast, pod kojim uslovima , i kako(na tenkovima), i znaš da će ga ti i odvesti, vrlo brzo, i na isti način.
  Odradio im je šta su željeli, ekonomski slom rs. više im nije potreban.
  Radmanovićć nije trebao biti ubica libijskog naroda samozato što su to i ostala dvojica u predsjedništvu.Njih dvojica su i za nestanak rs, sad znam zašto ju je i radmanović pošteno očerupao.

 11. Након свега што прочитах, постављам једно логично питање: ЗАШТО ЈЕ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БАШ ГОСПОДИН РАДМАНОВИЋ, А НИЈЕ ДАНИ(Ј)ЕЛ СИМИЋ?

  Вјероватно је одговор: ЗАТО ШТО НИЈЕ ЧЛАН СТРАНКЕ И ЗАТО ШТО СЕ НИЈЕ КАНДИДОВАО ЗА ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА.

  Далеко од тога да ласкам господину Симићу и да сматрам да је он најкомпетентнији за то мјесто, али његова питања су много јача него одговори господина Радмановића.
  Симић (колико ми је познато) говори јако добро енглески језик, господин Радмановић НЕ. Често смо гледали господина Силајџића за говорницом у Њујорку, а господина Радмановића у бањолучким кафанама. Није ли управо (не)познавање енглеског језика један од разлога.
  Формално су истог нивоа образовања, али јасно је по фонду ријечи начину изношења истих да је Симић далеко више начитан.
  Колико ми је познато, Свитлица и Шикуљак нису Симићеви рођаци.
  Господина Симића доживљавам као искреног заступника српских националних интереса, господина Радмановића као декларативног. Можда нисам у праву. Субјективан доживљај.
  Господин Симић ради на очувању ћирилице, док господин Радмановић „не жели да се замјера“ некоме употребом матичног писма: „…то не значи да се требамо сукобљавати са свијетом и да не требамо знати латиницу и користити њу јер је она у употреби у већем дијелу свијета…“.
  Господин Симић својим питањима отвара очи народу, а господин Радмановић својим одговорима „замазује“ очи истом том народу.

  И није тачно да се не боје „дешавања народа“. Дубоко су свјесни у каквој смо габули, знају и да ће бити све теже у наредних неколико година и боје се казне. То је добро, јер народ одавно живи у страху. За мене је нормално да се власт плаши народа, а не народ власти. Наравно, треба искључити било какво насиље и ту имам исти став и са Предсједником РС и са господином Радмановићем. Никакво насиље у политичкој борби не одобравам. Али не питам се ја о томе и кад прораде гладни стомаци, гледаћемо уживо и отимање хљеба на улици, а кад се изгуби контрола, не може се предвидјети ток ствари.
  Господину Радмановићу и његовим пријатељима из странке желим да заиста почну радити у интересу „малог човјека“ и да на тај начин обезбиједе себи подршку и чангризаваца попут мене, мада лично не вјерујем да ће се било шта промјенити у наредном преиоду.

 12. E moj sveznajuci Prijedore ti si neki psiholog ili gatar pa citas ljudima misli pa znas sta je nekome u glavi. Zaposlio ga je kad mu nije bio niko i nista i onda je kao savjetnik upoznao njegovu kcer uzeli se i sta sad trebao bi da dobije otkaz kao kaznu, zbog cega po kojem to osnovu ? Pogledaj samo Grcku zemlja ima i privredu i razvijen turizan pa su bankrotirali zbog loseg vodjstva, ako imas TV znao bi za masovne proteste koji su paralisali drzavu.. srecom pa je tu bila EU da intervenise i da spasavaju sta se spasiti moze. Do toga nece doci u RS, stavise budzet je veci nego u Federaciji a ovih dana je doslo do viska prihoda pa je izvrsen rebalans budzeta, te su ulozeni desetine miliona za potsticaj poljoprivrede(nafta i dzubrivo) i za zaposljavanje (2500 KM po osobi).
  Penzije jesu male ali su redovne ako nista bile bi i vece da Federacija vrati dug od 200 miliona PIORS i da oni preuzmu one penzionere srbe koji su zaradili penziju na njihovoj teritoriji a kojima nece da isplacuju penzije iako bi zakonski to i morali.
  Koji su to tenkovi tjerali ljude da glasaju za Dodika i kompaniju sad na izborima? A koji ce to tenkovi da ga smjene ? Ne budi smjesan narod je prepoznao zastitnika srpskog naroda a cak i da gladujemo svi odreda opet cemo ga izglasati ako treba sve dok je srpski narod ugrozen on nam je jedini izbor. Navikli smo mi da nemamo Bog zna sta ali bar smo na svojem i RS nikad nije bila jaca sto je cinjenica koju citav svjet priznaje.
  A u UN imamo jednog prestavnika ne 3, i kad se glasa na vjecu UN o necemu dovoljno su i dva glaa u predstavnistvu, Radmanovic je bio preglasan od ove dvojce ako nisi znao.

 13. Какве су ово будалаштине, о Небојши Радмановићу говорити, па то је идентично причи о утицају прдежа слона на глобално загријавање. Небојша Радмоновић је лик тотално небитан, безличан, неко ко је имао среће да се добро ухљеби. Тај човјек нити је лидер, нити је паметан, нити се доказао у својој професији. Побједио је крадући изборе, тј. захваљујући ренти коју је Миле однио тамо гдје се носи, онима о којима се не говори (непосредно пред изборе је ишао код „оних“). Милорад Додик је заштитник само својих интереса. Ове приче које пише „Nepitajzašto“ су приче за те Милине малоумнике, јер само код њих „пију воду“, код иоле освјештеног народа оне одавно не пролазе, ти „Nepitajzašto“ си један од тих.

  И ово је неистина што си написао „Radmanovic je bio preglasan od ove dvojce ako nisi znao“, јер ипак су били једногласни за ЗЛО по либијски народ.

  http://www.cafe.ba/vijesti/40265_UN-odobrile-vojnu-intervenciju-u-Libiji.html

 14. @nepitajzašto
  ti si bio dijete, a sada čovjek sa posebnim potrebama.Zato ti ne zamjeram na izvaljivanim glupostima.
  Svako zato mora imati zašto.Ali, tvoj mentalni sklop nije kadar da dobaci do nivoa koji objašnjava zašto.
  ti nisi kriv, genetska greška.
  Takvi i nisu u stanju da vide u kakvo nas je zlo doveo snsd i njegov lucifervon laktaši.

 15. Радмановић је био и остао човјек који гледа прије свега себе, своју породицу и своје пријатеље. Ако би погледали искрено и већина других људи је таква, тако да немамо шта да се љутимо на њега због тога.
  Ко од нас није украо или закинуо државу?

 16. @kifla
  E, moja kiflo, pa svaki normalan čovjek treba da prvo gleda svoju porodicu, prijatelje i sebe.
  Ne plaćamo mi njega, i to bezobrazno puno,da radi za sebe i svoje, na uštrb nas.
  Od onoga što zaradi neka radi šta hoće i daje kome hoće, ali, moje i tvoje , njegovo i njeno, vaše i naše, da kupi, krade,otima i nosi svojoj kući,( a on , i svi oni , to rade) nije pošteno, prokleto je drsko,svojstveno životinjama(kurjacima, hijenama, pacovima, grabljivicama, strvinarima…)

 17. Zar treba dokazivati ono što je očigledno, a iako bi trebalo mogao bi svako ko zna da su 1+1=2
  Oni su to sve imali prije rata!Ma, ker nije imao zašta da ih ujede.
  Nije sreća para puna vreća…Ipak se ja ne bih mijenjao sa njima!
  Svi mi biramo svoj put. Neko odabere brijeg, a neko dolju.E, radmanović i bratija su odabrali dolje.

 18. Купио је он некретнине зато што му се може. Није сигурно зато што нема.

  Какви смо ми као народ такав нам је и представник у заједничким органима. Нажалост је то тако и нећемо то пуно моћи промијенити.

 19. Ни мањег ку..ца ни веће дреке као у случају радмановић, ако он гледа првенствено своје и породичне интересе, онда нек нађе неки приватни посао па тамо да се покаже, овако мршшш из политике смраду неподношљиви.

  Приједор је све добро рекао, апсолутно се слажем са њим око свега, шта је његова политика значајна неком од нас обичних са јефтинијим улазницама? Што се мене тичу његове евро-атланске интеграције? Шта се он и додик у томе разликују од лагумџије, бакира, хариса..? Коме онда они продају муда за бубреге као они су сасвим другачији од других? Пусти ове говнаре нек се заносе да су лијепи и паметни, па онда једног дана говњиву мотку у руке и растјерати све у мишје рупе из којих су се и искотили!

 20. Sto volim takve komentare tipa on ne valja pa niko ne valja pa ajde onda da ukinemo predsjenista, ne znam zasto ste i izlazili na izbore na kraju krajeva. ako sam i maloumnik onda je i 60% srpskog naroda sto je prije 6 mjeseci glasalo za SNSD. a onaj ko srpski narod naziva maloumnicima se dzaba naziva srbinom ovdje jel svi znao ko je i sta je.

 21. 60% od 40 % UPISANIH glasača što je izašlo na izbore.
  u tih 60% su dvije kategorije :
  – budžetski (ne) radnici, samo je na željeznicu primljeno pred izbore 1 000 ljudi,a posljedice znaš- željeznica zglajzala,i njihove porodice. Koliko je budžetskih štakora niko nema podatak.
  – i druga kategorija glasača su: nepismeni, polupismeni, maloumni, debilni, idioti
  Pa se ti nađi u kojoj si kategoriji, nepitaj zašto.
  Lično ne zamjeram ni jednima.Prvi su opsjednuti pohlepom, stoga nisu kadri da razumno sude, a drugima je razum zakočio genetski faktor.

Оставите одговор