19:10 Вијетнамске власти заплијениле 345.000 кориштених кондома, који су се рецилирали и продавали као нови (ВИДЕО)08:19 Кавказ опет крвав: Азербејџан напао Јермене у Нагорно Карабаху07:49 Вучић и естрада: Плац у селу, Американци који поштују Дражу и четнике, плус ракија за Трампа07:44 На истоку старе приче: Јужна оптужује Сјеверну Кореју (и обратно)07:28 Убијен демострант: Док се полтронски медији баве Бјелорусијом, у Египту протести забрањени од 2013. године07:16 Након литијске кампање, грађанистанска КОВИД-маска: Алекса Бечић никад не би освештао зграду Општине Будва07:09 Кренула кола низастрану: ДПС по анкети ЦЕДЕМ изгубио седмину гласова06:53 Воле нас к'о своје: УНДП и Британска амбасада имају велики интерес да дигитализују државну управу06:13 Панеуропска унија и Католичка црква отворили "Еуропски центар за мир и сурадњу" без присуства Срба06:06 СДС на изборе излази под слоганом: За Српску по мјери свих нас

Најбољи студентски сценарио „Кућа има рогове“ добио 5.000 КМ од државе Српске

Министарство просвјете и културе Републике Српске наградило је три најбоља рада пристигла на конкурс за најбољи студентски сценарио који је реализован у сарадњи Кинотеке Републике Српске и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, а под покровитељством овог министарства.

петак, 5 јуна, 2020 / 22:53

На основу презентације студентских филмских пројеката, која је одржана 04.06.2020. године у Бањој Луци, жири у саставу: режисер и сценариста Слободан Симојловић, професор на АУБЛ Драшко Гајић, сценариста и режисер Илија Гајица и професор на АУБЛ Марко Шипка, додијелио је награде у вриједности од 5. 000 КМ, 4.000 КМ и 3.000 КМ.

Прву награду у вриједности од 5.000 КМ жири је додијелио за филмски пројекат под називом „Кућа има рогове“, који потписују редитељ Стефан Томић и продуцент Моника Милановић. Другу награду у вриједности од 4.000 КМ жири је додијелио пројекту „Плаве очи туга небеска“, редитеља Бошка Крљаша и продуцента Андреја Зораја. Трећу награду у вриједности од 3.000 КМ жири је додијелио пројекту „Три“, редитеља Кармен Обрдаљ и продуцента Маријане Гудељ.

У образложењу жирија о филмском пројекту „Кућа има рогове“ наводи се да се аутор показао изврсним познаваоцем форме кратког играног филма, као и да дијелови сценарија имају литерарне вриједности.“…Јунаке, чланове једне породице, редитељ смјешта у кафкијански сиже…Кафкин човјек се на крају претвара у јунака филма, а слика једне породице мултипликовањем се претвара у општу слику свијета.“

„Аутор пројекта „Плаве очи, туга небеска“ Бошко Крљаш, створио је предложак за такву врсту филмског исказа који, прије свега, свједочи о неупитном посматрачком дару…Аутентични јунаци су смјештени у вјеродостојан крајолик који повезује вијекове изгубљене у биткама са нестајањем. Узрок трагедије, основни мотив главног јунака, је чин продаје дједовине. Симболично је то ритуал предаје и смрти једне породице.“, наводи се у образложењу жирија.

Образлажући одлуку у вези са пројектом „Три“, жири наводи да се ауторка кроз форму љубавног троугла бави темом сазријевања, преиспитујући љубав као идеал и роматични, говото утопијски поглед на свијет око нас. „Кроз тај процес одрастања постављају се питања идентитета, сексуалности и моралних дилема са којима се сусрећу готово сви млади људи данас….Уз додатни рад на финесама у дијалогу и прецизан кастинг, филм „Три“ има потенцијал да постане веома успјешан филмски пројекат“, наводи се у образложењу жирија.

Право пријаве на конкурс за најбољи студентски сценарио, који је био објављен од почетка фебруара до средине априла ове године, имали су студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Студијски програм драмске умјетности и студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Студијски програм опште књижевности и театрологија.Оставите одговор