Атина: Окупљају се филозофи свијета

Више од 2.000 водећих филозофа свијета, међу којима Јирген Хабермас и Умберто Еко, очекује се у Атини у августу током седам дана заједничког самита свјетских филозофа. Сократoва статуа код Академије једно је од кључних мjеста древне атинске филозофије на којима ће се окупити мислиоци из цијелог свијета на свом 23. конгресу, објављено је у Атини. […]

уторак, јул 23, 2013 / 10:20

Више од 2.000 водећих филозофа свијета, међу којима Јирген Хабермас и Умберто Еко, очекује се у Атини у августу током седам дана заједничког самита свјетских филозофа.

Сократoва статуа код Академије једно је од кључних мjеста древне атинске филозофије на којима ће се окупити мислиоци из цијелог свијета на свом 23. конгресу, објављено је у Атини.

Мјесто Платонове академије – брдо Пника, усред Атине, недалеко од Акропоља, гдје су грађани још 507. године прије наше ере почели да одржавају сједнице своје народне скупштине, Аристотелов Лицеј и црква Аја Фотини на ријеци Илисос – мјесто гдје се одвија дијалог Платонове Федре, угостиће неке од водећих свјетских филозофа који се окупљају да дискутују на тему „Филозофија као истраживање и начин живота”.

У години када се навршава 2.400 година од оснивања Платонове Академије, циљ скупа је да поново анализира класичне коријене филозофије и да протумачи проблеме људи 21. вијека, да пренесе поруке о вриједности, ставу, духовној оријентацији и јавном наступу савремених филозофа.

Конгрес који траје од 4. до 10 августа, у организацији Међународне федерације филозофских друштава и Филозофског друштва Грчке, одржава се под покровитељством УНЕСКО-а и предсједника Грчке Каролоса Папуљаса.Оставите одговор