Старо Грацко: Помен за 14 жетелаца

У селу Старо Грацко, крај Липљана, данас је служен парастос за 14 српских жетелаца, који су убијени на њиви 23. јула 1999. године. Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин затражио је од међународне заједнице да поново отвори истрагу, упозоривши да сваки злочин који се не казни увијек пријети да се понови. […]

уторак, 23 јула, 2013 / 12:34

У селу Старо Грацко, крај Липљана, данас је служен парастос за 14 српских жетелаца, који су убијени на њиви 23. јула 1999. године.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин затражио је од међународне заједнице да поново отвори истрагу, упозоривши да сваки злочин који се не казни увијек пријети да се понови.

"Међународна заједница 14 година не може да каже ко је одговоран и ко је починилац овог злочина, нити може да гарантује да се ово неће поновити", рекао је Вулин.

Он каже да су му мјештани пренијели да Еулекс у посљедње три године није ушао у село Старо Грацко да их пита шта се догодило, али да се ипак надају да ће истрага поновити.

Међународна заједница, истиче Вулин, мора да покаже да нема жртава првог и другог реда и не може да прави судове за једне, а да за друге неће да отвори истрагу.

"Нема поверења у међународну заједницу док не буде показала да јој је искрено стало да открије злочинце и док не престане да пребројава жртве по именима и националности", поручио је Вулин.

Он је навео да 14 жетелаца не може мирно почивати, јер се не зна ко их је убио.

"То је управо доказ да Срби никада не смеју да препусте своју судбину у туђе руке. Морамо да имамо своју власт, полицију, судију, јер кад год то немамо, онда имамо гробља, етничко чишћење и нема правде за нас", рекао је Вулин.

Он је осудио поједине представнике међународне заједнице који савјетују да се морају заборавити жртве, чиме настоје да сакрију и прикрију истину.

"Србија то неће заборавити, као ни српски народ и зато тражимо од међународне заједнице да се понаша у складу са својим мандатом И покаже одговорност", рекао је Вулин.

Испред спомен-плоче у Старом Грацку парастос је служио отац Сава Шмигић, секретар Епархије рашко-призренске, који је поручио да се због поштовања према невино настрадалим жетеоцима не смије дозволити продаја и предаја Косова и Метохије, чији је сваки милиметар натопљен крвљу.

"Увек имајмо на уму, не само данас, да се у Старом Грацку догодио злочин. Ако то имамо на уму не верујем да ће се неко дрзнути да изда, преда и прода Косово и Метохију", рекао је Шмигић.

Он је позвао сународнике да не одлазе из јужне српске покрајине и да ову свету српску земљу оставе својим насљедницима.

"Са овог крвљу натопљеног места, у име правде, апелујем на све оне који могу да утичу, који знају, а ћуте, да помогну да злочинци изађу пред лице правде", рекао је Шмигић.

Породице страдалих и ове године нису могле изаћи на гробље у Старом Грацком, јер је косовска полиција поновила упозорење да је гробље минирано.

Срби настављају да се исељавају из овог села у којем је до 1999. године било 250 домаћинстава, а сада их је остало око 30 одсто.

Зорка Живић, мајка двојице убијених жетелаца, каже да је изолација и стрепња за живот из дана у дан све већа.

"Опстанка нема, јер нема сигурности у Старом Грацку. Сви ћуте, а и данас смо чули да неко покушава да сакрије истину и да постоји опасност да се злочин понови", рекла је Зорка Живић.

На њивама у селу Старо Грацко 23. јула 1999. године из засједе је убијено 14 Срба, од којих је најмлађи имао 17 година.

Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Убиство жетелаца један је од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије у Покрајину, а породице убијених и даље чекају да злочинци буду приведени правди.

УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, послије два мјесеца, усљед недостатка доказа пуштен из притвора.

Екстремисти из оближњег села Велики Алас су у више наврата скрнавили и минирали гробље у Старом Гацком на коме су сахрањени и страдали српски жетеоци. /Оставите одговор