Почиње снимање Устаничке улице

Снимање филма "Устаничка улица", на тему истраге о ратним злочинима, почиње идуће седмице у Београду, у продукцији "Филмкомбајна", најавио је данас сарадник на сценарију Филип Шварм. "Ово је једна од најпровокативнијих тема данас и велики изазов", рекао је он на конференцији у Прес центру УНС-а. Продуцент и главни глумац Гордан Кичић је изјавио да филм […]

петак, април 8, 2011 / 09:00

Снимање филма "Устаничка улица", на тему истраге о ратним злочинима, почиње идуће седмице у Београду, у продукцији "Филмкомбајна", најавио је данас сарадник на сценарију Филип Шварм.

"Ово је једна од најпровокативнијих тема данас и велики изазов", рекао је он на конференцији у Прес центру УНС-а.

Продуцент и главни глумац Гордан Кичић је изјавио да филм "Устаничка улица" не говори о политици.

Филм на тему истраге о ратним злочинима почиње да се снима идуће седмице у Београду, а Кичић игра главну улогу – замjеника тужиоца који истражује дjеловање једне паравојне јединице.

"То није глобализација приче о злочинима и специјалном тужилаштву. То је персонализација. Ако је неко био крив, он ће бити осуђен, али ми разматрамо шта је било, како и због чега".

"Поред свих околности, политичких и друштвених, опет се на крају све своди на личну ствар. Ово је персонализација свих тих ствари које су нам се десиле. Мислим да је то успех сценарија, а надам се и филма", истакао је Кичић.

Он је додао да "Устаничка улица" не говори о општим ситуацијама, "нити ко је за, ни ко је против".

"Ми говоримо о људима, само што су ти људи, карактери у филму, у прошлости радили неке ствари, а неки други сада раде те ствари. Немамо суштинску поларизацију. Говоримо о људима, о њиховим страховима, о трагедијама које су им се десиле".

На питање да ли очекује критике, с обзиром на деликатну тему, одговорио је да "не мисли да ће филм у том смислу бити провокативан".

"Ово је прича о људима који се баве тим послом (у специјалном тужилаштву) и другима који беже због нечега што су радили у прошлости. Ми их спајамо. Они сви вуку репове ‘деведесетих’ на својој кожи", казао је Кичић.

Главни лик је млади замjеник тужиоца који добија задатак да истражи дjеловање паравојне формације "Прва пионирска" и налази њеног јединог преживjелог припадника, док "недодирљиви" творац те јединице не бира начин да заустави истрагу.

Кичић је истакао да сценарио Ђорђа Милосављевића и Николе Пејаковића није рађен према истинитим догађајима, мада је инспирација потекла из реалних прича и околности које нас окружују.

На питање да ли је ријjеч о Ратку Младићу, одговорио је негативно.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је данас да је убиство једног човјека исто као и убиство цијелог човјечанства, указујићи да тежину неког злочина опредјељује мотив због кога је почињен.

"Тежину злочина опредељује мотив из ког је почињен", рекао је Вукчевић на трбини поводом снимања филма "Устаничка улица", објашњавајући зашто је на исте казне осуђен неко ко је убио једног човјека и неко ко је одузео живот 10 људи.

Најчешћи мотив починилаца ратних злочина на просторима бивше Југославије који истражује српско тужилаштво, према Вукчевићем ријечима, била је пљачка.

Он је рекао да је главни циљ тужилаштва да се злочинци утврде именом и презименом, односно, да се утврди ко је чинио ратне злочине у име српског народа.

Он сматра да су, за разлику од почетка рада тужилаштва, у великој мјери људи постали свјесни да су злочини чињени, као и да их је неко чинио "у име Срба".

Замјеник тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић напоменуо је да је у току свог осмогодишњег рада тужилац Вукчевић добио више од 70 пријетњи, док су њему седам пута бушене гуме на ауту.

"У зависности од тога која је политичка елита била на власти и њеног става према послу тужилаштва за ратне злочине мењао се и поглед на наш рад", рекао је Векарић објашњавајући тешкоће са којима се тужилаштво свакодневно сусреће.

Судија вијећа за ратне злочцине у Аплелационом суду у Београду Синиша Важић истакао је да се годинама залаже за увођење камера на суђење, како би се јавност и грађани упознали са непосредним сведочењем жртава и њховим патњама.

Важић сматра да би на тај начин јавност Србије стекла јасну слику о послу којим се бави суд и тужилаштво и злочинима који су почињени без обзира на националност извршиоца.

У јаком глумачкцом ансамблу су Раде Шербеџија, Уликс Фехмиу, Петар Божовић, Предраг Ејдус, Јелена Ђокић, Милица Михајловић и други.

"Устаничка улица" снимаће се у наредних седам недеља у Београду и Војводини, у Специјалном суду и на другим локацијама.

Филм је добио подршку Министарства културе Србије, али буџет за сада није објављен.Оставите одговор