Миодраг Фемић: Шкрбићев планирани хаос

Бивши министар је оставио хаос у здравству, а љекарску професију срозао је на најгори могући ниво, каже у интервјуу за Фронтал, Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине. Фемић нема проблем да критикује лоше ствари у здравственом систму Републике Српске. Нажалост, таквог материјала је много. Подсјетимо, Фемић раније "јавно-приватно" партнерство у здравству назвао "легализацијом монопола […]

уторак, јул 23, 2013 / 11:13

Бивши министар је оставио хаос у здравству, а љекарску професију срозао је на најгори могући ниво, каже у интервјуу за Фронтал, Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине.

Фемић нема проблем да критикује лоше ствари у здравственом систму Републике Српске.

Нажалост, таквог материјала је много. Подсјетимо, Фемић раније "јавно-приватно" партнерство у здравству назвао "легализацијом монопола приватника", којом се одузима новац јавном здравству. Често је изражавао бојазан да ће уласком Хрватске у Европску унију, пошто овој држави недостаје доктора, доћи до већег одлива наших стручњака у ту земљу па ће се РС наћи у ситуацији да "неће имати ко да нас лијечи".
Фемић је бивишег ресорног министра РанкаШкрбића прозивао и због тога што нема никакву сарадњу ни са једним синдикатом

Како би сте оцијенили рад новог министра здравља?

За сада постоји узајамно поштовање и идентичне идеје које кад је у питању струка желимо да спроведемо тј. реализујемо на задовољство свих. С обзиром на затечену ситуацију у здравству ресорни министар заједно са докторским струковним сидикатом жели да здравство и носиoце посла у здравсту тј. докторе, стави у позицију по угледу на ЕУ.

Да ли ће то успјети доста зависи колико има одријешене руке и ширину од стране Владе.

Шта је иза себе оставио бивши министар, Ранко Шкрбић?

Оставио је хаос у здравству, љекарску професију срозао је на најгори могући ниво (као да он није био љекар?), а то је радио тендециозно и плански! Поставља се питање за кога је у on опште радио и са којим циљем, јер је био једини министар који је блатио своју професију и своје колеге који су га на ту функцију били поставили- нажалост!

Да ли су већи проблем појединачне афере или несређен систем из којег произилазе?

Ту јасне границе нема али што је најтужније и најжалосније, то је да је бивши министар за свој нерад награђен и без икакве одговорности.

Да ли су неопходна отпуштања здравствених радника, или укидање домова здравља у неким мјестима, како је најављено?

На основу свих анализа које су уназад годину дана урађене и које се поклапају са анализом у Фонду здравственог осигурања (ФЗО) и Министраству здравља утврђено је сљедеће:
а/ постоји мањак љекара свих профила

б/ постоји мањак медицинских сестара и техничара

ц/ вишак немедицинског кадра који је приман као гласачка машина за изборе/партијски то је јавна тајна коју више нико не пориче/ који се мора свести на рационални ниво у склопу систематизације у установама.

ц/ мора се спровести комплетна анализа успјешности рада у свим сегментима и поступити према тим резултатима

д/……….Ово примијенити како у здравственим установама,тако и у Министраству здравља и ФЗО

Какво је стање у ФЗО?

Исто као у здравственим установама, у финансијској дубиози али опет нема одговорности за починиоце свега тога.

Како устабилити ову установу, како измирити дуговања?

Мислим да господин Томаш има начина за то уколико буде имао одријешене руке и ширину маневарског простора.

Што се тиче дуговања, Влада РС је та која треба да се носи са тиме јер она поставила своје људе на тим мјестима који су створили те дугове и хаос у здравству.

Како оцјењујете однос здравственог фонда према приватним и државним установама, да ли је равноправан?

До сада је тај однос био „неком мајка неком маћеха“,надам се да у будуће неће бити тако,и заједнички став је: треба да постоје исти услови за све медицинске раднике без обзира гдје радили.Оставите одговор