Негодовање реда ради: Русија прихватила олимпијску казну, наступ без државне заставе

Руска влада изразила је данас жаљење јер ће Русији бити забрањено да се такмичи под својим именом, заставом и химном на Олимпијским играма. Ипак је поздравила одлуку коју пресуда Суда за спортску арбитражу (ЦАС) омогућава руским спортистима да се такмиче.

петак, 18 децембра, 2020 / 20:39

На предстојећим Олимпијским играма у Токију 2021. године и Зимским олимпијским играма у Пекингу 2022. године руски спортисти се неће такмичити под својим именом, заставом и химном.

Спортски арбитражни суд забранио је представницима руске власти да двије године присуствује Олимпијским и Параолимпијским играма и свјетским првенствима.

ЦАС је у четвртак преполовио четворогодишњу суспензију коју је прошле године изрекла Свјетска антидопинг агенција (ВАДА) након што је навела да Руска антидопинг агенција (Русада) не поштује њена правила. Тада је наведено да је Русада манипулисала лабораторијским подацима које је предала истражитељима прошлог јануара.

Руски спортски званичници задовољни су због пресуде, пошто ће нова ограничења бити слабија.

"Наравно, жалимо због одлуке ЦАС и наравно, наш став на њу је негативан. Али, истовремено, наши спортски званичници су навели да је најважније да спортисти имају право да учествују у међународним такмичењима, што ће им помоћи да остану у квалификацијама, конкурентни и у доброј форми", навео је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

На опреми руских репрезентативаца у бојама државне заставе на такмичењима у Токију и Пекингу биће исписано име државе у неком облику.

ВАДА је тражила да се Русији забрани учешће на Олимпијским играма, Параолимпијским играма и свјетским првенствима.

Песков је нагласио да ће Русија наставити блиско да сарађује са међународним спортским организацијама.

"Што се тиче свих осталих питања, намјеравамо да останемо у блиском контакту са међународним спортским организацијама. Наставићемо овај дијалог, наставићемо да бранимо наше интересе свим расположивим средствима и наставићемо борбу против допинга, који је председник Русије Владимир Путин у више наврата описао као највеће зло", навео је Песков.Оставите одговор