Министри већ прекршили Вишковићева обећања, и даље се запошљава

Иако је премијер Републике Српске Радован Вишковић у експозеу обећао смањење броја радника у јавном сектору, тек што су преузели функције нови министри су расписали конкурсе за запошљавање нових чиновника.

субота, јануар 5, 2019 / 15:24

Вишковић је у Програму Владе Републике Српске за мандатни период 2018-2022. година, који је представио у Народној скупштини РС, навео да ће посебна пажња Владе бити посвећена ефикасности укупног јавног сектора, а што ће бити обезбијеђено кроз шест мјера.

Управо прва мјера је измјена структуре буџетске потрошње и стварање фискалног простора за повећање јавних инвестиција, за шта је Вишковић навео да ће бити реализовано "провођењем низа мјера које ће имати за посљедицу смањење учешћа потрошње на плате".

Најавио је и успостављање Регистра запослених у јавном сектору који ће бити основ за "операционализацију стратешких планова за смањење укупне потрошње на плате".

Вишковић је чак навео и да ће дефинисати програм преласка радника из јавног у приватни сектор у циљу смањења броја радника.

Међутим, нови министри у Влади Српске само што су преузели функције почели су са запошљавањем чиновника, што је супротно циљевима које је Вишковић поставио као мандатар и за које је добио подршку да буде премијер.

Конкурсом који је објавила данас Агенција за државну управу шест људи биће запослено у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Нови министар у том ресору Владе Борис Пашалић запошљава четири виша стручна сарадника, и то за земљишно-информациони систем, за заштиту географског поријекла и традиционалних производа, за нормативно-правне послове и за ратарство и повртарство. Тражи и два стручна сарадника за огледе и прогнозно-извјештајни рад, од којих ће један радити у подручној јединици Градишка.

У Министарству пољопривреде су, према налазима ревизора, на крају 2017. године била запослена 154 извршиоца.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић ће добити два нова виша стручна сарадника, за нормативно-правне послове и за међународну сарадњу и европске интеграције. Ово министарство је на крају 2017. године имало 62 радника, навели су ревизори Главне службе за ревизију јавног сектора.

И нова министрица финансија Зора Видовић треба додатне раднике, и то два виша стручна сарадника, за усклађивање процедура Министарства са прописима ЕУ и за праћење задуживања општина и градова, ванбуџетских фондова и прописа локалних власти.

Према подацима Главне службе за ревизију јавног сектора Министарство финансија је на крају 2017. године запошљавало 171 радника.

Јавни конкурс за запошљавање у наведена министарства отворен је 15 дана.13 КОМЕНТАРА

 1. Нисам имао снаге да прочитам текст, али ево, ја сам данас човјек у најјачој снази по свим питањима, али и човјек који годинама нема стални пословни ангажман.

  Баш ме интересује шта би рекли дежурни критичари да политичког свеца и творца спасоносног програм за Републику Српску неко ангажује, све да помогнем реформу у неком од ресора, није битно да ли је то влада,локални ниво, тзв. савезни органи, неке од битних агенција, или институције…………….?

  1. Ако ти треба посао јави се. Немој више правит будалу од себе по форумима.

  2. У сваком случају хвала ти и од мене. И то је неки знак.

 2. Никола,немој заборавити на концесије!
  Отворено пљачкај заволиће те ко брата,која провала под шатором да зажали што није одрастао са тобом.
  Да си на вријеме кренуо сада би ти био управник колоније Бирач – Романија.
  Одмах се видјело да је безимени јак лик када може да пљује и Симу, али да овдје имамо Ел Пресидента лично нисам се надао.

  1. „Ел Президенте“ није у стању осмислити нити написати такве коментаре.

 3. Безимени,

  мој коментарт се односио на ново запошљавање.

  Негдје у наслову поста стоји да поново у владу запошљавају, па наравно да запошљавају, има тамо нових министара,нових замјеника, тимови се праве, људи преузимају одговорност за ресоре, по мени, нормално је да доведу са собом пар људи у које имају повјерење, па то бих и ја урадио да сам министар.

  Зато сам поменуо себе, намјерно сам провокативно поставио коментар да се будале као БЕЗИМЕНИ упецају, али да докажем сву глупост осуде довођења нових људи од стране нових министара?

  Људи праве тимове, резултати ће све рећи,не може се све унапријед осудити,понављам, да је било који од министара зовнуо мене као искусног организатора, све да му помогнем?

  Нашло би се и тада неко говно да напише како су то „јаранске и партијске везе, или непотизам“,мада то исто говно зна да би баш то министарство било убједљиво најбоље у држави, баш због снаге Лазаревића, зар не?

  1. Ђе си ти видио да сарајевски јалијаш хоће да ради.

   То је само научило „десна рука, л’ј’ви ђеп“.

  1. За Божић, који сам ти и честитао, те понудио посао, називаш ме будалом. Није то уреду од једног капетана.

Оставите одговор