Срби воле своје: Јужни ветар најгледанији филм 2018. у Бањој Луци

Без обзира што се ради о филму који је ‘нако, исти је потврдио да постоји тржиште за индустрију забаве међу Србима, док се све ради да било шта оригинално српско у култури нестане или буде замијењено.

субота, јануар 5, 2019 / 16:24

Овај податак је званичан, биоскопски, пристигао из Синеплекса Палас. Занимљиво је да се међу првих десет, и то на петом мјесту, нашао и један руски филм. Додуше тешка срцедрапатељна романса, али у којој је главна мушка улога, као и у Јужном ветру, на руски језик синхронизован Милош Биковић. Дакле Србин. Дакле домаћи.

То је за писца саопштења изненађење, али за Фронтал.СРБ није.

И поред јасног статистичког показатеља да волимо своје, чак и када је руско, културна политика Србије то не вреднује, док је у Српској ни немамо. То се најбоље показује што је графичко опредјељење Јужног ветра латиница, али и из самог саопштења, које ми наравно по старом добром обичају Фронтал.СРБ само пресловљавамо на српско писмо, док се синеплекс служи пола пола енглеском, пола графијом Људевита Гаја.

Одмах да се разумијемо, не пише уважена Марина Поповић из Паласа једина оваква саопштења, нити је ишта у овом констатовању стварности усмјерено у том правцу. Готово да више нема писмених људи у Српској. Такви су сви новинари и односници са јавностима. Сви би они некако писали енглески, да може икако. Најчешће их у томе спречава, али истовремено и потиче на исто, што га уопште не знају добро причати. Па ни превести на српски.

Тако Џони Инглиш и Дедпул пишу оригиналном енглеском графијом, а Гринч и Трансилванија, имају латиничне знакове за српска слова. Веном није преведен уопште, као ни Дедпул, али Црвени врабац јесте. И све тако, пуно произвољних недосљедности, што указује колико је далеко Министарство просвјете и културе од очувања српског писма и језика

У остатку, саопштење доносимо у цјелости.

Црвени врабац, лети према небу

Јужни ветар, филм који је оборио рекорде гледаности у региону, заузео је прву позицију на листи најгледанијих филмова у Цинеплеxxу Палас за 2018. годину. Након успјешне бањалучке премијере, филм је играо у чак 11 термина и пунио биоскопске сале до посљедњег мјеста. Бањалучани, традиционално, воле домаће филмове а поред редовних кино посјетилаца, овај филм је привукао велики број људи који годинама нису посјетили биоскоп. 2019. је почела а Јужни ветар је и даље на репертоару.

Хотел Трансилванија 3, Гринч и Фердинанд се налазе на листи најгледанијих филмова, што показује да су малишани и даље наша највјернија публика.

Велико изненађење је руски филм Лед, који је заузео високу 5. позицију, испред холивудских филмова као што су Веном и Црвени врабац.

Комплетна листа најгледанијих филмова изгледа овако:

Јужни ветар
Педесет нијанси ослобођени
Јохннy Енглисх: Поново у акцији
Хотел Трансилванија 3
Лед
Гринч
Црвени врабац
Фердинанд
Веном
Деадпоол 2Оставите одговор