Линта перверзије Хрбина Пуповца наводи као доказ тешког положаја Срба у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да спот Српског народног вијећа /СНВ/, у којем се Срби у Хрватској позивају да се на попису становништва у тој земљи изјасне као такозвани "е-Срби", односно путем интернета, представља један од бројних доказа да је тешко и опасно бити Србин у Хрватској, посебно у хрватским градовима.

среда, септембар 8, 2021 / 12:16

Линта у саопштењу истиче да то потврђује неспорну чињеницу да Хрватска живи заробљена у усташкој прошлости и слогану "Убиј Србина".

Он наводи да се људи плаше да се изјасне као Срби, јер у Хрватској влада шовинистичка атмосфера и историјски ревизионизам.

"Срби се сматрају непријатељима, агресорима и реметилачким фактором и као такви су изложени физичком насиљу и бруталном говору мржње у свакодневном животу, у медијима, порталима и друштвеним мрежама", наводи он.

Линта истиче да се у многим хрватским градовима и мјестима могу видјети на десетине хиљада графита који величају усташтво, Независну Државу Хрватску /НДХ/ и позивају на убијање Срба.

Он додаје да се на спортским утакмицама и на концертима Марка Перковића Томпсона и других пјевача узвикује усташки поздрав "За дом спремни" и пјевају србомрзачке пјесме.

Линта указује да је у Хрватској на сцени срамна ревизија историје посебно везано за период Другог свјетског рата, те подсјећа да значајни дио хрватске јавности, ветеранска удружења, политичке странке деснице и већи дио хрватског народа и Католичке цркве заступају застрашујуће тезе да се у злогласној НДХ није десио геноцид над Србима.

Према његовим ријечима, они заступају тезе да НДХ није била нацифашистичка и геноцидна творевина, да су усташки зликовци били борци за хрватску слободу и да је највећа фабрика смрти на Балкану Јасеновац био радни логор.

Као један од бројних доказа Линта наводи истраживање јавног мњења урађено за хрватску РТЛ телевизију 2019. године, које је показало да се чак 45 одсто грађана Хрватске залаже за употребу поздрава "За дом спремни" у јавности, 16 одсто за употребу "За дом спремни" у грбу Хрватски оружаних снага /ХОС/ и на споменицима убијеним припадницима ХОС-а.

Дакле, оцјењује Линта, више од 60 одсто Хрвата има позитиван однос према том усташком поздраву, док се за његову забрану употребе у јавности изјаснило свега 30 одсто испитаника, међу којима је сигурно и један број Срба и припадника националних мањина.

Он подсјећа да, према истраживању које су 2021. године спровели Институт за друштвена истраживања у Загребу и хрватска невладина организација ГОНГ, више од двије трећине или око 70 одсто ученика завршних средњих школа у Хрватској сматра да НДХ није била фашистичка творевина.

"Један од разлога јесу и уџбеници историје у Хрватској који су одавно постали једно од оружја за ширење мржње према Србима", додао је Линта.

Спот, који се у Хрватској приказује на ТВ каналима и који је осмислило Српско народно вијеће /СНВ/, позива данима Србе да учествују на предстојећем попису становништва у Хрватској који почиње наредне седмице, користећи могућност електронског попуњавања упитника.

СНВ је у оквиру кампање "Не буди само Србин…буди е-Србин" у овом споту позвало Србе да се без страха национално изјасне.

У споту мушкарац, који се презива Србљановић, у замраченом стану са спуштеним ролетнама и маскиран, отвара на компјутеру страницу за онлајн попис становништва и уписује да је по националности Србин.

На крају спота се каже "можеш се изјаснити које си народности, а да нико то не сазна".

Српско народно вијеће је процијенило да ће многи Срби у Хрватској, поготову они који живе у срединама гдје и даље осећају притиске, лакше да се опредијеле за изјашњавање о националности и вјери на интернету.Оставите одговор