Наредне седмице почиње изградња аутопута Прњавор – Добој

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић најавио је да наредне седмице почињу радови на траси дионице Прњавор – Добој, која је дио аутопута Бања Лука – Добој. Чубриловић је рекао да ће радови бити извођени кад год временски услови то буду дозвољавали. "С обзиром на варљиве зиме какве су код нас, радови би […]

субота, 8 септембра, 2012 / 10:48

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић најавио је да наредне седмице почињу радови на траси дионице Прњавор – Добој, која је дио аутопута Бања Лука – Добој.

Чубриловић је рекао да ће радови бити извођени кад год временски услови то буду дозвољавали.

"С обзиром на варљиве зиме какве су код нас, радови би могли да се изводе и током једном дијела зимског периода. Очекујем да се испоштује рок за завршетак посла, а уговором је прецизирано да је то три године", истакао је Чубриловић за "Вечерње новости".

На изградњи дионице аутопута од Прњавора до Добоја радиће конзорцијум који чине "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља.

"Сматрамо да су ове фирме способне и спремне за изградњу аутопута, а имамо и друге наше фирме из области нискоградње које су спремне да буду партнери, односно подизвођачи онима који ће носити посао", каже Чубриловић.

Уговор за прву дионицу аутопута од Прњавора до Добоја вриједан је 180 милиона евра, а пројекат се највећим дијелом /150 милиона евра/ финансира кредитним средствима Европске банке за обнову и развој.

Са Европском инвестиционом банком воде се преговори о добијању кредита од 200 милиона евра за изградњу дионце од Бање Луке до Прњавора.

Чубриловић је рекао да је за ту дионицу Европска инвестициона банка изразила спремност да кредитно подржи пројекат и да се послије 20. септембра очекују разговори са њеним представницима.

Укупна траса аутопута је 71,9 километара, а двије дионице су отприлике подједнаке дужине – од Прњавора до Добоја /односно до чвора Јоховац/ 36,6 километара, док дионица од Маховљанске петље до Прњавора износи 35,3 километра.