Мисли ли Бања Лука да је лако бити главни град?

Нисам запамтио Југославију, али ето у једној емисији прије пар година чух изјаву једног Хрвата из Далмације: "Југа ради, Београд се гради". Пише Владимир Станишић Мој отац у једној обичној кућној расправи уз вечерњи дневник, такође прије пар година рече како је некада цијела Босна радила, а све ишло у Сарајево. Данас ето, ми мислимо […]

среда, мај 16, 2012 / 06:54

Нисам запамтио Југославију, али ето у једној емисији прије пар година чух изјаву једног Хрвата из Далмације: "Југа ради, Београд се гради".

Пише Владимир Станишић

Мој отац у једној обичној кућној расправи уз вечерњи дневник, такође прије пар година рече како је некада цијела Босна радила, а све ишло у Сарајево.

Данас ето, ми мислимо да радимо или не радимо, а све иде у Бању Луку. Влада се брани чињеницама да се у источни дио Републике Српске улаже, а нарочито у Српско Сарајево па наводи изградњу шестосједа на Јахорини, пут преко Требевића, изградњу Основне школе Србија, никад завршени тунел Стамбулчић, изградњу нове зграде Економског факултета… И заиста, јесте тако (ако изузмемо срамну изградњу тунела Стамбулчић, којој се и мала дјеца смију). Доста је новца уложено, међутим обични становници овог дијела Српске не осјећају промјене на свом стомаку. Новчаници су и даље празни и тешко живи већина становништва. Постоји ту још мање или више незадовољства, како код кога и у којој области, али економија би требала бити приоритет, па ћу највише о њој.

Мислим да је сан већине становништва у Источном Сарајеву буџетска плата и да би се по томе могао снимити неки филм или написати нека озбиљна научна студија, која би у свијету социолога изазвала озбиљне научне турбуленције. Дакле, производње и радничке класе, готово да нема. Производња је давно заборављена и избрисана из нашег менталитета. Да би се започела мала производња, потребно је много новца, много рада и планирања, стратегија, визија, проучавање тржишта… Потребни су моћни, храбри и паметни људи на свим нивоима.

Наша кривица је велика

Наша кривица је велика, немамо довољно квалитетне људе, немамо довољно информација, немамо стратегију, немамо развој. Требамо рећи Влади да нам није приоритет пут преко Тврдимића, већ отварање нових радних мјеста и производња. Са друге стране треба Влада, да довољно добро познаје прилике у овом дијелу Српске и да посебним мјерама свакодневно подстиче развој у областима у којима је заиста потребан. Наравно, говорим о стварима са предусловом да живимо у поштеној земљи, без да политика и лични интереси утичу на друштво.

Бања Лука зна да изградња сјеверне трибине, па кроз мало премјештање и изградња новог стадиона Борца и реализација разноразних "развојних" пројеката у којима учествује Влада, није битнија од покретања производње у неразвијеним срединама и реализације других пријеко потребних пројеката (нарочито југ Републике Српске). Бања Лука не зна да ће је народ Српске замрзити више него што је мрзио Пале 1998. године, ако настави "лагодно" живјети.

Однос пива и кајмака

Бања Лука зна да се у Палама готово не пије Нектар пиво. Бањалука не зна да ми у Палама не сматрамо Нектар пиво својим и ако би требало.

До прије пар мјесеци нисам знао да се ово пиво још производи. Прије неколико дана пробах ново пиво, са новом амбалажом и заиста се пријатно изненадих. Међутим, накако ми оно са жутом или плавом етикетом "ближе" и нон стоп под руком, вјероватно из навике. Жао ми некако, што ми немамо развијену ту свијест. Међутим, сјетим се свих оних студентских дана када смо се са нашим колегама из Бањe Луке сусретали на разноразним студентским окупљањима. Они са мајицама пуним етикета разних спонзора (укључујући М:тел, Нектар, Министарства…), а ми све финансирали из својих џепова, на молбе нико није ни одговорио, па ми више није жао и лагано ударим по "жући".

Неко ће рећи: "Па није то да ли га сматраш својим или не, то је економија, тржиште", а ја ћу му одговорити: "Да ли је нормално да га не сматрам својим? Да ли сам ја крив због тога?".

Херој или душманин

Бања Лука има историјску прилику да постане престоница Срба са ове стране Дрине. Ако у томе успије, Бања Лука ће сачувати јединство овог народа, стопирати масовно одсељавање и подићи национални идентитет. Ако Бања Лука буде паметна у Палама ћемо пити Нектар пиво, а кајмак са Романије ће се јести у Бањој Луци. Каменом из Требиња ће се облагати Андрићград, од кромпира из Рогатице ће се правити чипс у Лакташима. Бања Лука ће бити мој главни град, Српска моја земља.

На крају, Пале имају много тога за понудити Бањој Луци, много више него што Бања Лука може понудити нама. Имамо шта понудити и Влади, људи морају анимирати Владу, а ја не сумњам да ће се Влада одазвати. Једно је сигурно, ни Бањој Луци ни Влади неће бити лако у будућности, јер није пуко асфалтирање улица и постављање расвјете сав посао који треба обавити. Лакше је направити град, него 5 професора наука.0 КОМЕНТАРА

 1. Zalim sto zivim u ovo vrijeme na ovome mjestu, jer strasno tesko podnosim ovu tragediju RS i njenog naroda. Tesko mi je sto nas malo zivi na ovako lijepoj teritoriji bogatoj svim i svacim, ali nas nemoralni politicari namjerno i svjesno unistise i upropastise.
  Politika bez morala , kao sto je kod nas je zlocin. A, zlocincima treba suditi za zlocin. U uslovima kakvi su kod nas kada je tim zlocinom ugrozen bioloski opstanak naroda ti sudovi treba da budu prijeki, jer su nas prijekim putem i unistili.

 2. Бањалука је плавуша којој је једини задатак да улепшава председника и владу и њихове уважене госте. Она не мисли,само зна да мора да се кинђури и што више пара, бетона, стаклених зграда, концерата и вашара да прибави својим уваженим одабраним конзументима. У Бањалуци је зато највиши врх свечано пресекао свилене машне на „певецима“, „меркаторима“, „максијима“, „обијима“ и „делтама“, „њујоркерима“ и „боскама“. То што би овај прост народ, грађани, када би имали пара, куповали радо кајмак са Романије, сир, херцеговаки мед и грожђе, смокве, лечили се љековитим мирисним биљем са херцеговачког крша, то није у опису и попису послова шерифа од бањалуке.А они, осим себе, стварно не воле ни овај град, ни Репубилку Српску ни њен источни, па ни западни део осим Лијевча.Тако је Бањалука смо сама себи главни град. Но не довека!

 3. Ne želeći da dalje širim ovde već započetu podjelu na istočne i zapadne, na one sa ove i one strane Drine i druge podjele koje nastaju isključivo iz ličnog ili ličnih interesa, želim da svi napravimo razliku između državne i lokalne vlasti. Niko od vas ne pita koliko iz Banja Luke odlazi,a koliko se njoj vraća državnog novca. Drugo, nije niko iz Banja Luke kriv što gore navedeni trgovački lanci otvaraju centre u Banja Luci. Treće, mislim da bi ove staklene zgrade na koje se misli (zgrada Vlade i RTRS-a) bile pravo arhitektonsko ruglo kad bi bile izgrađene na Palama ili Rogatici, iako se u Banja Luci i dalje jede paljanski kajmak i rogatički krompir

 4. У Бањалуци ништа не ради, нема производње, огроман број људи нема посао, у БЛ је све најскупље и ја искрено не знам чему мржња према Бањалуци и Бањалучанима. Разни ликови, недобронамијерни, мешетари страних невладиних организација, одлично плаћени, воле да завађају народ и убјеђују га да се у БЛ одлично живи, да сви раде, да је све на свом мјесту. Није. Људи су и овде гладни, буквално. Овде нико никада није споменуо ове на „западу“ које ја редовно, баш због тога, спомињем, а којима је можда и најтеже у цијелој Српској или им није ништа лакше него људима у Рогатици, Палама, Власеници…. Нпр. Котор Варош, Челинац, Теслић, Прњавор, Кнежево, Шипово… су на „западу“, нису на „истоку“, па им је тешко. Видите да нема подјела те врсте?!

  Колико људи не ради, колика је незапосленост, колико породица нема ни једног запосленог члана? То је све слично у цијелој Српској.

  Ауторе текста, у БЛ нема ни једног предузећа. Нема Фруктоне, нема Мљекаре, нема Јелшинграда, нема Чајавеца, неће бити ни Фабрике дувана…, као што нема Новотекса, ИАТ- а, Фамоса… Све је угашено или се гаси, на цијелој територији!!!

  Мени је невјероватно да неко врши подјелу на нас и њих, да неко мрзи Нектар само због тога што га производи Бањалучка пивара, да не воли ово или оно… да фаворизује поједине крајеве… Можда несвјесно, али такви управо раде оно због чега критикују актуелну власт.

  Ауторе, власт нигдје у РС нема стратегију развоја и не зна шта хоће, или зна врло добро за себе и своје интересе, нема никакав план… задужује нас без контроле, без размишљања и не видим по чему је то мени боље него теби?
  Све власти од републичке до локалних не раде ништа, осим што се међусобно оптужују, јер је то најлакше.

  Ја нисам мрзила Пале ни 1998., као што их не мрзим ни данас. Напротив, не волим их ништа мање ни више од БЛ. И једем романијски кајмак и пијем херцеговачке чајеве и Нектар и врло водим рачуна о томе!

  Престаните више са подјелама и промивисањем истих јер нисте ни свјесни опасности која пријети, а коју је неко одлично пројектовао са намјером да блесави Србин поново насједне на причу. Нема истока, запада… има само једна Република Српска која је у тешкој ситуацији и у којој сви приближно тешко живе, осим одређене групе људи.

 5. anja banja luka, 16.05.2012. 17:30:47
  „Ауторе, власт нигдје у РС нема стратегију развоја и не зна шта хоће, или зна врло добро за себе и своје интересе, нема никакав план… задужује нас без контроле, без размишљања и не видим по чему је то мени боље него теби?
  Све власти од републичке до локалних не раде ништа, осим што се међусобно оптужују, јер је то најлакше.“
  jel moguce da si to napisala?a mene si tako zestoko napadala prije samo nekoliko mjeseci kad sam napisao isto ovo smo malo grublje.izgleda da ipak napredujes,polako, ali bolje ikako nego nikako. B-)

 6. Ne želeći da dalje širim ovde već započetu podjelu na istočne i zapadne, na one sa ove i one strane Drine i druge podjele koje nastaju isključivo iz ličnog ili ličnih interesa, želim da svi napravimo razliku između državne i lokalne vlasti. Niko od vas ne pita koliko iz Banja Luke odlazi,a koliko se njoj vraća državnog novca. Drugo, nije niko iz Banja Luke kriv što gore navedeni trgovački lanci otvaraju centre u Banja Luci. Treće, mislim da bi ove staklene zgrade na koje se misli (zgrada Vlade i RTRS-a) bile pravo arhitektonsko ruglo kad bi bile izgrađene na Palama ili Rogatici, iako se u Banja Luci i dalje jede paljanski kajmak i rogatički krompir

 7. „Бања Лука има историјску прилику да постане престоница Срба са ове стране Дрине. Ако у томе успије, Бања Лука ће сачувати јединство овог народа, стопирати масовно одсељавање и подићи национални идентитет.“

  Буахахахахах… Баш си ме насмијао од срца. Бањалука је у последњих шест година постала слијепа улица, иако је прецизнији одговор ЦЕМЕНТНА РУПА. Сјатила се и курта и мурта. Увијек исти људи оређују ти судбину, бањалучка економија непостоји, све је прешло у Лакташе. Ради онај ко је доказан партијски војник (вишедеценијско искуство у лијепљењу плаката, а притом је до јуче на пијаци бавио се шверцом и потписује се малим словом) и има 15000 марака да за посао.

  Бањалука НЕЋЕ сачувати јединство нашег народа, јер овдје већа права имају они из мјешовитих бракова, и странци који нису уопште из ове државе, него они што су им очеви гинули за ову земљу. Бањалука је постала сјеме раздора (стоку је најлакше контролисати кад је на окупу).

  Јединство овог народа може сачувати само ВЈЕРА у Господа, јер политичари су доведени да нам се најебу мајке.

 8. Знате онај виц о Муји и папагају, па кад папагај каже Муји, „знаш ти добро шта је….“ Тема је за мене врло изазовна, али нећу ништа рећи, ни о нектару, ни о БЛ, ни о крајишницима……..само би подсјетио Ањицу, да је била међу малобројнима који су овдје бранили ову накараду од власти, једина је подржала владу континуитета………, немој душо јавно показивати како је дјелотворан гинко Белупо, замјериће ти редакција рекламу.

 9. Вала сам скоро био на Палама и факат људи нема Нектар пива! Ипак, није то нека превелика трагедија, и када би га било људи би га пили већим дијелом као антистрес средство… Ко ли ће га знати! Елем, нови сам на овом порталу и стварно ме радује што (ипак) има паметних и освјештених људи и жао ми је што немам времена да чешће коментаришем (колико год ми то добро или лоше иде). Стварно много радим и сусрећем се са људима различитих старосних доби и професија па из личне перспективе видим да стање у РС не да није добро, него је катастрофално (да подвучем – рођени сам оптимиста, никако демагог)! Пошто сам (релативно) млад, осврћем се на млађу популацију и видим омладину без идеја, рјешења, омладину која лута и чак не жели да има неку перспективу (част честитим изузецима)! Скоро ми је човјек из Градишке, иначе пензионер који има неке машине за обраду метала рекао: “Сине, нудио сам момцима по комшилуку да преузму мој посао, дао бих им џаба и машине и просторије, обучио бих свакога да ради, посла има преко главе а моја екипа и ја смо остарили… Али неће нико! Само гледају да се дохвате граничне службе, општине, полиције…!“ Е ту ми је све било јасно! Неће нико рукаве да засуче, уче родитељи дјецу да се дохвате администрације и државних јасли, оволика територија за нас једва милион и кусур душа, толика вода, шума, руде, равнице, гдје год пљунеш ту нешто роди, ма бројчано смо предграђе европских градова… и опет ништа! Гладни, подијељени на позицију и опозицију, исток и запад, сељаке – придошлице и Богом дане старосједиоце, запослене и незапослене, оне са штелом и без штеле, са државних факсова и приватних… А све исти народ, исту родну груду дијелимо, истом Богу се молимо, истим језиком се споразумијевамо… ваљда! Сва та силна политика, курва је то стара, нико рјешења не нуди а тако су очигледна – образовање, учење, чисти патриотизам, борба храбрија него прије двадесет година и рад, рад и само рад! Друге нема! Ето!

 10. Bilo je i biće priče o podjelama na istočni i zapadni dio RS.One ne vode ničemu dobrom.Naš problem nije samo u tome.Problem je u neradu u očekivanju da nam neko nešto da.Nema nama napredka bez rada.Svako treba da pođe od sebe.Ovo jadno stanje u RS možemo promijeniti ako svako kao jedinka počne da se bori da svojim radom nešto stvori.Ko god hoće da radi i bude uporan naći će neki posao.Nešto će ostvariti.Ne pomažu raznorazne prazne priče o ispravljanju krive Drine.

Оставите одговор