21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Најбољи студентски сценарио "Кућа има рогове" добио 5.000 КМ од државе Српске

Министарство просвјете и културе Републике Српске наградило је три најбоља рада пристигла на конкурс за најбољи студентски сценарио који је реализован у сарадњи Кинотеке Републике Српске и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, а под покровитељством овог министарства.

петак, 5 јуна, 2020 / 22:53

На основу презентације студентских филмских пројеката, која је одржана 04.06.2020. године у Бањој Луци, жири у саставу: режисер и сценариста Слободан Симојловић, професор на АУБЛ Драшко Гајић, сценариста и режисер Илија Гајица и професор на АУБЛ Марко Шипка, додијелио је награде у вриједности од 5. 000 КМ, 4.000 КМ и 3.000 КМ.

Прву награду у вриједности од 5.000 КМ жири је додијелио за филмски пројекат под називом "Кућа има рогове", који потписују редитељ Стефан Томић и продуцент Моника Милановић. Другу награду у вриједности од 4.000 КМ жири је додијелио пројекту "Плаве очи туга небеска", редитеља Бошка Крљаша и продуцента Андреја Зораја. Трећу награду у вриједности од 3.000 КМ жири је додијелио пројекту "Три", редитеља Кармен Обрдаљ и продуцента Маријане Гудељ.

У образложењу жирија о филмском пројекту "Кућа има рогове" наводи се да се аутор показао изврсним познаваоцем форме кратког играног филма, као и да дијелови сценарија имају литерарне вриједности."…Јунаке, чланове једне породице, редитељ смјешта у кафкијански сиже…Кафкин човјек се на крају претвара у јунака филма, а слика једне породице мултипликовањем се претвара у општу слику свијета."

"Аутор пројекта "Плаве очи, туга небеска" Бошко Крљаш, створио је предложак за такву врсту филмског исказа који, прије свега, свједочи о неупитном посматрачком дару…Аутентични јунаци су смјештени у вјеродостојан крајолик који повезује вијекове изгубљене у биткама са нестајањем. Узрок трагедије, основни мотив главног јунака, је чин продаје дједовине. Симболично је то ритуал предаје и смрти једне породице.", наводи се у образложењу жирија.

Образлажући одлуку у вези са пројектом "Три", жири наводи да се ауторка кроз форму љубавног троугла бави темом сазријевања, преиспитујући љубав као идеал и роматични, говото утопијски поглед на свијет око нас. "Кроз тај процес одрастања постављају се питања идентитета, сексуалности и моралних дилема са којима се сусрећу готово сви млади људи данас….Уз додатни рад на финесама у дијалогу и прецизан кастинг, филм "Три" има потенцијал да постане веома успјешан филмски пројекат", наводи се у образложењу жирија.

Право пријаве на конкурс за најбољи студентски сценарио, који је био објављен од почетка фебруара до средине априла ове године, имали су студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Студијски програм драмске умјетности и студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Студијски програм опште књижевности и театрологија.