Монтенегрински времеплов: Мираш Контра Бога дијели лекције Св. Сави о канону

Сјећате ли се времена када је Мило Ђукановић изјављивао да се поноси својим српским поријеклом и црногорском државношћу? Е, па то је прескора прошлост да би се њом бавили антисрпски медији у Српској Спарти.

уторак, децембар 17, 2019 / 12:27

Колико је измјештена логика у земљи чији се посљедњи владар као независне државе, краљ Никола Петровић, изјашњавао као Србин и дао своју кћер Зорку кнезу, касније краљу Србије Петру Карађорђевићу, када се на све могуће начине покушава немогуће.

Измислити да Црногорци нијесу само једно српско племе, већ се вјероватно покушава изнаћи црногорска посебност још од досељавања Словена на Балкан. Чак и у вријеме Јосипа Броза Тита, заставе Социјалистичких Република, Црне Горе и Србије, биле су потпуно исте – српске тробојке.

А, подсјетимо, то је режим који је измислио "Муслиманску" нацију, која на сличан начин покушава да своје поријеклно насилно одвоји од српства. Игнорисањем појава као што су Осман Ђикић или Меша Селимовић, у смислу њиховог изјашњавања о националном поријеклу, а присвајању и реинтерпретирању свега осталог.

Шкотска тражи цркве од Енглеске

Стварно је болесно, а поготово из табора оних који позивају на "еуропске вриједности, људска права и слободе", да се прича о међуплемићким обрачунима од прије неколико стотина година, као да је нешто што се десило јуче. Док вријеме када је Мило Ђукановић био Србин, треба третирати као да се никада није ни десило.

Замислите да се премијер Велике Британије Борис Џонсон и премијерка Шкотске Никола Стерџон почну препирати (и то преко својих свештеника!!!), сасвим озбиљно о томе како је енглеска краљица Елизабета 1. неправедно убила након монтираног суђења (читај државни удар из Србије и Русије дан пред изборе у Црној Гори) своју рођаку, свргнуту краљицу Шкотске, Мери Стјуарт, само зато што је она, као католкиња, имала прече право на престо који је узурпирала протестанткиња Елизабета.

И да на то све, такав дискурс у јавном простору има за посљедицу доношење закона који одузима имовину у вишевијековном посједу Англиканске цркве у Шкотској и предаје је на уживање невладиној организацији Новокатоличка Црква Шкотске, а све у циљу припреме новог референдума о независности. Алекс Салмонд гусла како ће осветити Мела Гипсона, тако што ће заклати Бориса Џонсона због Брексита и пропасти референдума Бруса Воласа…

Е, па то је у Црној Гори под транссексуалним, натоизованим, жабароидним монтенегрином Милом Ђукановићем могуће! Дневни лист "Побједа", који се релативно донедавно тискао на српском писму, данас је латинични и доноси овакве текстове, које преноси под оваквим насловом и јавни сервис РТЦГ као ударну вијест:

Нечувена злоупотреба свеца против Црне Горе

Од времена хиротоније Светога Саве у Никеји до данас, када су у питању туђе канонске територије, Српска црква се понаша на исти начин – окупаторски, оцијенио је за Побједу поглавар Црногорске православне цркве (ЦПЦ) митрополит Михаило.

За СПЦ, како је казао, и данас вриједи Хоматијанов приговор Сави.

"Пише му да се лажно представља архијерејем Србије, самовласно рукополаже епископе, чуди се за кога и за коју цркву их хиротонише и очински савјетују: ‘да не проповиједаш тамо ђе је Христос познат, како не би зидао на туђему темељу, него, као што је писано, да виде они којим он није објављен, и схвате они који нијесу чули о њему’. Јер Сава је дрско ‘зидао’ на темељима Охридске архиепископије, презирући канонску власт и уздајући се у Немањину војну силу и превару. Ево равно сто година да његови насљедници то исто раде у Црној Гори. ‘Зидају’ на темељима Црногорске цркве, проповиједају онима који су чули за Христа и славе осамсто година умишљене аутокефалности умјесто деведесет седам година стварне – од 1922. године кад су добили томос", истакао је Михаило.

Амфилохије, додаје митрополит Михаило, чини "још нечувено – заказује такозвани црквено-народни сабор у Никшићу и пријети да ће му присуствовати и кивот с моштима Светога Василија Острошкога (рођен у Републици Српској, прим. Фронтала), које ће да донесе из Острога".

"То и јесте нечувено да се Светац носи из Острога и још злоупотребљава против Црногораца и Црне Горе чији је заступник пред небеским пријестољем. Само једном, у вријеме прве Омер-пашине војне 1853. године, светац је напуштио манастир – склоњен је пред турском војском.

Други пут је 1996. године ношен у Херцеговину (одакле светац и јесте, прим. Фронтала) и злоупотријебљен противу Црне Горе, а ево оће то да чине и по други пут. Тако Београдска патријаршија чини светогрђе којему се мора стати на крај. Свијет је увијек ишао к свецу пјешке, неки и боси, чак и на кољенима, од Доњега до Горњега манастира у коме се чува кивот с његовим моштима, и тако треба и мора да буде", каже митрополит.

Свети Василије Острошки, наглашава он, духовна је окосница Црне Горе.

"И држава је дужна, обавезна и мора да чува и сачува светињу, стављајући је под високу државну заштиту. А намјеравано масовно окупљање око Свеца, коју ће београдски препредењаци да подстакну да насрне на уставни поредак, да би спријечили усвајање закона о слободи вјероисповијести, на вријеме треба да буде онемогућено. Није мудро презријети намјеравано светогрђе и дозволити београдским поповима да се ругају нама, нашим светињама и уставноме поретку", закључио је поглавар ЦПЦ.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор