Касиповић: "Каменград" ће бити бренд због Кустурице

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске иде у пројекат "Каменград" зато што је епохалан и брендиран именом прослављеног српског режисера Емира Кустурице, изјавио је потпредсједник Владе Антон Касиповић. "Могу се изградити у Вишеграду и библиотека, читаонице и домови културе, али без Емира Кустурице то нема ту димензију", рекао је за "Глас Српске" Касиповић, који је […]

петак, април 8, 2011 / 09:54

БАЊА ЛУКА – Влада Републике Српске иде у пројекат "Каменград" зато што је епохалан и брендиран именом прослављеног српског режисера Емира Кустурице, изјавио је потпредсједник Владе Антон Касиповић.

"Могу се изградити у Вишеграду и библиотека, читаонице и домови културе, али без Емира Кустурице то нема ту димензију", рекао је за "Глас Српске" Касиповић, који је и министар просвјете и културе РС, те додао да је Влада са предсједником Српске Милорадом Додиком спремна да крене у овај пројекат који ће трајати четири године.

Он је навео да је Влада РС усвојила информацију и задужила Министарство просвјете и културе, Министарство правде, Министарство трговине и туризма и Министарство финансија да раде на реализацији овог пројекта.

Касиповић је истакао да ће Вишеград бити стјециште људи из свијета културе, филма који ће доћи у Српску на позив Емира Кустурице. "Питање је да ли би дошли ако би их ја позвао, таман и да направим три Каменграда. `Мислим да не би`", истакао је Касиповић.

Према његовим ријечима, пројекат ће бити вреднији од 20 милиона марака, а Влада РС ријешиће изворе финансирања.

"Размишљајући о контексту `На Дрини ћуприја`, размишљајући о Жепи, о Вишеграду, мислим да је то најснажнија идеја поводом обиљежавања 50 година Нобелове награде, обиљежавања 120 година првих радова Иве Андрића, нешто што ће из темеља промијенити културни миље Републике Српске", закључио је Касиповић.

Влада РС донијела је јуче одлуку да се приступи потписивању уговора о формирању заједничког предузећа између Владе, Скупштине општине Вишеград и предузећа "Лотика" Емира Кустурице за изградњу комплекса "Андрић град" у Вишеграду.

"Одлука је донесена на основу Информације Министарства просвјете и културе, а обавеза овог предузећа је да у наредних пет мјесеци достави Влади пројекат за изградњу Каменграда, с тим што прије реализације морају потпуно бити ријешени имовинско-правни односи", рекао је након сједнице потпредсједник Владе Џерард Селман.Оставите одговор