Боинг разматра прекид производње приземљеног ваздухоплова "737 макс"

Добављачи, купци и финансијери Боинга припремили су се за могуће замрзавање производње Боинга 737, први пут у више од 20 година.

уторак, 17 децембра, 2019 / 13:10

Приземљење најпродаванијег Боинговог авиона макс ће, изгледа, трајати и током великог дијела наредне године.

Два добављача су рекла за Ројтерс да ће Боинг вјероватно за сада обуставити склапање овог авиона, иако би од неких добављача могао да тражи да наставе са производњом како би минимизирао поремећаје.

Управни одбор Боинга требало би да се састане данас у Чикагу, други дан заредом, како би процијенио одлуку о производњи, а очекује се да ће вечерас објавити саопштење.

Један извор информисан о том питању изјавио је у недјељу да Боинг разматра да ли да смањи или да на извјесно вријеме обустави производњу свог приземљеног авиона 737 макс након што је Федерална управа за ваздухопловство прошле седмице саопштила да неће одобрити његово враћање у употребу прије 2020. године, наводи британска агенција.

Компанија је већ смањила производњу овог модела на 42 авиона мјесечно са ранијих 52 комада, мјесец дана прије него што су регулатори широм свијета у марту наложили њихово приземљење као одговор на двије несреће са смртним исходом.

Ројтерсов неименовани саговорник је рекао да је привремена обустава вјероватнија него још једно смањење производње, и да ће за евентуално заустављање продукције бити потребно неколико недјеља.