Лицемјерно: УН критикују Сирију, исламистички злочини невидљиви

Док исламистички ратници из цијелог свијета харају по Сирији, Савјет безбједности УН диже глас против власти ове земље. Звучи познато? Вијест која слиједи класичан је примјер паралелне стварности. Са сједнице Савјета безбједности Уједињених нација (УН) су стигле оптужбе против припадника сирије војске и тајне полиције и провладине милиције да су „сексуални ратни злочинци” који чине […]

среда, април 17, 2013 / 22:40

Док исламистички ратници из цијелог свијета харају по Сирији, Савјет безбједности УН диже глас против власти ове земље. Звучи познато? Вијест која слиједи класичан је примјер паралелне стварности.

Са сједнице Савјета безбједности Уједињених нација (УН) су стигле оптужбе против припадника сирије војске и тајне полиције и провладине милиције да су „сексуални ратни злочинци” који чине силовања и нападе на жене и дјецу.

„Предуго је рат вођен на тијелима жена, предуго су жене сносиле последице сакаћења (физичких, психолошких, социјалних и економских) и ратног силовања. Оне су протјеране из својих заједница, отјеране од мужева и породице, напуштене сиромашне с дјецом", истакла је Заинаб Хава Бангура, специјални представник генералног секретара УН-а за сексуално насиље у оружаном конфликту.

Она је позвала Савјет безбједности „да обнове њихов пакт за прекид тишине и, у најмању руку, осуду злочина", пренијела је агенција АП.

„На тај начин, ми се солидаришемо са неколико хиљада жртава и преживјелих широм свијета, не само жена, већ дјеце и мушкараца, да им кажемо да они (жртве) нису заборављени, да је њихово страдање приоритет на највишем нивоу у међународног систему", навела је Бангура.

Њен извјештај садржи „листу особа које су основано осумњичане да су починиле или су одговорне за обрасце силовања и друге форме сексуалног насиља у ситуацијама оружаног сукоба".

У извјештају се јасно осврћу на припаднике сирије војске, тајне полиције и под владином контролом, Шабиха милиције у Сирији, а ослањајући се на независне међународне истражне комисије које су истраживале такве злочине у Сирији током 2012. и 2013. године, наводи АП.

Оптужбе, наводних, „сексуалних предатора и отпадника” наведених у извјештају усвојене су једногласно на сједници Савјета безбједности УН током расправе на тему „Жена у миру и безбједности”.Оставите одговор