Цариградски патријарх дао аутокефалност украјинским расколницима

Васељенски патријарх Вартоломеј потписао је томос, односно документ о аутокефалности православне цркве у Украјини.

субота, 5 јануара, 2019 / 15:12

Мало шта би у томе било спорно да вођство аутокефалне украјинске цркве није дата расколницима и секташима. У Украјини постоји канонска Украјинска православна црква, која је самоуправна црква под јурисдикцијом Руске православне цркве. Често се због разумјевања у медијима назива Украјинска православна црква Московске патријаршије.

Из политичких разлога, један дио клира предвођен "патријархом" Денисенком је иступила из цркве и тако је стврорена тзв УПЦ Кијевског егзархата. Иако није имала подршку вјерника као канонска црква, имала је велику подршку украјинске државе, нарочито када би на власт долазили прозападни политичари. Међутим, ова црква је скренула у отворено секташтво, јер су почели да саслужују са Мирашом Дедеићем, вођом псеудорелигиозне невладине организације у Црној Гори.

На територији Украјине постојала је и Украјинска аутокефална православна црква, која је била најмања, и имала "потврду" Васељенске патријаршије, али само за Украјнце на америчком континенту.

Ове двије цркве данас су "уједињене" и Цариград им даје аутокефалност. Цариград се позива на документ по којем је у средњем вијеку, када је био под Турцима и немоћан, дао на "старање" Украјину Москви. Сада желе то да врате на почетак, и то не тако што ће дати аутокегалност цркви која је остала у канону, већ онима који су од њега отпали. И који су били у духовном јединству (самим чином заједничке молитве) са онима на које сам Васељенски патријарх бацио анатему, а то је црногорски распоп Мираш.

Занимљиво је да нико на територији Украјине није тражио аутокефалност, чак ни неканонске цркве које су постале саме себи довољне, већ је у питању политичка иницијатива украјинског предјседника, који на свештенство одано Москви види "агенте" руске државе.

Свети Порошенко

Уочи потписивања документа одржан је молебан којем су, између осталих, присуствовали предсједник Украјине Петро Порошенко, шеф украјинске дипломатије Павел Климкин и предсједник парламента Андреј Парубиј, те
поглавар њихове цркве, Епифаније.

Након богослужења, Вартоломеј је у своју резиденцију примио украјинског предсједника и "митрополита" Епифанија, након чега су се вратили у Храм Светог Ђорђа гдје је потписан томос.

После "ујединитељског сабора”, који је 15. децембра одржан у Кијеву, објављено је стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Руска православна црква је оцијенила да је тај скуп у Кијеву ништаван са канонске тачке гледишта и поручила да је могућност признавања Епифанија од стране помесних православних цркава тешко изводљив задатак.