Леди Ештон Инцку: Обављаш и функцију представника ЕУ!

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон подсјетила је шефа ОХР-а Валентина Инцка да он у БиХ обавља и функцију представника ЕУ, када јој је он изнио притиске који постоје унутар Савјета за провођење мира, рекао је један европски дипломата. На питање Срне какав је био став високог представника према путу Ештонове […]

петак, мај 13, 2011 / 23:20

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон подсјетила је шефа ОХР-а Валентина Инцка да он у БиХ обавља и функцију представника ЕУ, када јој је он изнио притиске који постоје унутар Савјета за провођење мира, рекао је један европски дипломата.

На питање Срне какав је био став високог представника према путу Ештонове у Бањалуку, извор је рекао да је Ештонова информисала Инцка о ставу већине земаља ЕУ које нису биле за конфронтацију и погршавање тензија у БиХ.

"Разговор је трајао три сата. Инцко је изнио и притиске који постоје унутар ПИК-а, али, како га је подсјетила леди Ештон, он у БиХ обавља и функцију представника ЕУ", испричао је дипломата новинарима у Бриселу, наводећи да су представници ЕУ константно у контакту са САД.

Он је напоменуо да остаје други, велики проблем састављања власти на државном нивоу и да је високе функционере ЕУ, Ештонову и Мирослава Лајчака, "изненадило што ни у Сарајеву нема свијести о томе колико је пресудно да се формира власт".

Према његовим ријечим, суштина проблема у томе је што постоји "разлика концепција, разлика филозофија, што двије стране постављају услове који се међусобно искључују", али истакао да ће они, ипак, "морати формирати власт".

Говорећи о структуралном дијалогу о правосуђу у БиХ, извор је рекао да је то врло добра метода зато, јер се дубински пролази кроз све проблеме, а резултат анализе биљежи се у извјештају о напретку, званичном документу ЕУ који обавезује кандидате и потенцијалне кандидате.

"Ми не знамо какав ће бити резултат те анализе правосуђа и државних институција и шта ће да се покаже. Нисмо дали никакве концесије, никаква велика обећања", рекао је дипломата, напоменувши да се предсједник Српске Милорад Додик увјерио да је овај механизам добар, те да је зато и обећао повлачење одлуке о референдуму.

У Бањалуци је данас одржан састанак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и извршног директора за западни Балкан у Служби за спољне послове ЕУ Мирослава Лајчака са предсједником РС Милорадом Додиком и предсједником Народне скупштине РС Игором Радојичићем.

Састанку су присуствовали предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, министар за економске односе и региолану сарадњу РС Жељка Цвијановић, предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз, предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић.

Након данашњег разговора са Ештоновом у Бањалуци, предсједник РС Милорад Додик рекао је да референдум за сада није неопходан и да Српска и њене институције могу бити сигурне да је ЕУ на највишем нивоу спремна да се ангажује и да отвори структурални дијалог о питањима рада и функционисања правосуђа у БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор