ЛЕГЕНДА О ПРИНЦЕЗИ СУРИОТАИ (THE LEGEND OF SURIYOTHAI)

Почиње 1528, године пацова; а завршава 1549, године пијетла. Ми смо у то доба под Турцима, а овај филм објашњава шта се дешавало у то вријеме на подручју Тајланда. И поред тога што се звао Сијам (без близанаца), није представљао јединствену цјелину. Раздијељен је у више краљевстава, која међусобно често долазе у сукобе око наслијеђа. […]

уторак, 5 априла, 2011 / 05:15

Почиње 1528, године пацова; а завршава 1549, године пијетла. Ми смо у то доба под Турцима, а овај филм објашњава шта се дешавало у то вријеме на подручју Тајланда.

И поред тога што се звао Сијам (без близанаца), није представљао јединствену цјелину. Раздијељен је у више краљевстава, која међусобно често долазе у сукобе око наслијеђа.

Португалски најамници се појављују ноћу, односно видљив је само онај у дужности љекара; па се може рећи да је ово филм гдје нема бијелаца. Самим тим династичка превирања, сплеткарења и окрутна убиства због власти, те међусобни ратови; долазе нам потпуно бесмислени. Особит утисак оставља сцена убиства дјетета-краља Рате. Он страда потпуно невин, само како у будућности не би било основа да се угрози лоза краља Јодфе која је преузела власт.

У основи, ово је сукоб између династија У-тонг и Супанабуми, око тога ко ће владати најмоћнијим сијамским краљевством Ајотаја. Исприповјеђен кроз животни пут ниже прицезе Суриотаи. Уз историјско-образовну црту, филм долази и са великим нагласком на љубавно.

Таман по завршетку грађанског, отпочиње рат са Бурманцима. Ту се испрва штедљиво, а затим врло штедро показују амбиције спектакла. Стријеле, мускете, топови, слонови, коњица и пјешадија. Суриотаи излази у битку заједно са краљем, како би подигла морал народу.

Тај и остали дијелови, има далеко веће вриједности у национално-терапеутском смислу, за народ Тајланда.Оставите одговор