Умро радник на Фукушими

Радник јапанске земљотресом оштећене нуклеарке Фукушима Даичи умро је данас након што је колабирао на радном мјесту, саопштила је токијска електроенергетска компанија Тепко, додајући да на тијелу нису пронађени трагови високе радијације. Радник старости око 60 година радио је у постројењу гдје се одлаже нуклеарни отпад у тренутку када је колабирао, али званичници кажу да […]

субота, мај 14, 2011 / 14:16

Радник јапанске земљотресом оштећене нуклеарке Фукушима Даичи умро је данас након што је колабирао на радном мјесту, саопштила је токијска електроенергетска компанија Тепко, додајући да на тијелу нису пронађени трагови високе радијације.

Радник старости око 60 година радио је у постројењу гдје се одлаже нуклеарни отпад у тренутку када је колабирао, али званичници кажу да узрок смрти још није познат.

Схотаро Окавапа, портпарол Тепка, компаније која управља нуклеарком Фукушима, рекао је да је радник био изложен зрачењу јачине 0,17 милисиверта.

Он је додао да је радник колабирао 50 минута након доласка на посао одакле је пребачен у болницу гдје је ускоро констатована смрт.

Ово је трећи смртни случај међу радницима нуклеарке након хаварије. Два радника нестала су након обиласка нуклеарке одмах након земљотреса 11. марта, а касније су пронађени мртви.

Највиши ниво радијације коме су били изложени радници нуклеарке у вријеме радова на спречавању хаварије, након разорног земљотреса и цунамија који је услиједио, износио је 250 милисиверта.

Гоши Хосоно, специјални савјетник премијера Наота Кана изразио је забринутост због тешких радних услова у комплексу Фукушима.

"Уложићу све напоре да се побољашју услови рада у нуклеарки. Многи људи рекли су нам да су услови рада претешки", рекао је Хосоно на конференцији за новинаре.

Земљотрес јачине 9 степени Рихтерове скале и велики цунами који је услиједио довели су до квара на систему хлађења у нуклеарки што је довело до цурења радијације у атмосферу и океан, као и дјеломичног топљења језгре и експлозија.

Радници од тада водом полијевају реакторе и базене с шипкама од плутонијума како би покушали спријечити прегријавање и отпуштање још већих количина радиоактивних материјала.

Тепко се нада како ће нуклеарку стабилизовати и покренути "хладни погон" до краја ове године.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *