САД: Нема договора о буџету

ВАШИНГТОН – Амерички конгресмени изјавили су вечерас да нису постигли договор о буџету САД, иако су водили "искрене разговоре", што повећава могућност настанка финансијске блокаде америчке администрације. "Нема договора о већем броју питања", изјавио је републикански предсједник Представничког дома Џон Бенер. Вођа демократа у Сенату Хери Рид изјавио је да је разочаран због тога што […]

петак, 8 априла, 2011 / 08:30

ВАШИНГТОН – Амерички конгресмени изјавили су вечерас да нису постигли договор о буџету САД, иако су водили "искрене разговоре", што повећава могућност настанка финансијске блокаде америчке администрације.

"Нема договора о већем броју питања", изјавио је републикански предсједник Представничког дома Џон Бенер.

Вођа демократа у Сенату Хери Рид изјавио је да је разочаран због тога што договор није постигнут, али да ће разговори бити настављени.

Уколико не буде договора о буџету, дијелови америчке администрације наћи ће се у финансијској блокади од од сутра у поноћ, преноси Би-Би-Си.

Предсједник САД Барак Обама састао се током дана са Бенером и Ридом у Бијелој кући ради разговора о приједлогу закона о финансирању америчке администрације до краја ове фискалне године.

Демократе су прихватиле да буџетски издаци буду умањени за више од 33 милијарди долара, али поједини републиканци траже резове од преко 60 милијарди долара, да би се умањио велики амерички дефицит.

Америчка администрација функционише без усвојеног дугорочног буџета од 1. октобра прошле године на основу серије привремених мјера.

Најновија од тих мјера истиче сутра, послије чега ће поједине државне службе прекинути рад, а стотине хиљада службеника мораће да остану код кућа.Оставите одговор