Музеји имају своју ноћ, па навратите

Вечерас је ноћ, посвећена популаризацији одласка у музеје.

субота, мај 14, 2011 / 13:51

За ноћ музеја, ове институције се "отварају" за шаренолики спектар гостију, обогаћујући свој програм популарним садржајима из широких области умјетничког стваралаштва, како би привукли и оне, који у музеј не свраћају сваки дан, поготово младе.

MСУРС: "Без граница" унутра, "Бјесови" испред

Тај призвук има Програм Музеја савремене умјетности Републике Српске, који ће се обиљежити под мотом "Музеј и сјећање/Предмети причају твоју причу" и чиниће га велика изложба "Бордерлес/Без граница" канадско-српске мултимедијалне умјетнице Весне Перуновић, која је отворена два дана раније, у четвртак, 12. маја.
Ријеч је о путујућој изложби која у Бањој Луци, с поднасловом "Транситори Плејсес/Транзитна места", обухвата дјела која су настала током претходних 14 година, у различитим медијима (од скулптуре и сликарства до видео-инсталација и перформанса).

Весна Перуновић ће у "Ноћи музеја" извести и вишечасовни перформанс "Миднајт Мираж/Поноћна фатаморгана", за који ће бити неопходно и активно учешће публике, што ће бити веома занимљиво за све који наврате у зграду некадашње жељезничке станице.

У музичком дијелу програму, на позорници испред Музеја, биће одржан концерт култне рок-групе "Бјесови" из Горњег Милановца, чији фронтмен, Зоран Маринковић (иначе, академски сликар), је у каталогу Музеја савремене уметности Београд "О нормалности. Уметност у Србији 1989-2001." увршћен у најважније представнике умјетничке сцене Србије деведесетих година прошлог вијека. Препознатљиви по својим атрактивним наступима, "Бјесови" овај концерт у Бањој Луци најављују као спектакуларни рок-перформанс.Као музички увод пред наступ ‘Бјесова’ наступиће Милан Аћимовић Кавиар,из Сопота ( драм/дуб/електро/алтер.)

Волите ли Средњи вијек?

Манифестација "Ноћ музеја” биће обиљежена и у Музеју РС у суботу, од 19 часова до поноћи, а тема овогодишње манифестације је средњи вијек.

– Учесници програма су Витешка група "Бели орлови” из Београда, која ће извести витешке игре, студенти драмске, ликовне и музичке умјетности Академије умјетности Бања Лука, који ће говорити античке монологе и средњовјековну поезију, извести музичка дјела ренесансних мајстора, а студенти ликовне умјетности приређују своју прву изложбу икона – истакли су из Музеја РС.

Како су најавили,и као шлаг на програм, "Оскар филм” ће у "Ноћи музеја” у Музеју РС приредити цјеловечерњи програм филмова са темом из средњег вијека,

– Учесници програма дочараће атмосферу живљења у средњем вијеку, на који начин су се људи забављали, коју поезију су читали, чиме су се хранили – додали су из Музеја.

Европска ноћ музеја, под покровитељством Европске комисије и УНЕСKО-а, је сваке године уско повезана са Међународним даном музеја (18. мај), који је увијек фокусиран на различиту музејску тему.Оставите одговор