Митинг опозиције пред зградом РТРС

У организацији опозиционих странака у Републици Српској одржано је протестно окупљање код зграде Радио-телевизије Републике Српске (РТРС) у Бањој Луци.

среда, новембар 2, 2022 / 21:04

Окупљенима се обратио потпредсједник Српске демократске странке (СДС) Милан Радовић који је казао да вјерују у народ који их подржава како би наставили да се боре да се више не дешавају изборне манипулације.

За РТРС казао је да је фабрика лажи, наглашавајући да ће се режим сам урушити јер то није функционирање система на истини, него на крађи гласова.

Предсједник Партије демократског партије (ПДП) Бранислав Бореновић казао је да на изборне крађе указује и чињеница да им се не даје на увид извјештај Главног центра за бројање, оцјењујући да би у том извјештају требало да пише да недостаје 70.000 гласова и да се десила изборна крађа.

"Тражит ћемо да се утврди одговорност свих који су крали изборе, што се чуло на посљедњој сједници Централне изборне комисије (ЦИК), колико је било врећа и колико је људи гласало. Зато је важно да сте уз нас. Вечерас морамо указати и на срамно извјештавање РТРС-а", поручио је Бореновић.

Кандидаткиња опозиције за предсједницу РС-а и потпредсједница Партије демократског прогреса (ПДП) Јелена Тривић у обраћању окупљенима је казала да је на овим изборима покрадено уставно право на фер и поштене изборе, као и повјерење грађана.

"Ја сам побиједила, а они су ту побједу отели јер су банда – казала је Тривић, додајући да јој неће понестати снаге да се супротстави "организираној, системској, коруптивној хоботници".

Говорећи о извјештавању РТРС-а, оцијенила је да у том јавном сервису има врло мали број људи који њиме управља и ставља етикете представницима опозиције.

Представници опозиције упозорили су вечерас и на, како кажу, срамно повећање буџета за предсједника Републике Српске са 11 на 56,5 милиона КМ, што је подржано на данашњој сједници ентитетске Народне скупштине.

ЦИК је раније, након поновног пребројавања гласова у Главном центру за бројање, објавио да је побједник на овогодишњим опћим изборима, одржаним 2. октобра, за предсједника РС-а Милорад Додик, лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД).

Из опозиционих странака претходно је најављено да се протест организује како би изразили незадовољство необјективним извјештавањем јавног сервиса.

Опозиционе странке су у Бањалуци током октобра у два наврата одржале протесте због сумње у резултат избора указујући на могућност изборне крађе.

Централна изборна комисија БиХ данас је донијела одлуку о потврђивању резултата општих избора након што је констатовано да је Апелационо одјељење Суда БиХ одбацило све жалбе политичких субјеката у вези с резултатима избора.Оставите одговор