МУП РС: Јок, нисмо насртали на старицу и дијете

Министарство обзнанило да никог свога неће казнити због прекомјерне употребе силе 25. децембра 2018. године на Тргу Крајине, јер са силом нико није претјерао, нити је радне дужности повриједио.

понедељак, децембар 21, 2020 / 08:00

Пише: Стефан Мачкић

Објавили смо раније како је Окружни суд у Бањој Луци пресудом, уважавајући тужбу због скривања информација, сасјекао покушај Министарства унутрашњих послова Републике Српске да бирократским ситничарењем избјегне народу казати ко ће од полицајаца да одговара, ако већ не за неуставно спречавање уживања уставног права на мирно окупљање, онда за насртање на старицу и дијете 25. децембра 2018. године на бањолучком Тргу Крајине. Подсјетимо се поново, тог су се дана још једном окупили грађани да изразе своје незадовољство (не)радом јавних органа у случају убиства Давида Драгичевића, док је полиција прионула "чишћењу” Трга.

Након пресуде, Министарство је саопштило да је тог дана "дошло […] до нарушавања јавног реда и мира y већем обиму на Тргу Крајине у Бањалуци од стране припадника групе ’Правда за Давида’, коjи су одбили да поступају по законито издатим наређењима полицијских службеника настављајући да нарушаваjу jaвни ред и мир, те су том приликом на лице мjеста упућене jединице за подршку и полициjски службеници Полициjске управе Бањалука. Нико од полициjских службеника ниjе насрнуо на стариjу особу ca мaлим дjететом.”

Поред те тврдње, Министарство открива и да је "Служба за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а Републике Српске спровела […] поступке по представкама о наводној прекомјерној употреби силе полицијских службеника и није утврдила прекомјерну употребу силе ни повреду радне дужности.”

Министарство је, прећутно, одбило дио захтјева којим је тражено се објави документација из тих поступака, па се потписник ових редова жалио на ту одлуку.

Окружни суд је, иначе, образлажући пресуду, нагласио да је "јасно да је наизглед, вјештим маневром, тужени избјегао да поступи на начин како га [Закон] обавезује” и да је неодрживо образложење "да се, дана 26.12.2018. године није запримила нити једна представка на поступање полицијских службеника без обзира на општепознату чињеницу, која је била и медијски експлоатисана у дужем временском периоду на догађај на Тргу Крајине, у Бања Луци, који се одиграо, дана 25.12.2018. године, када је читав гледалачки аудиториј имао прилику да се упозна са начином поступања полицијских службеника, примјеном силе према грађанима Републике Српске”.Оставите одговор